Календар-нотатник «Щоденна звичка»: жовтень – 2024

У жовтні можлива будь-яка чудова несподіванка.

 — Елізабет Джордж Спір

Жовтень – має певну магію, адже  дарує нам яскраві кольори, прохолодне повітря та незабутні моменти. Серед  приємних моментів – це  відкриття нових імен в літературі, вшанування митців, спілкування з цікавими людьми…

Чим урізноманітнити книжкові події у жовтні?

  4 жовтня – Всесвітній день усмішки

На сторінках міжнародного календаря є такий день. За даними проєкту DilovaMova.com, Всесвітній день посмішки або World Smile Day відзначається з 1999-го року. Це відбувається, як правило, в першу п’ятницю жовтневого місяця. Виникненню цього свята посприяв колись зовсім невідомий американський художник Харві Белл. Страхова компанія State Mutual Life Assurance Company of America потребувала на яскравий і незабутній символ для їх візитною картки. Як відомо, все геніальне доволі просто і Харві запропонував їм усміхнену жовту пику, відому зараз як звичайний «смайлик». Замовники схвалили цю ідею. Робота була оцінена в півсотні доларів і всі залишилися задоволені.

Після того, як фірма ввела цей нехитрий символ в побут вони відразу помітили, що їх клієнтам це страшенно сподобалося і успіх від цього нововведення перевершив найсміливіші очікування.

 Жовтий смайлик отримав широку популярність у всьому світі, ставши визнаним символом щастя та позитиву.

Тож, щоб підтримати українців у цей непростий час (пам’ятаємо про ментальне здоров’я !), посміхнемось разом! Дослідження довели, що посмішка зменшує стрес, покращує настрій, знижує артеріальний тиск і зміцнює імунну систему.

Всесвітній день усмішки – чудовий спосіб проявити доброту та вдячність оточуючим. Даруючи усмішки колегам, друзям, членам сім’ї, читачам та навіть незнайомим людям!

А навздогін запропонуємо читачам жартівливі та повчальні книжки про вірність родині, мужність та віру у свої сили. Це не складно.

з 13 жовтня – Всесвітній тиждень роману

  Всесвітній тиждень роману був проголошений на 41-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2021 році та проходить щороку протягом тижня  з 13 жовтня. Він спрямований на заохочення оцінки літератури як вираження людської творчості, сприяння читанню та підвищення обізнаності про важливу роль письменників як ключових учасників обміну знаннями та культурного розмаїття відповідно до Конвенції 2005 року про захист і заохочення Різноманітність форм культурного самовираження та Рекомендації 1980 року щодо статусу митця.

Для прозаїків, поетів, сценаристів, драматургів, літературних критиків, видавців та багатьох інших Всесвітній тиждень роману відстоює їхній внесок у міжкультурність, підтримує їхні права та зміцнює книжкову індустрію в усьому світі. З цієї нагоди ЮНЕСКО запрошує всіх вшанувати письменників, творчість, різноманітність і доступ до культури та знань, які вони нам надають.

Цей тиждень для бібліотек – неоране поле для креативу, можливостей, фантазії і творчості.

Особлива увага – книгам сучасних українських авторок й авторів!

27 жовтня – День української писемності та мови

Свято започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ № 1241/97 “Про День української писемності та мови”. До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем, за яким церква жила донедавна.

Згідно з Указом Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року, День української писемності та мови тепер відзначається 27 жовтня.

Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

«На все впливає мови чистота,

Зір глибшає і кращають уста,

Стає точнішим слух, а думка ллється,

Як вітром розколихані жита» (Дмитро Павличко).

  Зазвичай в річних планах публічних бібліотек заплановано цілу низку заходів на цей день – виставки, мовні вікторини/бібліоквести/витинанки, лінгвістичниі турніри, конкурси скоромовок-спотиканок,  декламування віршів, поетично-музичні години, усні журнали, бесіди, конкурси знавців української мови та багато ін.

 Реалізуємо!

Пам’ятаємо і про Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який відбудеться у п’ятницю, 25 жовтня. Хто цьогоріч стане автором тексту для радіодиктанту і хто читатиме його у прямому ефірі – дізнаємось згодом.

27 жовтня – Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини (англ. World Day for Audiovisual Heritage) – Міжнародний день ООН, встановлений Резолюцією 33-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 33 С/53 у 2005 році, який відзначається щорічно 27 жовтня.

ООН цінує аудіовізуальну спадщину як «підтвердження нашої колективної пам’яті та цінне джерело знань».

Тож маємо можливість 27 жовтня:

  • налаштувати кінопоказ в бібліотеці;
  • зайвий раз прорекламувати наявні аудіовізуальні матеріали з фонду бібліотеки;
  • організувати лекцію чи семінар з нагоди святкування Всесвітнього дня аудіовізуальної спадщини;
  • створити аудіовізуальний продукт.  Це може бути короткометражний фільм (наприклад, «Один день з життя бібліотеки» і т.п.), підкаст або навіть серію фотографій – використовуйте свою уяву!

В умовах російсько-української війни Україна відчула значущість, у т.ч., й  аудіовізуальної спадщини, її ролі у збереженні нашої колективної пам’яті та забезпечення її передачі майбутнім поколінням. Знаючи минуле, ми здатні формувати  наше спільне майбутнє на основі діалогу і взаєморозуміння.

Тримаємо стрій — тримаємося!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)