У 2019 році Лозівська громада виділила понад 24 мільйона гривень на розвиток закладів культури

Одна із найбільших в Україні територіальна громада – Лозівська ОТГ, приділяє особливу увагу розвитку галузі культури громади та задоволення  їх культурних та інформаційних потреб. Про це розповіла начальниця Управління культури Лозівської міської ради Тетяна Запорожець під час засідання виконавчого комітету.

Довідково

З березня 2019 року Лозівська міська об’єднана територіальна громада з адміністративним центром в місті обласного значення Лозова та утвореними 19 старостинськими округами має:

  •   – населення 80106 чоловік;
  •   – населених пунктів 75;
  •   – площу території 7443кв.км;
  •   -144 заклади, що утримуються за рахунок бюджету Лозівської міської ради Харківської області.

З державного, обласного та міського бюджетів на ремонти та покращення матеріально-технічної бази виділено понад 24 мільйона гривень.  Начальниця Управління культури зауважила, така рекордна сума коштів на розвиток закладів культури не виділялася декілька десятиріч. Подякувала за підтримку в розвитку галузі культури Лозівської ОТГ обласне та міське керівництво.

За її словами, після створення Лозівської міської ОТГ мережа закладів культури збільшилася з 10 закладів до 53. До неї входять: 4 мистецьких школи, 4 бібліотеки, 21 бібліотека-філія, краєзнавчий музей, 14 сільських будинків культури, 8 сільських клубів, міський Палац культури.

Важливим завданням громадою було обрано модернізація і розвиток бібліотек як загальнодоступних, інформаційних, просвітніх і культурних центрів, у тому числі утримання приміщень бібліотек у належному стані, реконструкція, поточні ремонти приміщень бібліотек.

Зокрема, цьогоріч у Лозівській ОТГ створено Публічну бібліотеку, яка розпочала свою роботу на початку березня 2019 року, і стала методичним організаційним центром для 21 сільської бібліотеки-філії. На ремонт та закупівлю обладнання до бібліотеки пішло майже півмільйона гривень міських та державних коштів.

У жовтні в Юнацькій бібліотеці управління культури Лозівської міської ради на Харківщині з’явився новий простір – «Urban-hall», до зали закуплено меблі, побутову техніку, проведено ремонт та замінено вікна й двері. На ремонт місцевий бюджет виділив майже 100 тисяч гривень, а перемога в обласному конкурсі міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» дозволила закупити омріяне сучасне обладнання на яке витратили 300 тисяч гривень. Це великий смарт телевізор, комп’ютер, брошюратор, ламінатор, термопрес, диван трансформер, стелажі для журналів. А нещодавно з’явилася ще одна новинка – WR окуляри.

Також за міські кошти проведено ремонти в Домаській, Садівській, Новоіванівській, Тихопільській бібліотеках-філіях та придбано оргтехніку.

Окрім того, у цьому році з міського бюджету виділено майже 180,0 тис. грн. на поповнення бібліотечного фонду всіх бібліотек, з яких 62,0 тис. грн. – для сільських бібліотек-філій.

У 2019 році за ініціативи Управлінню культури було започатковано відкритий літературний конкурс «Золота лоза». Його мета – розвиток і реалізація літературних здібностей обдарованої молоді, підтримка і популяризація української мови на Сході України. Інформацію про конкурс будуть поширювати через ЗМІ та соціальні мережі. Бюджет  літературного конкурсу склав 29 325 гривень.

У конкурсі дві номінації: “Поезія” та “Проза”. Змагатися будуть учасники віком від 10 до 17 років. В кінці березня наступного року планують оголосити результати конкурсу та урочисте нагородження переможців. Лауреати отримають дипломи, електронні книги, а так само збірники своїх творів.

Про те, що Лозівська громада переймається проблемами закладів культури і не залишається осторонь від їх рішення ми писали раніше, переглянути тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)