Всеукраїнський день бібліотек 2024: єднання через знання і культуру

Щорічно 30 вересня в Україні святкують Всеукраїнський день бібліотек – свято, яке вшановує важливу роль бібліотек у суспільному та культурному житті країни. У цей день українські бібліотеки не просто відчиняють свої двері для читачів, але й активно демонструють свою багатогранність, важливість для громади та здатність адаптуватися до сучасних викликів.

2024 рік став особливим для бібліотек, оскільки в умовах повномасштабної війни їхня роль значно змінилася. Сьогодні бібліотеки виконують не лише традиційні функції зберігання та популяризації знань, а й стають осередками психологічної підтримки, волонтерської допомоги, розвитку цифрової грамотності та навіть місцями для реабілітації. Від великих міських книгозбірень до невеликих сільських бібліотек – кожна з них вклала свою частку у відзначення цього дня, організовуючи події, які об’єднують громади та підтримують український дух.

Попри труднощі воєнного часу, бібліотеки по всій Україні доводять, що вони залишаються важливими культурними інституціями, які допомагають суспільству переживати важкі часи, зберігаючи знання та підтримуючи розвиток громад. 2024 рік став ще одним доказом того, що бібліотеки можуть бути не лише джерелом знань, але й невід’ємною частиною соціальної підтримки та культурної стійкості.

Багато бібліотек традиційно організовують книжкові виставки та презентації нових видань, день відкритих дверей та знайомства з бібліотекою, планують цікаві зустрічі для користувачів та  фахові заходи для бібліотекарів.

Так, Бібліотека-філія 5 для дорослих місто Луцьк провела День відкритих дверей для юних читайликів. Дітвору цікавило все, що розповідали працівники філії. Для них були підготовлені цікаві запитання про книги та бібліотеку, перегляд ролика про етикет в бібліотеці. Родзинкою заходу була зустріч з поетесою літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром», піснекаркою, майстринею ляльки-мотаки Наталією Бугай, яка розповіла про свої книги для дітей.

До Всеукраїнського дня бібліотек юні читачі Центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва на годину відчули себе справжніми бібліотекарями, попрацювавши в різних секторах закладу. Таким чином вони ознайомилися з роботою книгосховища зсередини, дізналися більше про організацію книжкового фонду, обслуговування відвідувачів та інші важливі аспекти щоденної роботи бібліотеки.

Метою акції «Бібліотека на дітей!» насамперед було сформувати позитивне ставлення дітей до діяльності бібліотек, які наразі не тільки виконують свої базові інформаційні функції, але також є сучасними, цікавими та важливими соціокультурними просторами.

В Черкаській міській бібліотеці відбувся святковий івент до Всеукраїнського дня бібліотек та акцію-селфі “Бібліотека запрошує друзів”.

У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали роль бібліотек в умовах воєнного часу.

До Всеукраїнського дня бібліотек у відділі міського абонементу пройшов захопливий міні-квест. Учасники, отримавши різноманітні підказки, мали за допомогою логіки та кмітливості відгадати назву книги та ім’я автора.

Харківське обласне відділення (філія) ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та Харківська державна наукова бібліотека ім В.Г. Короленка провели нетворкінг «Бібліотеки Харківщини: виклики російсько-української війни», присвячений Всеукраїнському дню бібліотек.

До заходу долучилися біля 200 бібліотекарів, видавців і науковців з Харківщини, Вінничини, Дніпропетровщини, Донеччини, Київщини, Миколаївщини, Львівщини та інших регіонів України.

Колеги поділилися своїм досвідом роботи в надскладних умовах воєнного стану, а також отримали юридичні консультації від Надії Василівни Юшиної, голови Харківської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури.

  Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, на підтримку Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, відбувся благодійний fashion-показ. Ініціатором та організатором акції виступила власниця модельної агенції “Kate F Models”, модель, дизайнерка та арткураторка Катерина Фролович Katerina Frolovich . Під час модного показу були представлені колекції українських брендів: Sonya Scandal, Stefa Kids, MoDiva, Аліна Бабенко, Інна Шабаліна, Miss Petite Аліни Згурської; Boo&Bon; салон-ательє Viktoria Yesipova. Харківські бренди представляли Kate F Models Катерини Фролович та дитячі модельні агентства My Fashion Lady та JK MODELS.

Завдяки громаді міста було зібрано понад 20 тис. грн – кошти, що стануть вагомим вкладом у відновлення і розвиток книгозбірні.

Бібліотека-філія №4 міста Луцька, з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, відбувся круглий стіл «Бібліотека: вічні цінності перед викликом змін». Обговорювалися актуальні питання роботи бібліотек, кращі практики по обслуговуванню користувачів та обмін досвідом роботи.

До Всеукраїнського дня бібліотек колектив Южноукраїнської міської бібліотеки підготував ряд цікавих, різнопланових за формою заходів: бібліодесант «Бібліотека для тебе», Biblio place «Територія читання» (Фото з улюбленою книгою), акція-емоція «Розділи почуття до бібліотеки смайликом», книжкова панорама «Мова книг  – мова серця», книжкові розмовини «Читання в задоволення».

Павлоградська міська централізована бібліотечна система ЦМБ ім Ганни Світличної пройшов присвячений Всеукраїнському дню бібліотек мультпоказ з обговоренням «Книги – це Всесвіт!». Під час перегляду юні гості дізналися про етапи створення книжок та їх презентацію, про те, скільки людей долучається до народження нової книги: це письменники, ілюстратори, редактори, коректори, верстальники, дизайнери, видавці і поліграфісти.

