Новинна стрічка «Літо в бібліотеках ОТГ» (частина 3)

Створюючи новинну стрічку «Літо в бібліотеці» мала на меті висвітлювати, в першу чергу, діяльність саме публічних бібліотек в ОТГ.
Пошук інформації щодо літніх заходів у бібліотеках ОТГ у е-середовищі видавав мінімальні результати, що не могло не наштовхнути на певні міркування:
бібліотеки проводять колосальну роботу, але відсутня промоція бібліотек як в громаді так і за межами громади.
Можливо пасивність районних методичних служб спонукатиме регіональні методичні служби приділити увагу питанням щодо соціальної комунікації, комунікативних технологій, стратегії та тактики PR, реклами, технології Storytelling ? Адже знання – сила! Стаємо сильнішими самі і робимо сильними колег!
відсутність інформаційно-технічного забезпечення в бібліотеках.
Однак, майже кожна ОТГ має офіційний сайт із розділом «Новини», окремі структурні підрозділи місцевої влади ведуть блоги, процес реалізації ініціатив громади представлено як у соцмережах, так і на сторінках місцевих друкованих (електронних) газетах, бюлетенях;
бездіяльність та безвідповідальність персоналу бібліотеки.
Але, таку ситуацію не оминуть увагою ані органи місцевого самоврядування, ані громадськість.  На які управлінські рішення можна очікувати: закриття бібліотеки, заміна (через звільнення) бібліотекарів або зміни мотивації працівників, яка виявляється визначальною в підвищенні їх професійної компетентності, активності, креативності ?

А тепер про тих, хто робить звичайні речі, але дуже добре!
Так, Марківська центральна бібліотека (Луганська обл.) навіть у нестабільну липневу погоду радо запрошує дітей до свого кінозалу – на перегляд добрих, позитивних мультфільмів. Зазвичай перегляд супроводжується обговоренням мультика з бібліотекарем та вікториною на уважність. Мультикінозал діє завдяки проекту ” Сприяння сталому розвитку та згуртуванню громади, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі” за підтримки МОМ.
У цей же час інші відвідувачі мають можливість долучитись до  великх розмальовок, або збудувати «Місто своєї мрії» в якому є атракціони, планетарій, зоопарк, батути і безкоштовний супермаркет!  Детальніше тут

Літні канікули не згасають, а набирають обертів у Хмельницькій міській ЦБС (Хмельницька обл.)! Лише за один тиждень бібліотеки запропонували містянам :
Фотоконкурс «Селфі з улюбленою книгою»;
Літературну гру-квест «У бібліотеку – за позитивом» ;
для тих, хто полюбляє цікаві запитання, загадки та таємниці  підготували книжкову виставку «Колесо фортуни» ;
Готувалися до фестивалю «Медовий спас у Хмельницькому»;
Розповідали про активне літнє дозвілля журналістам ТРК «Місто»;
Проводили тренінг #ГраСвітГромад у БібліоХабі для двох команд: будинку культури і управління культури і туризму;
Навчалися відокремлювати факти від суджень, виявляти слова-маркери у текстах, розбирали на складові неправдиві новини (фейки) на 4 занятті #ШколаМедіаграмотності у БібліоХабі
Детальніше  на сайті МЦБС

Протягом літа  Іршавська  районна бібліотека для дітей (Закарпатська обл.)  опікується вихованцями  літнього табору «Чебурашка». Дітям були цікаві, як розповіді про метеликів, веселку, так і розгадування кросвордів, малювання та процес обрання книги з виставки «Читати – це модно!!!»

Навряд чи хтось заперечить, що цікава книжка + сонячне світло = хороший настрій! Враховуючи різнопланові смаки своїх читачів Королівська селищна бібліотека – філія Виноградівської ЦБС (Закарпатська обл.) запропонувала  «Книжкову естафету сонячного літа». Естафета передбачила:  книжкову виставку “Літо, море, сонце, пляж: яку книгу взяти в багаж?”, інформаційно-розважальний калейдоскоп “Подорож у країну цікавих книг” , розкладку літератури “Книжкове літо день за днем”, а для молоді -рекомендаційний список літератури “Що читати влітку?”. Детальніше тут 

Незабутні враження залишились у читачів молодшого віку після літературного квесту «Мандруй у літо разом з бібліотекою», організований бібліотекою-філіїєю №1 Cумської міської ЦБС.
Місцем проведення квесту було обрано урочище Дуровщина. Дітям потрібно було знайти 10 станцій, де були заховані записки із завданнями. Назви станцій були такими: «Казкова», «Літературних героїв», «Улюблених письменників», «Рідна природа» та інші. Щоб знайти ці станції потрібно було відгадати загадки про дерева, під якими знаходились завдання.  Детальніше тут 

Двері бібліотеки -філії с. Буяни Луцької районної ЦБС широко відкриті для дітей на протязі всього літа . На час літніх канікул книгозбірня підготувала багато цікавого: літературні подорожі, вікторини, конкурси та екскурсії, цікаві книжкові виставки, виставки творчих робіт дітей. Також, у бібліотеці можна поринути у віртуальний світ Інтернет та світ онлайн- ігор і спілкування, зайнятись творчістю в майстер-класах, переглянути мультфільми, відпочити за цікавими та інтелектуальними іграми. Детальніше тут

P.S. Сподіваюсь на побудову більш якісного зворотного зв’язку з публічними бібліотеками ОТГ. Їх готовність ділитися власними напрацюваннями, здобутками на всеукраїнській платформі дозволить послугувати успішному розвитку інших.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Літо закінчується, а ідеї ні – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)