ОТГ Львівщини: Шегинівська

Гортаючи сторінки у соціальних мережах, наштовхнулась на допис завідувачки науково-методичного відділу Львівської ОУНБ – Шматько Олени про відвідування Шегинівської бібліотеки (Шегинівська ОТГ, Львівської обл.).

Думаю, що цей досвід вартий того, щоб про нього дізналися інші, і, можливо, надихнулися успіхами.

Шегині – один з найбільших міжнародних пунктів пропуску на україно-польському кордоні Львівщини. Населеним пунктом проходить автомобільна міжнародна траса М11, адже село є крайньою точкою України, яка межує з Польщею. Шегинівська сільська громада утворилися ще у 2016 році, об’єднавши 14 навколишніх сіл. З грудня 2019 року до громади долучилися ще 9 сіл Мишлятицької та Хідновицької селищних рад. Як і кожна громада розпочинали свою діяльність з аудиту закладів, наведення ладу, придбання обладнання, утеплення, ремонту доріг тощо. Подбали за побудову котельні для опалення школи, доїзд школярів з віддалених сіл, придбання ноутбуків для Народних домів і бібліотек, проведення Інтернету.

Шегинівська бібліотека попередніх 9 років пропрацювала у малесенькому приміщення, де навіть не було вікна. Тому тепер кожен сантиметр нового відремонтованого і обмебльованого приміщення, на жаль і далі не зовсім просторого, але такого світлого і затишного цінують бібліотекар і читачі. Фінансування  основних потреб бібліотеки – комплектування фондів, ремонт, придбання обладнання –  відбулося завдяки підтримки сільської ради ОТГ.

Завідувачка публічної бібліотеки с.Шегині п. Тамара Гринишин бере активну участь у житті громади. Вона є співавторкою краєзнавчого видання «Шегині: село на кордоні».

В амбітних планах бібліотеки підчас реалізації проекту організація вуличного консультативного пункту, оформлення інформаційної зони, створення на базі бібліотеки освітнього майданчика «Education Lab» для ініціативної групи молоді і навіть формування молодіжної ради для написання стратегії розвитку своєї громади.

Бібліотека співпрацює з районною організацією Товариство Червоного Хреста у рамках програми психосоціальної підтримки (ПСП). Детальніше про це тут і тут.

Розпочався IVетап проекту ПУЛЬС. ГО”Європейський діалог” у партнерстві з бібліотекою Шегинівської ОТГ розпочинають роботу… Проєкт покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування, популяризацію успішних практик, запровадження паритисипативної моделі управління територіальними громадами. Шляхом залучення місцевих громадських організацій, бібліотек та ЗМІ проєкт інформує про суть реформи та підтримує заходи, що активно залучають мешканців до співпраці з органами місцевого самоврядування.

P.S. Дякуємо п. Олені Шматько за емоційну і змістовну розповідь про Шегинівську ОТГ і готовність поділитися  інформацією з колегами. Сподіваємося що до неї долучаться наші колеги з усіх регіонів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)