«План — ніщо, планування — все»

Думаю, що колеги чули крилатий вислів Дуайта Ейзенхауера, американського військового і державного діяча: «План — ніщо, планування — все».
Насправді, повністю цей вислів звучить так: «План — ніщо, планування — все. Ваші плани застаріють, щойно вийдете з кімнати. Але під час планування ваша команда згуртується і, якщо ви зіткнетеся із несподіваними труднощами, ваші люди знатимуть, як їх подолати». До чого це я?
Кожна публічна бібліотека ОТГ вже підготувала варіант плану роботи на 2020 рік. І,  можливо, саме в ці грудневі дні варто поглянути на нього більш прискіпливо з метою оцінки ефективності впливу роботи бібліотеки як на користувачів, так і на громаду в цілому?
Зазвичай в оцінці ефективності будь-якого плану (або проєкту) використовують  різноманітні формалізовані і неформалізовані підходи. Сьогодні не збираюсь занурювати вас у тонкощі даного процесу, а пропоную надати особисто собі відповіді на певні питання:
Чи не дублюються в плані бібліотечні виставки з минулих років?
Чому  заплановані заходи будуть мати позитивний резонанс як серед користувачів, так і представників влади, мешканців громади?
Чи сприятимуть заходи долученню до бібліотеки, читання нових груп користувачів?
Яку соціальну ціль реалізує бібліотека наприкінці року?
Яким чином план роботи бібліотеки перетинається із  стратегічними напрямками розвитку ОТГ?
Погодьтесь, що чесні відповіді вже допоможуть здійснити певну кореляцію щорічного плану.

Наостанок приводжу мікс заходів у бібліотеках, які демонструють відсутність штампів, буденності, одноманітності, невиразності…

“Всесвітній День ґудзиків” відзначили в Айдарівській сільській бібліотеці- філії КЗ «Новопсковська ЦБС». На майстер-класі «Ґудзикова лихоманка» присутні не лише дізнались про історію їх виникнення, про колекціонерів, музеї та пам’ятники ґудзиків, але й отримали практичні навички  виготовлення з них новорічних прикрас.

На “Гарбузових посиденьках” в Іллінецькій міській бібліотеці (Іллінецька ОТГ, Вінницька обл.) діти не лише отримали цікаву інформацію про гарбуз, але й “варили” віртуальну гарбузову кашу у конкурсі “Гарбузова каша – сила й слава наша”, перебирали гарбузове насіння у конкурсі “Попелюшки”, брали участь в естафетах (для хлопчиків – “Гарбузяні силачі”, для дівчаток – “Гарбузяна пані”). Шквал позитивних емоцій викликала інсценізація відомої української пісеньки “Ходить гарбуз по городу” та ласування гарбузовими смаколиками.

Творчий майстер-клас з виготовлення аромасаше  підготували бібліотекарі філії №6 Бердичівської міської ЦБС (Житомирська обл.). Гості були у захваті. Адже на майстер-класі кожен зміг власними руками створити практичну річ для дому або подарунок близькій людині.

Міксований захід у формі бібліотечних витівок під назвою «Таємний агент» зірвав «дахи» бібліотекарям, відвідувачам і самим учасникам – юним читачам комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» (Херсонська обл.).
Спочатку бібліотекар Наталя Сисенко запропонувала дітям «знайти» серед присутніх «таємного агента», яким виявилася бібліотекарка Людмила Куковінець, а потім «провести допит». Під «допитом» малося на увазі розгадати ребус і дізнатися тему вікторини.
Змагаючись, дві команди юних ерудитів демонстрували не лише знання, а й швидкість думки, логічне мислення і стратегію. Учасник, який відповідав вірно, мав нагоду поставити «хрестик» чи «нулик» на імпровізованому фліпчарті. Переможець кожного з раундів визначився за складеною лінією. За бажанням маленьких читачів черговий «таємний агент» вже готує нові пастки-завдання.

Уроки медіа-грамотності для людей старшого віку актуальні для будь-якої бібліотеки. «Як розпізнати фейкові новини?», «Що таке меседж?», «Як перевірити джерело інформації?»  – відповіді на ці питання актуальні і для користувачів Арбузинської ЦРБ (Миколаївська обл.).
Детальніше тут: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1394928527339392&id=100004667748327

На базі Кремінської РБ для дітей (Луганська обл.) набирає обертів Клуб Code Club . Роботу розпочато з модуля Scratch . Тренер – волонтер Данило Моргун, студент спеціальності «Комп’ютерна інженерія» Рубіжанського політехнічного коледжу імені О.Є. Порай-Кошеці Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.
Детальніше тут: https://www.facebook.com/detlibr/posts/1536184119856776

Чергова тема практичних занять в Інтернет – центрі ІІ Осинівської сільської бібліотеки-філії КЗ «Новопсковська ЦБС» (Луганська обл.) була присвячена навичкам придбання залізничних квитків он-лайн: «Укрзалізниця: розклад руху пасажирських потягів та придбання квитків» .

