Щоб рухатися вперед, змінюй себе, а не інших людей!

На сьогоднішній допис мене наштовхнули певні поради і посили Джека Ма –  найбагатшого китайського бізнесмена, засновника Alibaba. Впевнена, що його мотивуючі спічі на  Київському міжнародному економічному форумі  , в Unit.City та Харківському національному університеті ім. Каразіна  стануть у нагоді не лише представникам влади, бізнесменам, підприємцям, студентам, але й бібліотечним фахівцям.

Судіть самі:
 «Читайте більше, і все зміниться!»
«… читання може дуже розвинути вас і зробити на голову вище ваших колег. Ті, хто багато читає, більше розбираються в різних галузях промисловості, і це може бути корисним для компанії. Ви можете передати свої знання всередині організації або створити нові можливості для своєї компанії. Крім того, ваші розмови стануть цікавішими.
Навіть якщо у вас є 30 хвилин щовечора, ви легко можете прочитувати одну книгу на тиждень. Ви не станете експертом, але я обіцяю, що ви будете знати більше, ніж ваші колеги».

«Дуже важливо, чим Ви зайняті кожен вечір»
«Очевидно, необхідно, щоб був баланс між життям і роботою. Якщо у вас є дружина і діти, щовечора ви повинні проводити час із ними.
Навіть якщо ви самотні, вам також необхідно розумно використовувати час, щоб піти в спортзал, зустрітися з друзями або побути на самоті, щоб помедитувати і так далі.
Звичайно, добре дивитися фільми і грати в ігри. Але є речі, які вам не потрібно робити. Наприклад, спостерігати за новим сезоном драми Netflix або 14 годин в тиждень дивитися телевізор. Не варто витрачати час на настирливих одногрупників на Facebook.
Щовечора, коли мої діти засинали, я починав вчитися і здобувати знання. На це, знову-таки, у мене пішло багато часу, але я починаю пожинати плоди своїх старань. Якби я розвивався тільки в робочий час, то ніколи б не став креативним директором і менеджером по продукції. Я ніколи б не навчав студентів MBA маркетингу, як сьогодні».

«Беріть участь в різних проєктах»
«Якщо ваша компанія не дає вам можливості застосовувати всі ваші знання, створіть самі ці можливості для себе. Ви можете брати участь у волонтерських проєктах. Вони можуть принести вам славу.
Працюючи з командою, ви зрозумієте, як практично застосувати знання в цій галузі, і як це, врешті, впливає на реальних клієнтів.
Ви дізнаєтеся, як виконати завдання і вкластися в терміни, отримаєте зворотний зв’язок і отримаєте із цього користь. Цей досвід набагато цінніший, ніж ваша жалюгідна зарплата».

«Активно встановлюйте зв’язки»
«Зв’язки дозволять вам:

  • спілкуватися з розумними друзями і дізнаватися їхню думку;
  • мати інформацію і знання, які важко отримати;
  • допомогти компанії в пошуку потенційних партнерів або можливостей доходу.

Ваші зв’язки — ваш найпотужніший актив в роботі.
Якщо у вас є час, щоб подивитися телевізор, у вас знайдеться час, щоб поспілкуватися з потрібними людьми».

«Починати змінювати своє життя потрібно вже сьогодні!»
«З 6 години вечора до 12 години ночі ви вдома. І хоча ви фізично і психічно втомилися, можете робити все, що хочете, і вам не потрібно виконувати вказівки інших.
У цей час ви можете відключити свій мозок, як ви відключаєте комп’ютер на своєму робочому місці. Але ви також можете стати розумнішими, сильнішим і розширити мережу знайомств. Почніть сьогодні, виділіть годину в день, щоб зробити це.
Я гарантую, що через рік ваша кар’єра і життя зміниться».

Професійне зростання завжди залежить тільки від нас самих. Так, обравши одну із тез:
Самостійно прагну до самовдосконалення, самоосвіти, що сприяють розширенню моїх  творчих можливостей, пізнавальних інтересів та формуванню власної індивідуальності
або
Звинувачую свого роботодавця в тому, що не прогресую, як фахівець, адже саме він не дбає про мене, про моє професійне зростання

кожний робить власний вибір:
залишатись добротним чи посереднім ремісником або бути налаштованим на постійне оновлення своїх знань, професійних умінь і навичок, збагачення досвіду пізнавальної та практичної діяльності, що врешті решт і формує неповторну та унікальну професійну особистість
або
залишатись на рівні посереднього ремісника.

Пропоную колегам поміркувати над його порадами та замислитись над власною сталістю

ДОВІДКА:
Джек Ма (справжнє ім’я – Ма Юнь) – китайський підприємець, засновник і голова ради директорів компанії Alibaba Group (в яку входять засновані ним AliExpress, TaoBao). Станом на кінець листопада 2018 року Forbes оцінював його статки в 35,8 млрд. доларів. Джек Ма є найбагатшою людиною в Китаї і 15-м у списку найбагатших людей світу.
У вересні Джек Ма добровільно пішов у відставку з поста голови ради директорів Alibaba. Після відходу на пенсію мільярдер планує зайнятися благодійними проєктами в сфері освіти, адже за першим фахом він був вчителем англійської мови.

Джерела : https://www.epravda.com.ua/publications/2019/11/9/653520/

https://nv.ua/ukr/opinion/dzhek-ma-v-kiyevi-golovne-z-vistupu-zasnovnika-alibaba-novini-ukrajini-50052760.html

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)