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек,  у філіалі «Дитячий бібліопростір ім. Олени Пчілки» Звягельська бібліотека провели акцію  «Сьогодні ти  – бібліотекар!». Кожен юний книголюб  мав змогу  спробувати себе у ролі бібліотекаря, а також дізнатися про деякі фахові секрети цієї професії.

У філіалі «Бібліопростір «ПАЗЛ» с. Великий Молодьків з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек провели позитив-акцію «Я ЛЮБЛЮ СВОЮ БІБЛІОТЕКУ!»

Рівненська обласна бібліотека для молоді провела Флешмоб “Бібліотекарі читають” #бібліотекарічитають_2024.

В Ужгороді Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка провели 15-ту “Капуркову книжку” до Всеукраїнського дня бібліотек. Бібліотекарі відкрили капурку свого двору, аби відвідувачі змогли взяти участь у заході. Звідси і назва “Капуркова книжка”.

У Всеукраїнський день бібліотек працівники відділу обслуговування користувачів бібліотеки провели вуличну акцію „Бібліотека – місце сили”.

Під час акції бібліотекарі розповідали жителям міста про нові послуги бібліотеки та сторінки бібліотеки в соцмережах, а також запрошували усіх бажаючих відвідувати заходи, що будуть відбудуться найближчим часом у бібліотеці.

Рівненська обласна бібліотека стало вже гарною традицією в рамках проекту «Відомі люди за кафедрою бібліотеки» запрошувати в обласну книгозбірню добре знаних та шанованих рівнян. Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек випробовувала себе у ролі бібліотекаря Алла Українець – етнографиня, краєзнавиця, основними напрямками наукових досліджень якої є краєзнавство Волині та Полісся, народні промисли та ремесла, народне вбрання мешканців Рівненщини.

Відвідувачі звертались до пані Алли із запитами з пошуку літератури з літературознавства, а також з історії; за порадами щодо дозвіллєвого читання; ділились рефлексіями від прочитаних книг; цікавились книгою дослідниці «Традиційний одяг Рівненщини», до якої вона йшла більш ніж 30 років.

Науковиця провела майстер клас зав’язування української хустки.

Також до  Всеукраїнського дня бібліотек відділу краєзнавства бібліотеки підготував виставку «Мовою автографа промовляє книга…», на якій була представлена частинка книг з автографами дарувальників. Серед них Олена і Богдан Прищепа, Валерій Войтович, Микола Семенович, Іван Пащук, Чеслав Хитрий, Богдан Столярчук, Людмила Мошняга, Святослав Праск, Олег Разиграєв, Юрій Кузьмин, Петро Ричков, Роман Михальчук, Вікторія Колесник і, навіть, Дмитро Павличко.

У Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека пройшла «Європейська ніч вчених» для вихованців закладу позашкільної освіти «Центр науково-технічної творчості молоді «Політ». Під час заходу актори Запорізького театру молоді провели цікавий та активний театрально-науковий квест для юних вчених. Неосяжний фонд бібліотеки відкрив усі свої секрети для хлопців та дівчат, а також їхніх батьків. Учасники квесту перевірили свої знання у різних науках і дізналися багато нового про книгозбірню.

Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича запросила своїх відвідувачів на святкові заходи «Бібліофест на Новому бульварі». На гостей чекали: вулична акція «Дарують мудрість книги» — розповсюдження анкет для безкоштовного запису; презентація книг «Золоті письменники України»; відзначення переможців обласного конкурсу «Краща бібліотека Житомирщини» 2024 року; бібліобесіда «Поліська хата» — розповідь про історію, традиції та цінності древлян. Представлено ужиткові вироби 80-х років минулого століття; Бібліомандрівка «Плин часів» – виставка ретротехніки; Літературна головоломка «Вгадай героя»; впродовж дня працювало Екскурсійне бюро, а також книжкові та мистецькі виставки.

Бібліотека Країна Друзів Інклюзивна_бібліотека_філія11  м. Суми провела захоплюючий бібліоквест “Грай, рухайся, читай!”. Протягом квесту учасники досліджували різні відділи бібліотеки, знайомилися з цікавими фактами про книги та авторів. Крім пошуку літературних скарбів команди змагалися у вікторинах і конкурсах.

Головним завданням квесту було зібрати та прочитати бібліотечний девіз: “Бібліотека -разом можемо більше”.

Бібліотека на Пріорці для дітей м. Київ захід захід «Ніч напередодні дня бібліотек або Вечори на хуторі поблизу Пріорки». Літературне перетворення було присвячене інтерпретації творів українського письменника Миколи Гоголя, ювіляра року.

До Дня бібліотек, працівники Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва провели вуличну піар-акцію “Бібліотека для тебе: читаємо, мріємо, гуртуємося”. Під час акції бібліотекарі розповідали по бібліотечні послуги, нові надходження, графік роботи і усе те, що цікавить шанувальників книг.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека провела захід до Всеукраїнського дня бібліотек у форматі вуличної акції «Спочатку було Слово…». Бли облаштовані інтелектуальні, творчі та ігрові локації. Під час акції городяни та гості міста мали змогу взяти участь у тематичних вікторинах, головоломках, іграх: перевірити знання літератури, рівень володіння українською мовою, пограти у веселі конкурси, власноруч зробити тематичну листівку та отримати символічні призи за правильні відповіді й кмітливість

Цей Всеукраїнський день бібліотек став ще одним підтвердженням того, що українські бібліотеки продовжують бути осередками розвитку культури, підтримки громади та збереження національної пам’яті, навіть у найскладніші часи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)