Пам’ятаймо та поважаймо прадідівські українські традиції

Сьогодення виокремило нагальну необхідність у відродженні духовності, історичної пам’яті та національної культурної спадщини українців. Краєзнавству належить виняткове місце у процесі вивчення і збереження багатовікових культурних традицій самобутніх куточків України. Формуючи громадянські, духовні, інтелектуальні риси  сучасної громади, краєзнавство виступає могутнім чинником успішного розвитку українського суспільства ХХІ ст і сприяє прискоренню важливих процесів у різних сферах громадсько-політичного й духовного життя.

Наш народ має багатовікові традиції і обряди. Календарно-обрядові свята зайняли достойне місце у бібліотечному краєзнавстві.

Бібліотеки є важливими осередками народознавства у великих містах і маленьких громадах. Надихнула на цей пост інформація від Білоцерківської ЦБС імені Петра Красножона.

Тут  цікаво і різнопланово відзначили свято свято Колодія.

Масниця – це старовинне свято, що знаменує зустріч зими з весною, початок нового життєвого циклу, відродження життєвих сил природи та й усього живого на землі та підготовує нас до Великого посту.

Масниця, Запусти, Пущеннє, Останній сирозапусний тиждень, Сирниця, Колодій, Колодка, Масляна, а ще Бабське свято, Сирна неділя, Загальниця — в Україні це свято має багато назв.

У цьому святі тісно переплетені елементи язичницької міфології і християнства. Ще в дохристиянські часи Масниця відзначалася на честь весняного рівнодення, яке вважалося початком нового року.

В бібліотеці-філії №1 для дітей відбулося дійство вшанування українських традицій «Колодія величаймо – весну зустрічаймо!». Бібліотекарі зробили народознавчий екскурс до витоків свята та його традицій. А далі під музику розпочалися розважальні конкурси, ігри, забави.

Детальніше

всі фото із сайту Білоцерківської міської ЦБС

Низку обрядових дійств на честь весняного пробудження природи підготували для своїх читачів працівники бібліотеки-філії №9.На святі Колодія жіноцтво клубу «Сузір’я» поділили на дві команди «Свекрухи» і «Тещі», а команду «Зяті» представляли військовослужбовці 72-ої ОМБр.

Завідуюча книгозбірнею Катерина Волинець розповіла про історію святкування кожного дня Сиропусного тижня. Бібліотекар Жанна Харченко разом з учасниками заходу відзначили народження Колодки, сповивання її жінками, хрестини, похрестини. «Хрещені батьки» Колодки відповідали на запитання народознавчої вікторини, відгадували жартівливі загадки. Прикрашені стрічками і квітами колодки прив’язували до ніг читачкам-мамам, які не одружили своїх синів протягом шлюбного сезону, а неодруженим хлопцям дісталися колодочки, які прив’язали до лівої руки. Від цього обрядового полінця можна було «відкупитись» цукерками, монетами, виконанням пісень тощо. Пані Жанна провела інтелектуальний батл між «зятями» і «тещами», в якому жінки відповідали на запитання пов’язані з військовою справою, а чоловіки здавали екзамен на знання дівочих примх і побажань.

Детальніше

Бібліотекарі філії №4 разом із дев’ятикласниками БНВК ЗОШ №13 та членами клубу «Зарічани» влаштували справжнє театралізоване дійство – «життя Колодки». Старшокласники відтворили давній український звичай «в’язання колодки».

Детальніше

Бібліотеки Білої Церкви завжди в авангарді культурного життя не тільки міста, а й області! Жодна подія у літературному житті регіону не проходить повз увагу зі сторони бібліотек!

N.B.Ця ЦБС одна із небагатьох, яка носить ім’я сучасника – Петра Івановича Красножона (1958-2015), заслуженого працівника культури,  директора міської ЦБС, начальника відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради, який зробив величезний внесок  у розвиток бібліотек Білої Церкви та міста Біла Церква.

Центральна бібліотека для дітей є методичним центром для шкільних бібліотек міста. Цей досвід можна ретранслювати для бібліотек ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)