В передчутті Нового року

Свято наближається, і всі навколо вже готуються до Дня Святого Миколая, Нового року, Різдва! Але, погодьтеся, що 90%  успішності будь-якого свята  –  якісно  організований процес до його підготовки.
Приємно відзначити, що наші публічні бібліотеки активно долучились до процесу перетворення своїх просторів у місця панування передноворічного та передріздвяного настроїв та суцільного задоволення.
А розпочали бібліотеки свій  святковий марафон з Андріївських вечорниць –  цього дивовижного свята, яке поєднало християнське свято Андрія Первозванного і прадавню обрядовість, що супроводжується жартами, веселощами і сміхом …
Не можливо віднайти область в Україні, де б бібліотеки не долучились до відтворення вечорниць.

Вашій увазі пропоную мінімум прикладів відтворення обрядових дійств:

Так, за традицією, 12 грудня молодь с. Бужок  (Львівська обл.)зібралась у Народному домі задля зустрічі з “Сонцесяйною калитою”, яке підготували зав. Народним домом Дика М.П. та бібліотекар Алексевич Н.С.
Хлопці та дівчата ворожили, розважались, із задоволенням розгадували загадки та брали участь у конкурсах, кусали Калиту. Особливим гостем був Барсік, бо ж “Везе псові на Андрія”.

13 грудня вечорниці в бібліостилі «Андріївські вечорниці» пройшли в Новорозсошанській сільській бібліотеці-філії КЗ «Новопсковська ЦБС»  (Луганська обл.), де  не обійшлося без веселих забав та традиційного українського ворожіння.

У Руськополівському будинку культури (Тячівська громада, Закарпатська обл.) свято підготували бібліотечні фахівці  бібліотеки- філії с.Руське Поле Тячівської ЦБС на чолі із зав. бібліотеки – Роман Іриною Василівною. Глядачі  мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та  особисто взяти активну участь у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях.


Детальніше тут:  https://tyachiv-city.gov.ua/news/1576162962/

Саме так відтворили давню українську традицію – ворожіння на фольклорному вечорі ” Андріївські вечорниці” в бібліотеці с. Кротошин (Давидівська громада, Львівська обл.).

12.12.19 у бібліотеці с. Кротошин відбувся фольклорний вечір " Андріївські вечорниці", на яких ми відтворили давню українську традицію – ворожіння в ніч на Андрія. Дякуємо усім, хто завітав да нашої хати з гарним настроєм, піснею та колядою.#приємного_перегляду

Опубліковано Оленою Фединою Пʼятниця, 13 грудня 2019 р.

Андріївські вечорниці в поліських народних традиціях пройшли в бібліотеці ім. М. Коцюбинського (Чернігівська обл.). І все – в автентичних декораціях. Частину холу бібліотеки, де проходило дійство, переобладнали під поліську хату.
Одним із ключових моментів Андріївських вечорниць був обряд кусання калити. Калита – це круглий великий корж, який символізував Сонце.

ВАЖЛИВИЙ АКЦЕНТ: «Відродження та реконструкція поліських народних традицій може стати одним із цікавих та нових напрямків роботи бібліотеки. Адже популяризація знань про народні традиції серед широкого загалу є надзвичайно важливою. У перспективі ми мріємо про створення «Центру поліської автентики», який би займався дослідженням та популяризацією духовної та матеріальної культури Чернігівського Полісся», – зазначила директор Чернігівської міської ЦБС Людмила Зіневич.
Детальніше тут: https://www.facebook.com/chernihivlib/photos/pcb.3849643588475188/3849636275142586/?type=3&theater

Катеринопільська велобібліотека  (Черкаська обл.) провела акцію “Смакуйте Калитою та книгою”. Бібліотекарки Шевчук Надія та Радецька Наталія вирушили в дорогу до літніх людей та людей з обмеженими фізичними можливостями не тільки з цікавими книжковими новинками, а й з калитою та смачними варениками. Зі сльозами на очах зустрічали дівчат поважні читачі та дякували за незвичайні привітання зі святом та книжковими подарунками.

