Оновлення бібліотеки за ініціативи місцевої громади

Усвідомлення громадами важливості вирішення освітніх, культурно-комунікативних та інформаційних потреб містян, спонукає місцеву владу  активніше відгукуватися на громадські ініціативи, спрямовані на забезпечення їх культурних потреб та підтримку проєктів, що працюють на розвиток громади.  Зокрема,  у співробітництві  з громадськими об’єднаннями  брати участь у підготовці проєктів та  участі  в конкурсах, зорієнтованих на оновлення бібліотек, створенням на їх базі комфортних і привабливих майданчиків для спілкування, обміну думками та ідеями.

Таким прикладом може слугувати реалізація проєкту «Простір інтелектуального спілкування та дозвілля дітей», який  цьогоріч став переможцем конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад Харківщини «Разом в майбутнє». Борівська районна бібліотека для дітей отримала сучасний простір та нові можливості для розвитку – сучасно обладнаний громадський центр нового типу  з використанням різноманітних ресурсів.

В рамках реалізації проєкту були закуплені та встановлені екран з триногом та проектором, різноманітні  зручні меблі: столи, стільці, крісло «мішок-груша», дитячий м’який куточок, полички, шафи для книг, стенди, магнітні дошки. Для розваг було придбано настільні ігри. Відтепер бібліотека стала цікавішою для юних відвідувачів, місцем де є можливість навчатися самостійно чи в групі, за сучасними інтерактивними методиками, необхідним обладнанням для проведення  кінопоказів і обговорення фільмів, а також новим простором для проведення  дискусій  та гуртків.

Загальний обсяг фінансування проекту складав – 146698 грн. Вартість проекту складалася з трьох складових: кошти обласного бюджету – 73349 грн., кошти районного бюджету – 66014,1 грн. та кошти конкурсанта (громадської організації «Борівське мисливсько-рибальське товариство «Мисливець») – 7334,9 грн.

Борівська оновлена бібліотека приймає своїх користувачів з вересня місяця і за цей час вже провела низку інтерактивних занять, майстер-класів та кінопоказів – обговорень. Серед них –  зустріч – дискусія  «Слава козацька»  до Дня українського козацтва та Дня Захисника України; анімаційні покази для наймолодших відвідувачів, започатковано роботу “Клубу батьків і дітей Джерело” та клубу дитячого дозвілля. Серед  найближчих планів створення клубу англійської мови.

Довідково:  Загальна сума міні-проектів розвитку територіальних громад Харківщини «Разом в майбутнє»  у 2019 році складає 80,3 мільйона гривень. Порівняно з 2018 роком значно зросло фінансування з обласного бюджету – з 30,7 мільйона гривень до 39,9 мільйона. У 2019 році переможцями стала майже половина проектів: 305 з 603. Минулоріч  було реалізовано 238 міні-проектів із 795, поданих на конкурс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)