Долучайтеся до підписання заяви!

Шановні колеги, друзі і партнери бібліотек! Долучайтеся до підписання заяви, адже всі ми прагнемо, щоб українські бібліотеки були сучасними й мали можливість реалізувати свій потенціал для подолання викликів та розвитку українського суспільства.

Заява

ВГО Українська бібліотечна асоціація

та

Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого

Бачення майбутнього українських бібліотек для післявоєнного відновлення, розвитку людського капіталу та економічно сильної і демократичної України  

Війна, яку рф фактично розпочала проти України у 2014 році, та повномасштабне вторгнення з 24 лютого 2022 року зламали звичний плин нашого життя та створили багато додаткових викликів для людей і українського суспільства в цілому.

Очевидно, що подолання викликів війни, післявоєнне відновлення та сталий розвиток країни, у тому числі реінтеграція деокупованих територій, є основним завданням для держави та суспільства, і бібліотеки ‒ один із ключових гравців у цьому процесі.

Бібліотека як соціальний інститут залучена до всіх сфер життя і діяльності людини, громади та суспільства і розвиває їхні спроможності, щоб допомогти подолати виклики війни, відновити і розбудовувати Україну як економічно сильну та демократичну європейську державу. Соціальне повернення інвестицій (SROI) від вкладення в бібліотеки складає від 1,5 до 15 повернених грошових одиниць на 1 вкладену.

Бібліотеки для памʼяті нації та національної ідентичності

Бібліотеки України беруть участь у формуванні національної історичної пам’яті, забезпеченні спадкоємності у розвитку духовної культури і зміцнюють національну самосвідомість. Збираючи, зберігаючи та надаючи в публічний доступ документальні джерела, у тому числі документальні докази російсько-української війни, бібліотеки створюють базу для того, щоб суспільство майбутнього могло скористатися уроками історії, а українці не втратили своєї ідентичності.

Бібліотеки для розвитку людського капіталу

Бібліотеки розвивають людський капітал, надаючи безкоштовний доступ до інформації та пропонуючи можливості для навчання впродовж життя, для розвитку читацьких спроможностей і критичного мислення, зростання рівня інформаційної, цифрової, медійної грамотності, володіння українською та іноземними мовами, стають осередками перекваліфікації та опанування нових професій, сприяння розвитку бізнесу і започаткування стартапів.

Бібліотеки для життєстійкості

Бібліотеки покращують психічне здоров’я людей та допомагають адаптуватися, протистояти стресам і подолати наслідки колективної травми, завданої під час війни. Бібліотеки функціонують як центри психологічної підтримки для тих, хто у складній життєвій ситуації, допомагають знайти однодумців і точку опори для відновлення життєвої сили.

Бібліотеки для розвитку демократії

Бібліотеки ‒ це простори громадянської активності та згуртування людей навколо подолання викликів, які постають перед громадами та суспільством.

Бібліотеки просувають демократичні цінності, забезпечують конституційні права на рівний доступ до інформації та вільний розвиток особисті, а також розширюють можливості громадян впливати на ухвалення обґрунтованих рішень органами влади для створення демократичної, соціально активної та інклюзивної країни і справедливого суспільства.

Бібліотеки для науки та інновацій

Бібліотеки сприяють науковим відкриттям, інноваціям та інтеграції української науки в глобальне наукове середовище через надання доступу українським науковцям до інформаційних ресурсів і поширення результатів їхніх досліджень.

Бібліотеки здійснюють інформаційний супровід науковців, беруть участь в управлінні даними досліджень, сприяють поширенню академічної доброчесності. Бібліотеки є лідерами у просуванні принципів відкритої науки в Україні і мають великий потенціал в реалізації громадянської науки, підвищуючи рівень наукової грамотності населення та залучаючи його до проведення досліджень.

Мусимо констатувати, що бібліотечна система в Україні не відповідає вимогам сучасності, а бібліотеки мають хронічні проблеми, які не вирішуються впродовж понад 30 років через неефективну державну політику в галузі зі слабкою координацією між органами влади та із застарілою нормативно-правовою базою:

  1. Незадовільний стан формування бібліотечних фондів через низький рівень видатків із державного та місцевих бюджетів на придбання літератури.
  2. Загроза втратити об’єкти документальної спадщини, які пошкоджені або зіпсовані внаслідок дії часу, воєнних дій або неналежних умов зберігання.
  3. Слабка матеріально-технічна база бібліотек та низький рівень впровадження ІТ через хронічне недофінансування.
  4. Зниження кадрового потенціалу бібліотек як наслідок низької оплати праці, небажання молоді працювати в бібліотеках, застарілої системи фахової освіти.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну загострило ці проблеми, створивши при цьому загрози існуванню самих бібліотек як суспільних інститутів через руйнування бібліотек росією та безсистемне скорочення публічних бібліотек місцевою владою.

