«Якщо є бажання втілити у життя щось хороше, і є кілька осіб, здатних працювати разом, щоб це хороше реалізувати, – задум стає реальністю» (Лілія Атнажева)

Перспективним шляхом розвитку об’єднаних територіальних громад експерти вважають проектну діяльність. Стратегічно-проектні компетентності сьогодні є дуже важливими як для управлінців органів місцевого самоврядування, так і фахівців бюджетної сфери.
Проекти пишуть задля вирішення якоїсь проблеми, що хвилює багатьох мешканців села чи міста. Зміни, які ми можемо зробити в громаді шляхом втілення плану заходів, власне й передбачені у проекті.
Наприклад, експерти із проектного менеджменту радять користуватися SMART-моделлю, яку розробив німецький вчений Пітер Друкер. Назва — це абревіатура п’яти критеріїв, за якими необхідно оцінити ідею:

  • S (specific) — необхідно чітко сформулювати мету;
  • M (measurable) — прописати конкретні результати проекту;
  • А (attainable) — описати впевненість у досягненні мети, що передбачає володіння ресурсами (зовнішніми та внутрішніми) для реалізації проекту;
  • R (relevant) — розповісти про реалістичність мети. Якщо у кінцевому результаті мета не надто реалістична, треба розбити її на кілька адаптованих цілей;
  • T (time-bound) — сформулюйте чіткі терміни досягнення мети.

Якщо ж розглядати проектну діяльність крізь призму бібліотечної справи, можна впевнено стверджувати, що це основна форма бібліотечної інноватики, яка забезпечує оптимальне вирішення перспективних завдань (наприклад, модернізація бібліотечної роботи), сприяє взаємодії з партнерами та громадськістю. Складовими успішної проектної діяльності бібліотеки вважють персонал (його навчання, досвід, творчий потенціал) та середовище (вивчення потреб, підтримка влади, партнери, додаткові джерела фінансування, PR-діяльність).
У процесі участі у проектах бібліотеки:

  • набувають досвід проектної діяльності;
  • розширюють асортимент послуг та прагнуть до підвищення їхньої якості;
  • покращують матеріально-технічну базу закладу;
  • підвищують імідж бібліотеки та бібліотечної професії у суспільстві;
  • отримуємо моральне задоволення від успішної роботи та причетності до життя громади, допомоги людям.

Далі йтиметься про історії успіху бібліотек ОТГ, які побороли невпевненість та страх невдачі, знайшли партнерів та отримали підтримку громади, стали одним із місць впливу (Impact Place).
Бібліотека селища Рокині Княгининівської ОТГ, що на Волині, перемогла  у конкурсі проектів «Ініціативні громади» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Для бібліотеки придбано  комп’ютер та 90 нових книг — сучасної української та світової  літератури. Таким чином бібліотека прагне трансформуватися у заклад соціальної активності та адаптації людей  поважного віку до умов сучасного життя. Ну, й звісно ж, користувачам  пропонують нові  бібліотечні послуги:

  • пошук інформації за допомогою інтернету;
  • копіювання та зберігання інформації на електронних носіях;
  • сканування, набір тексту та друк документів;
  • створення та користування електронною поштою;
  • спілкування через Скайп;
  • навчання роботі в мережі Інтернет і методам пошуку інформації у ній.

Веб-ресурси бібліотеки будуть використані для проведення змістовного дозвілля як дорослих, так і дітей — на них чекають віртуальні подорожі, зустрічі поколінь, створення мультимедійних презентацій, міні-мультфільмів, конкурси малюнків, що створені у програмі Paint тощо.

Обладнати приміщення бібліотеки новими меблями стало можливим завдяки підтримці депутатів та голови Княгининівської об’єднаної громади Олені Твердохліб. Підключення бібліотеки до мережі Інтернет підтримала староста селища Лесі Яцушек. Проактивні мешканці громади зголосилися зробити косметичний ремонт приміщення, допомогли вставити двері.

ДОВІДКА: «Тільки разом» — Фонд, що заснував Ігор Палиця у 2011 році під назвою «Новий Луцьк». В основу його діяльності покладено довготривалі цільові програми, які передбачають комплексний розвиток Волинської області. Основними напрямками роботи Фонду є соціальна, спортивна, культурна сфери життя, охорона здоров’я, розвиток освіти та підтримка обдарованої молоді. Однією з програм Фонду є «Культура і духовність», що спрямована на збереження традицій українського народу, підтримку культурно-мистецьких заходів, творчих особистостей та колективів, закладів культури.

Наступна історія успіху стосується бібліотек Новоборівської селищної ОТГ, що на Житоримщині. Тут у семи бібліотеках запрацюють онлайн пункти для надання безоплатної правової допомоги.  Це стало можливим завдяки реалізації проекту «Вдосконалення правосуддя на рівні громад через зміцнення потенціалу установ, щодо надання послуг на основі прав людини та ефективного доступу до правосуддя». Докладніше на сайті громади.

Якщо у вашій громаді не знають як запровадити модель адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення, тоді вам стане у нагоді досвід Березівської ОТГ, що на Сумщині.
Тут місцеве населення має можливість отримати соціальну підтримку не лише звернувшись до Центру первинної медико-санітарної допомоги, Територіального центру соціального обслуговування Березівської сільської ради, Служби у справах дітей, відділу освіти, молоді та спорту. Партнером у реалізації проекту стала й Березівська публічна територіальна бібліотека. Серед переліку соціальних послуг:

    • соціально-побутові, соціально-педагогічні, соціально-медичні, юридичні, послуги з працевлаштування,
    • інформаційні послуги (соціальна профілактика),
    • консультування,
    • посередництво (медіація),
    • кризове та екстрене втручання,
    • соціальний супровід (патронаж),
    • послуга з влаштування до сімейних форм виховання,
    • сімейний патронат.

Докладніше на сайті Сумської обласної державної адміністрації.

Ну й на останок, як завжди, поради бібліотекарям. На сайті Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського представлено до вільного перегляду презентації Олени Башун: «Інноваційно-проектна діяльність бібліотек», «Основи проектної діяльності бібліотек», «Фандрейзингова діяльність бібліотек», «Краудфандинг».
ДОВІДКА: Олена Башун — український бібліотекознавець, закінчила Харківський державний інститут культури, до 2010 року працювала заступником директора Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки. У 2010–2014 роках — менеджер тренінгових центрів Міжнародної Ради наукових досліджень і обмінів та програми «Бібліоміст». Стажувалася в Румунії, США, Фінляндії, Монголії, Болгарії, Німеччині. Фулбрайтівський стипендіат (США).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)