За фінансової підтримки БО «Благодійний фонд «Урожай – громаді» в селищі Катеринопіль що на Черкащині бібліотекарі КЗ «Катеринопільська централізована бібліотечна система» разом з дітьми продовжує реалізовувати два екологічні проєкти: «Діти проти поліетилену» та «Живемо в стилі ЕКО». Так, в рамках проєкту “Діти проти поліетилену” до Міжнародного дня людей з інвалідністю” бібліотекарками та дітьми селища було виготовлено близько 40 крафт-пакетів для упаковки подарунків для вихованців відділення денного догляду для дітей з інвалідністю Територіального центру надання соціальних послуг Катеринопільського району. У рамках екоклубу “Живемо в стилі ЕКО” бібліотекарки підтримали акцію вінничан “Придбай на Новий рік ялинку в горщечку, а потім висади її в парку та зроби своє місто  кращим. «Це дозволить всім  після закінчення новорічних свят не викидати рослини, а висаджувати їх. Така ялиночка в горщику у нас появилася заздалегідь. Нехай радує перехожих аж до весни. А вже весною стане прикрасою  біля приміщення бібліотеки. Такою акцією ми принесемо безцінну користь природі селища. Ми навчимо дітей берегти природу, піклуватися про своє майбутнє, зробимо своє селище  кращим. Приєднуйтесь до акції».
Детальніше тут: https://www.facebook.com/groups/1556603357966928/permalink/2144151165878808/

Під час чергового засідання “Мама клуб” при бібліотеці-філії № 2 (м. Добровели́чківка, Кіровоградська обл.) батьки з дітьми із задоволенням виготовляли з пластикових кришечок квіти, жучки, бджілки та размальовували магнітики.
Детальніше тут: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=499571114238814&id=100025577885756

На постійній основі в  бібліотеці – філії №30 ім О. Герцена (Новобаварський р-н, м. Харків) відбуваються зустрічі дітей з патрульною поліцією. Вражає різноманітність заходів: гра «Жести регулювальника» вікторина «Дорога не для забав», перегляд пізнавальних мультфільмів (наприклад, «Азбука безпеки на дорозі тітоньки Сови»),  подорож країною дорожніх знаків «В гостя у Світлофорчика – Моргайка» тощо.

Цікаву форму роботи з читачами використовують працівниці центральної районної бібліотеки, що у селищі Рокитне на Рівненщині – веломандрівки. Вони не лише несуть пізнавальну інформацію для їх учасників, а й залучають  до здорового способу життя.
Детальніше тут: http://www.golos.com.ua/news/104553

Отримавши перемогу в «Бюджеті участі» з проектом «Ігровий арт-простір «Zone Kids» працівники Бахмутської дитячої бібліотеки (Донецька обл.) готуються до його реалізації. Проєкт передбачає створення ігрового арт-простору, де кожна дитина зможе проявити свої художні здібності, малюючи прямо на стіні або світловому столі-пісочниці (пісочна анімація). Для наймолодших з’явиться можливість вивчати букви і цифри на магнітній стіні і м’якій підлозі за допомогою килимка-пазла.

Семінар-практикум “Читання української книги, популяризація української літератури: традиції та новації” на базі Малинської міської центральної бібліотеки згуртував бібліотекарів міських та шкільних бібліотек .
Детальніше тут: https://www.facebook.com/groups/libraryZhytomyr/

Читання вечірніх казок Хмельницьким міським головою Олександром Симчишиним стало доброю традицією для містян. Безперечно, дана ініціатива має бути підхоплена більшістю голів громад.

Кінозали в бібліотеках – це вже не новина.  Саме тому значна кількість публічних бібліотек долучилась до Фестивалю “Українське дитяче кіно”, що проводиться завдяки компанії «Артхаус Трафік»  за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Фестивалю фільмів для дітей та підлітків “Чілдрен кінофест”. Впродовж грудня 2019 р. щосуботи та неділі бібліотеки запрошують родини на безкоштовні покази кращих дитячих фільмів, створених за останні роки у нашій країні, а також кілька добірок анімаційних та короткометражних дитячих робіт.

Наостанок: гуртуючи під час планування свої команди (не лише з бібліотекарів, але й з партнерів, друзів, волонтерів, критиків) наповніть один одного тільки позитивними думками, речами, подіями та словами, що,  врешті-решт, сприятиме  досягненню позитивних результатів в отриманні мешканцями якісних бібліотечних послуг. УСПІХІВ!

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)