«Місто-сад» і публічні бібліотеки Brøndby

Час від часу на блозі ми пропонуємо ознайомитись із досвідом зарубіжних колег. І це дуже добре, адже критично осмислюючи свій і чужий досвід ми формуємо нове, збагачене, переосмислене бачення з того чи іншого предмету, напрямку.
Сьогодні пропонуємо ознайомитись не лише із досвідом роботи бібліотек муніципалітету Brøndby (Данія), а й з вражаючим досвідом трансформації місцевого простору.

Brøndby входить до столичного регіону і складається з трьох міст: Brøndbyvester (на заході), Brøndbyøster (схід) та Brøndby Strand (на півдні). Ім’я Брондбі на данській мові поєднує в собі  «колодязь води» і «місто». Це типове данське передмістя для середнього класу, де проживає трохи більше 35 тис. осіб. З них багато людей похилого віку та іммігрантів (50 відсотків населення Brøndby не мають данського походження).
Brøndby знаний не лише своїм футбольним клубом, стадіоном, будинком гравців Національної хокейної ліги але й «містом- садом».
Ідея створення «міста-саду» (Brøndby Garden City) виникла ще в 1964 р, коли муніципалітет Brøndby прийняв рішення про виділення землі під будівництво індивідуальних будинків у приміській зоні столиці. Сучасну забудову місцевості здійснив ландшафтний архітектор Еріку Мігінда, який відмовився від стандартного, звичного розташування вулиць. Було використано ідею кіл, які мали збільшувати соціальну взаємодію між тими, хто буде проживати в будинках.
Brøndby Garden City було поділено на кілька великих кіл, усередині яких розташовано 16 будинків з ділянками-секторами, схожими на шматочок торта. Такий поділ не порушив приватність та забезпечив усамітненість мешканців від галасливої столиці. Наявність присадибної ділянки дозволила створити прекрасну зону відпочинку, а також дозволила садівникам і городникам у вільний час зайнятися своєю улюбленою справою.

 

Розробка і реалізація культурної політики – є одним з провідних напрямків діяльності муніципалітету. Головне завдання для влади і спільноти – сприяти просвітництву, освіті та культурній діяльності.
Місцева підтримка, інклюзивність та громадська єдність є важливими ознаками культурних закладів, у т.ч. бібліотек, які щодня працюють на громаду та забезпечують реалізацію  культурної політики муніципалітету Brøndby.
В громаді діє три бібліотеки, дві з яких є структурними підрозділами будинків культури.
Оформивши реєстраційні документи в одній з бібліотек громади мешканці отримують право на бібліотечне обслуговування в усіх інших бібліотеках. Дітей, віком до 18 років до бібліотек записують їх батьки  або опікуни, заповнивши відповідну анкету.
Правила користування бібліотеками затверджуються Комітетом з питань культури муніципалітету Брондбі. Правила передбачають можливість замовляти, бронювати документи. Зазвичай документи видаються на 1 місяць. Подовжувати термін користування можна до 3 місяців, за умови незатребуваності матеріалів серед інших користувачів.  Бібліотеки визначають документи, що не підлягають подовженню термінів їх користування.
Про закінчення терміну користування документами користувач може дізнатись через квитанцію, отриману під час відвідування бібліотеки, веб-сайт Brøndby-Libraries, через sms та електронну пошту. За затримку документів стягується плата відповідно до діючих тарифів. Так, плата за несвоєчасне повернення документів для дітей 0-14 років :
1 – 7 днів: 0 кр.
8 – 14 днів: 0 кр.
15 – 28 днів: 25 кр.  приблизно (96 грн.50 коп.)
За 29 днів: 50 кр.
з 15 років :
1-7 днів: 20,00 DKK
8-14 днів: 40,00 DKK
15-28 днів: 60,00 DKK
понад 29 днів: 150,00 DKK .
Також, автоматизована бібліотечна система блокує користувачів, у яких заборгованість становить від 200 і більше DKK.

У разі пошкодження, знищення або втрати бібліотечних матеріалів користувачеві буде пред’явлено позов про відшкодування збитків.
Кожний користувач має дотримуватись правил поведінці в бібліотеці. Якщо цього не відбувається, персонал має право позбавити такого користувача відвідувати бібліотеку на певний періоду часу.

Режим роботи бібліотек: понеділок- четвер з 08.00. до 20.00., субота – з 10.00 до 17.00, вихідний день – неділя.

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)