Завдяки участі у програмі Британської Ради «Активні Громадяни» у 2019 році було реалізовано низку бібліотечних ініціатив

Розуміння необхідності позитивних змін, створення умов для розвитку громад та задоволення їх потреб, вміння пошуку партнерів та об’єднання навколо себе однодумців  – все це, що потрібно сучасним  публічним бібліотекам для успішного розвитку. Участь  в конкурсних проектах, які сьогодні  створюють можливості для реалізації креативних ініціатив, є важливим інструментом  для зростання та перетворення публічної бібліотеки в інформаційні центри, що надають нові соціокультурні послуги, пропонують незвичайне, цікаве та корисне дозвілля.

Так, програма Британської Ради “Активні громадяни” для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку, націлена на позитивні зміни у суспільстві та активізацію населення, дає можливість реалізувати проекти соціальної дії.

В Україні програма “Активні Громадяни” працює з 2014 року і за цей час реалізовано понад 1050 проектів, які охоплюють теми розвитку громад, інклюзії, безпеки, мистецтва, неформальної освіти, міжкультурних та діалогових ініціатив тощо.

Цьогоріч  у рамках конкурсу підтримки проектів соціальної дії програми «Активні Громадяни» реалізовано  69 проектів на загальну суму 965 399,00 гривень. Серед цих проектів була заявлена низка команд  бібліотек – ініціаторів. Зупинимося на декількох із них.

Команда Бердичівської міської ЦБС виступила з проектом «Лаунж зона у дитячій бібліотеці. Простір «Моє місце», який мав на меті  залучення батьків та дітей для спільного створення неформального осередку для творчості та загального відпочинку батьків і дітей, а також для громади міста на базі Бердичівської міської бібліотеки для дітей.

«Лаунж-зона знаходитиметься окремо від читального залу та Інтернет-центру, – з комфортними умовами для неформальних зустрічей з психологами, бібліотекарями, друзями та різними цікавими особистостями в камерних умовах. Розуміючи темп, в якому живуть наші діти і молодь, ми прийшли до цієї ідеї. Проект спрямований на формування дружніх і довірливих відносин між людьми різних соціальних статусів, між дітьми та батьками, а також – представниками громади міста…» – розповідала заступник директора з питань обслуговування дітей БМЦБС Валентина Петрухіна.

Партнерською організацією цього проекту виступила ГО «Культурний Діалог»,  а до його реалізації  долучилося майже 80 дітей та їх батьків.

Завдяки реалізації проекту створення молодіжного творчо-інтелектуального простору «BabyHouseBook» в бібліотеці-філії сімейного читання №8 в рамках дії клубу сімейного спілкування «Родинна світлиця» у громаді Привілля (Луганська область) з’явилось місце для творчого відпочинку для дітей та молоді. «BabyHouseBook» створено завдяки спільним зусиллям колективу бібліотеки, ГО “Сєвєродонецька молодіжна рада” та громади міста.

На переконання реалізаторів проекту, цей простір дає можливість повернутися до того, чого так не вистачає сучасній дитині – більше спілкування, більше творчості, більше знайомства з книжками.

У бібліотеці-філії №3 КЗ «Лисичанська ЦБС» створена креативна майстерня «БібліоArt», де у продовж року проводились творчі майстер-класи, під час яких майстрині на волонтерських засадах навчали молодь різноманітним технікам рукоділля. Зокрема, під час майстер-класу «Магія бісеру» учасники дізналась про особливості роботи з бісером та оволоділи змішаною технікою вишивання  стрічками та бісером. А завдяки майстер-класу «Шовкове диво» учасники навчились робити обручі на голову з атласних стрічок у техніці кандзасі. На майстер-класі «Іграшки амігурумі» майстриня вчила присутніх техніці в’язання гачком та розповідала про особливості створення іграшок амігурумі. За час дії проекту до творчої активності було залучено 150 молодих людей, які змогли опанувати три нові техніки рукоділля.

«У мікрорайоні заводу ГТВ м. Лисичанська відсутня школа естетичного виховання, а творчі гуртки розраховані тільки на дітей», — розповіла одна з ініціаторок проекту, завідувачка бібліотеки-філії №3 Марина Нікульникова. — А що ж робити молоді? В нашому місті є чимало творчо обдарованої молоді, яка потребує допомоги у пошуках творчого самовираження, спілкування з однолітками зі спільними інтересами. У вирішенні цієї ситуації допомогла реалізація цього проекту».

