У рамках реалізації Громадського проекту Бюджету участі у Чернігові з’явилася перша Меdiaтека

Завдяки втіленню громадського  проєкту  «Міська Mediaтека на Шерстянці: територія креативного навчання, спілкування та дозвілля громади», який став  одним із переможців  серед малих проектів, у місті Чернігові  в’явилася перша  громадська  Меdiaтека.

Ініціатором проєкту виступила бібліотека-філії №8 Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи, автор проекту –  Олена Пилипенко, провідна бібліотекарка бібліотеки-філії . На його реалізацію  із міського бюджету було виділено  250 тисяч гривень. Суть проекту полягала в модернізації бібліотеки на Шерстянці в міську Mediaтеку – інтерактивний мультимедійний простір нового покоління для спілкування, навчання та розвитку творчих здібностей громади.

Як повідомила Олена Пилипенко, на створення цього проєкту  ініціаторів надтихнуло, як вимоги часу щодо ролі сучасної бібліотеки, так і прагнення громади  мікрорайону  Шерстянка отримати  новий, сучасний, технологічно обладнаний  простір для комунікації та інтелектуального дозвілля.

«Це було цікаво – ми проводили опитування і люди висловили думки, що  бібліотека вже не має бути звичайною книгозбірнею, а  має стати  сучасним майданчиком із новітнім технологічним оснащенням. В уяві постає сучасне бібліотечне приміщення,  добре оснащене комп’ютерною технікою, наповнене книжковими та електронними виданнями. Це і преса, і смак кави,  і місце комунікації,  навчання та відпочинку одночасно. Важливо, щоб це було громадське місце з безоплатним доступом, поєднання бібліотечного простору з новітніми  технологіями, комфортне місце де люди можуть прийти поспілкуватися, вибрати цікаву книжку, скористатися безкоштовним доступом до інтернету , різноманітними гаджетами, наприклад  електронними книжками», – розповідає  автор проєкту.

Наразі бібліотека-філія №8  нараховує 1500 читачів, але завдяки відкриттю Меdiaтеки бібліотечні фахівці мають намір значно розширити аудиторію своїх користувачів, а також  урізноманітнити форми соціально-культурних заходів та послуг. Зокрема, для літніх людей планується проведення тренінгів для оволодіння навиками користування комп’ютером  та соціальними мережами.

Для оснащення Меdiaтеки були придбані нові  комфортні меблі (крісла «мішки»,  розкладні стільці), комп’ютери, ноутбук,  фотоапарат,  акустична система,  проектор, електронні книжки, флеш-карти пам’яті,  велику кількість настільних ігор пізнавального характеру та розвитку ерудиції. Родзинкою Меdiaтеки стали окуляри віртуальної реальності, які  дозволять не тільки цікаво провести дозвілля  та погратися, але й використовувати їх для різноманітних освітніх програм.

Організатори проєкту мають амбітні плани за підтримки  громади та місцевої влади і надалі розвивати мережу медіатек  по різних, особливо віддалених від центра, районах міста.

«Тут будуть проводитися зустрічі з цікавими та відомими людьми нашого місця, організовуватися  неформальні зустрічі, тренінги, флешмоби, соціально-культурні події,  направлені на розвиток креативної особистості та інтелектуальний відпочинок  містян. Ми відкритті до співпраці  з будь якими громадськими організаціями та приватними структурами. Основна вимога – на безоплатній основі»,  – зазначає  Олена Пилипенко.

«Це «перша ластівка», а я сподіваюся, що завдяки неспокійним людям, які стараються зробити і роботу бібліотек, і життя свого мікрорайону кращим, у нашому місті ще з’являться і нові медіатеки, і коворкінг, – сказала на відкритті медіатеки начальник відділу культури міського управління культури та туризму Галина Петрова.

Джерела: «Українське радіо: Чернігівська хвиля», Челайн – чесні новини,  офіційний веб-портал

Чернігівської міської ради .

Фото: сайт  Чернігівської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)