Попри це, українські бібліотеки демонструють своє лідерство, життєстійкість і цінність для подолання негативних наслідків війни та викликів, які сьогодні стоять перед людьми, місцевими громадами та суспільством назагал. А увага до України та підтримка з боку міжнародної спільноти відкрила перед бібліотеками і нові можливості для партнерств, налагодження співпраці, залучення додаткових ресурсів.

Враховуючи вищесказане, ВГО Українська бібліотечна асоціація та Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого представляють спільне бачення ролі бібліотек для післявоєнного відновлення, розвитку людського капіталу та економічно сильної і демократичної України, а також умов, необхідних для його втілення:

Бібліотеки ‒ це простір спільної дії, місце сили, інтелектуального, духовного і громадянського зростання та посилення спроможності особистості, громади, суспільства і держави.

Для того, щоб бібліотеки ефективно виконували свою соціальну роль, могли гнучко реагувати та відповідати на потреби окремих людей, громад і суспільства, необхідні проактивна позиція, розуміння потенціалу бібліотек та узгоджені дії всіх зацікавлених сторін ‒ держави, місцевої влади, суспільства і самих бібліотекарів, а також значні інвестиції для розвитку бібліотек всіх видів.

Ми звертаємось:

До бібліотекарів:

  • будьте проактивними у взаємодії зі своїми засновниками та субʼєктними у прийнятті рішень;
  • будьте професіоналами, постійно підвищуйте свій фаховий рівень, вивчайте і впроваджуйте кращий досвід та інновації;
  • оперативно відгукуйтесь на потреби й запити людей, громади і суспільства, допомагайте їм знаходити кращі рішення.

До представників органів центральної влади:

  • узгодьте нормативно-правові акти, які регулюють діяльність бібліотек, з європейськими стандартами, щоб українське законодавство допомагало, а не заважало бібліотекам ефективно працювати;
  • ухваліть Закон про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу” (проєкт 5002 від 02.02.2021, який прийнято за основу ще 8 вересня 2021 року);
  • забезпечте реалізацію державної Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року “Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України”, ухваленої Кабінетом Міністрів України ще в квітні 2016 року;
  • залучайте бібліотеки до реалізації стратегічних цілей та державних програм для вирішення суспільних викликів, надаючи їм для цього необхідні ресурси;
  • забезпечте стале системне фінансування бібліотек та достойну оплату праці бібліотекарів як інвестицію в майбутнє України.

До представників органів місцевого самоврядування:

  • включіть бібліотеки в реалізацію стратегії та програми розвитку громади, надаючи їм для цього необхідні ресурси;
  • забезпечте стале системне фінансування бібліотек, зокрема на придбання сучасної літератури, як інвестицію в майбутнє вашої громади;
  • розвивайте мережу публічних бібліотек, не дозволяйте втратити потенціал бібліотек для вашої громади, розчиняючи їх в центрах культурних послуг.

До керівників установ, у структурі яких є бібліотеки (університети, школи, науково-дослідні інститути тощо):

  • включіть бібліотеки в реалізацію стратегії та програми розвитку вашої організації, надаючи їм для цього необхідні ресурси;
  • забезпечте стале системне фінансування бібліотеки як інвестицію в майбутнє вашої установи.

До громадських активістів та інтелектуалів:

  • будьте партнерами бібліотек у формуванні трендів читання та освіти впродовж життя та у створенні позитивного іміджу бібліотек у суспільстві;
  • долучайтеся до роботи бібліотек в якості волонтерів та ставайте їхніми амбасадорами.

Звертаємося до всіх, хто підтримує наше бачення та прагне, щоб українські бібліотеки були сучасними й реалізували свій потенціал для подолання викликів та розвитку українського суспільства, долучитися до підписання цієї заяви.

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація

Олег Сербін, генеральний директор НБУ ім. Ярослава Мудрого

Підписати заяву

Перелік тих, хто підписав заяву

Офіційний текст заяви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)