Креативна майстерня дає можливість молоді розвивати свій творчій потенціал, спілкуватися з однодумцями та корисно проводити своє дозвілля. Бібліотекарі залучили волонтерів — майстринь handmade, а завдяки програмі «Активні громадяни» були придбані всі необхідні матеріали для майстер-класів.

Завдяки перемозі бібліотекарів книгозбірні-філії для дітей №10 КЗ «Лисичанська ЦБС» в одному з турів проектів соціальної дії в рамках програми «Активні громадяни» при підтримці Британської Ради, у дітей Лисичанська з’явилася можливість займатися 3Д-моделювання. На базі дитячої бібліотеки об’єдналися діти віком 8-12 років, які хочуть навчатися, творити і розвиватися у русі новітніх технологій. Для них протягом  року проведені: арт-замальовки, тренінги, майстер-класи, відео-уроки, за допомогою яких діти отримали нові навички. Тут можна власноруч створювати малюнки та об’ємні фігури з пластику АВS, прикраси для смартфона, брелок на ключі, кулон-прикраси та ще багато чого, на що тільки буде здатна дитяча фантазія.

Завдяки реалізації Інтерактивного проєкту «Book & Art weekend в дитячій бібліотеці» Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка для дітей дошкільного,  молодшого шкільного віку та їхніх батьків були організовані в бібліотеці: літературно-мистецькі експозиції «Острів читацьких скарбів», «Дитяча картинна галерея», «Справжнє диво казки»; відбулись читання інтерактивних книг та творчі майстерні в різних техніках; перфоманси з письменниками – земляками (А.Царук, О.Надутенко, П.Мельником, О.Горобець); батьківські читання «Улюблені казки мого дитинства» до Міжнародного Дня сім’ї; фестиваль «Дитина читає – Україна процвітає», під час якого підведено підсумки конкурсу «Читаємо, граємо, фантазуємо», та проведено ситан для педагогів, бібліотекарів, батьків «Як виховати дитину читаючою та творчою особистістю».

Завдяки фінансуванню від Британської Ради (майже 15,0 тисяч грн.) бібліотека придбала 2 планшети, 5 інтерактивних книг та віммельбухів, 5 мольбертів та кулер для проведення заходів.      В результаті заходів проєкту створено комфортний, сучасний простір для літератури і читання, для розвитку творчих здібностей дітей, де можуть безбар’єрно спілкуватися юні мешканці міста Кропивницький.

На базі бібліотеки в с. Слоут Березівської ОТГ (Сумська область) завдяки реалізації проекту «Громадський простір «Крок назустріч»  створено хаб-куточок, який став зручною платформою для функціонування багатьох освітніх та творчих ініціатив.  Це вдалося завдяки об’єднання зусиль  бібліотекарів, активних громадян, сільської ради та благодійного фонду «Молода громада». Реалізацію проекту підтримала програма Британської Ради «Активні громадяни» (14 932  гривень)

«Активним і сучасним можна бути в будь-якому віці попри всі негаразди, реалізовувати свої задуми та здібності, бути корисним для інших»,  –  говорить одна з ініціаторок проекту Галина Ковальчук. – Ми втілили свої задуми, об’єднали людей різних соціальних і вікових груп, знайшли спільну мову з владою та стали взірцем для молодших поколінь і жителів інших сіл громади».

dav

За кошти Березівської сільради в приміщенні зробили сучасний ремонт, долучились також волонтери та партнери. Благодійний фонд «Молода громада» допоміг облаштувати простір та придбати для проекту розвиваючі ігри, а благодійний фонд «Бібліотечна країна» подарував книжки, завдяки цьому в Слоуті вже надають нові соціокультурні послуги: «бібліоняня», арт-практики та «Ігрові дні».   Також тут відбулись виставки місцевої художниці Олени Угрюмової та мисткині Олени Замули. Оновлене приміщення стало більш комфортним для освітніх заходів «Університету третього віку», а також тут провели Всеукраїнське заняття з медіаграмотності «Не вірр-перевірр» та вебінари для вчителів «Освіта в ОТГ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)