У ці передноворічні свята публічні бібліотеки приголомшують кількістю і  різнобарв’ям майстер-класів як для дітей, так і дорослих.
В Сонячненській бібліотеці (Сумська обл.)   запрацювала “майстерня Діда Мороза” під керівництвом Наталії Іванченко. Свою бурхливу та багатогранну фантазію, вміння, творчість, наполегливість діти разом із Наталією Олексіївною вкладають у вироби із паперу та підручних матеріалів,  що стануть не лише прикрасами, але й новорічними сюрпризами, різдвяними подарунками.


Учасниці жіночого клубу «Оранта» Білолуцької селищної бібліотеки КЗ «Новопсковська ЦБС» поспішили виготовити новорічно-різдвяні півмісяці, адже з ними будь-яка домівка буде виглядати більш затишною і оригінальною.

Пригоди у зимовому лісі, лялькову виставу “Казка про мишку”, знайомство з книгами для зимового читання і майстер-клас “Паперовий сніговик” – все це щодня пропонують дошкільнятам у Бахмутській  дитячій бібліотеці (Донецька обл.).

Новорічний майстер-клас для людей з інвалідністю провели у бібліотеці Сєвєродонецька. Там навчалися робити новорічних паперових янголів та розмальовувати ялинкові кулі. Організували його представники громадської організації «Ти не один».

У Сєвєродонецьку провели новорічний майстер-клас

Новорічний майстер-клас для людей з інвалідністю провели у бібліотеці Сєвєродонецька. Там навчалися робити новорічних паперових янголів та розмальовувати ялинкові кулі. Організували його представники громадської організації «Ти не один».

Опубліковано UA: Донбас Понеділок, 16 грудня 2019 р.

Під час проведення заходу «Від книжки до мишки»  для дітей із вадами зору бібліотечні фахівці бібліотеки-філії  ім. В Маяковського (ЦБС Дніпровського району в м. Києві) вдало поєднали навчання, читання і новорічну розвагу.

Саме у сесійній залі Чортківської міської ради працівники міської дитячої бібліотеки (Тернопільська обл.)  провели для  всіх охочих перший із трьох новорічних майстер-класів під назвою «Різдвяний підсвічник».

Детальніше тут: https://www.chortkivmr.gov.ua/2019/12/10/u-chortkovi-vidbuvsya-majster-klas-rizdvyanyj-pidsvichnyk/

Центральна дитяча бібліотека «Мальвіна» (м. Мелітополь, Запорізька обл.) теж вирішила подарувати дітям радість, веселий настрій, допомогти повірити в чудо, в здійснення бажань і мрій.  У Клубі сімейного дозвілля «Happy Land» було проведено майстер-клас «Лист Святому Миколаю». Під час зустрічі діти дізнались історію свята Святого Миколая та мали змогу поспілкуватись між собою, розповівши трішечки про себе: хто вони, де живуть, чи є у них домашні тварини та улюблені іграшки.  Детальніше тут:http://mvk.zp.ua/v-melitopolskij-bibliotetsi-projshov-maste-klas-list-svyatomu-mikolayu/

Якби 5 років тому нас запевнили, що користувачі бібліотек зможуть  малювати не тільки на папері, а й у повітрі – ми б подумали, що це диво… Але ні, тривимірний друк набирає популярності з кожним днем. Це сміливо доводить Арцизька районна бібліотека – (Одеська обл.) використовуючи  сучасний інструмент образотворчого мистецтва дітлахи з радістю створюють власні новорічні прикраси.

На Новий рік хочеться, щоб у всій бібліотеці було свято, щоб вона сяяла й дарувала казковий настрій, а новорічні інтер’єри –  саме той простір, де можна проявити буйство фантазії, імпровізації, причуд, креативу…
Вже по новорічному зустрічає своїх відвідувачів КЗ “Публічна бібліотека-медіатека”(Житомирська обл.),

Вражаюча виставка авторської ляльки самобутньої майстрині із Овруча Ірини Тюріної

“Витоки. Слов’янські міфи у світі ляльок”  додає атмосфері  Коростенської ЦБ Островського (Житомирська обл.) особливого шарму .

День веселого светрика ЦМБД м. Миколаєва надихає на проведення власних Prо-креативних івентів!

Бібліотечна фотозона в Ізяславській РДБ (Хмельницька обл.) вже очікує на своїх селфістів.

Впевнена, що напередодні Різдва і Нового року ми отримаємо безліч нових прикладів креативного бібліотечного декору, альтернативних ялинок, творчих заходів,  якими щедро поділимось на сторінках блогу!

НАТХНЕННЯ !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)