Календар-нотатник «Щоденна звичка»: вересень – 2024

Чим гарний вересень? Запахом літа, що минає, і осені, що приходить, променями сонця, які стали м’якшими і не такими гарячими, очікуванням змін. 

Джерело: https://citatosfera.top/statusy-pro-veresen/  

Цьогорічний вересень можна сміливо вважати бібліотечним місяцем, адже він багатий на безліч масштабних подій і  заходів для нас і про нас. Впевнена, що вони подарують нам незабутні враження, нові емоції, маленькі перемоги і досягнення.

Тож, беремо на замітку:

  З 2 по 8 вересня – Національний тиждень читання нонфіку

Український інститут книги оголосив Національний тиждень читання нонфіку, який відбудеться вперше і триватиме з 2 по 8 вересня.

«Ми хочемо розпочати цю книжкову осінь із розмов, зокрема про український нонфікшн — магнетичний, цікавий, новаторський, такий, що викликає палкі дискусії, свіжий, необхідність. Усе це свідчить про наше зростання як нації, котра читає, попри велику війну, розпочату Росією», — зауважує в. о. директора Українського інституту книги Олександра Коваль.

Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це назва книжки есеїв Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Упорядницями книги є Оксана Забужко та Лариса Масенко. У візуальному оформленні тижня використали орнаменти ще одного видатного українця, який зробив свій внесок і в науку, і у мистецтво, — Василя Кричевського.

Спеціально до Національного тижня читання УІК створили каталог «Український нонфік | 2023-2024», де зібрали понад 300 назв нових українських нонфікш-видань, а також підготували безліч активностей, до деяких із них буде нагода долучитися офлайн.

Також спільно з KyivBookFest відбудеться ініціатива #Військо_радить, котра покликана познайомити читачів із книгами, що надихають та підтримують наших військовослужбовців та ветеранів.

Більше про події Національного тижня читання нонфіку на сайті — https://mcip.gov.ua/…/startuvav-naczionalnyj-tyzhden…/

  Вже вдруге у Києві відбудеться книжковий форум KyivBookFest, що проходитиме з 5 по 8 вересня 2024 р. у ТЦ «Gorodok Gallery» на Почайній (пр. Степана Бандери, 23, Київ). 

Фестиваль заплановано у двох паралельних форматах: велика книжкова виставка-продаж та галузевий форум, акцент якого буде на професійних панелях видавничої галузі, зустрічах читачів з авторами, видавцями, лідерами думок та книжковими блогерами.

Події галузевого форуму будуть  проводитися у п’ятьох конференц-залах, на літній терасі та двох open-space просторах. У програмі заплановані понад 150 подій.

Теми: виклики книжкового ринку, література українських військових, презентація новинок книжкової сфери, психологічна підтримка наших воїнів, дитяча програма, автограф-сесії тощо. Цьогоріч, серед запрошених гостей та спікерів будуть Іларіон Павлюк, Макс Кідрук, Василь Шкляр, Володимир Вʼятрович, Також, на третьому поверсі будуть представлені стенди видавництв, де можна буде придбати книги.

Важливо відвідати події галузевого форуму, що присвячені питанням книжкової галузі за участі ВГО Українська бібліотечна асоціація та Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого:

  • Протидія книжковому контрафакту та піратству, 5 вересня 14:00-15:00;
  • Бібліотеки України на перетині викликів і можливостей, 5 вересня 16:00-18:00;
  • Сучасний бібліотекар: міфи і дійсність. Панельна дискусія, 6 вересня 14:00-16:00.
  • Трансляції відбуватимуться на Facebook-сторінці ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Для бібліотекарів організатори пропонують можливість безкоштовних квитків. Для цього необхідно до 24:00 3 вересня заповнити форму реєстрації

Детальна ПРОГРАМА KyivBookFest тутhttps://kbf.org.ua/event-schedule-2024

  У змішаному форматі 18-21 вересня 2024 р. відбудеться XIV Львівський міжнародний бібліотечний форум «Бібліотека: вічні цінності перед викликом змін». Наживо Форум проходитиме в бібліотеках міста Львова. Онлайнова участь відбуватиметься на платформі Zoom.

Форум – це місце зустрічі керівників та провідних фахівців бібліотек, науковців, викладачів закладів вищої освіти, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів ВГО Українська бібліотечна асоціація.

На Форумі говоритимуть про вічні цінності і сучасні виклики, місію бібліотеки у гібридній війні, як поєднати незламність і гнучкість до змін, що заохочує нас читати в кризових умовах, цифрові навички як життєву необхідність, безбар’єрність і психологічну підтримку, шану військовим і лідерство бібліотеки у спільноті.

Участь у Бібліофорумі:

  • для дійсних членів ВГО Українська бібліотечна асоціація та одного представника від офіційних партнерів Асоціації безоплатна;
  • для інших зацікавлених – 300 грн.

Електронна реєстрація й оплата реєстраційного внеску для участі у XIV Львівському міжнародному бібліотечному форумі відкрита до 31 серпня 2024 р. тут.

Детальніше тут

1 вересня – Всесвітній день написання листів

Щороку 1 вересня у всьому світі відзначається День написання листів (World Letter Writing Day), який у 2014 році запровадив Річард Сімпкін.

Історія листування налічує не просто століття, а тисячоліття. Походження листування викликано необхідністю в обміні інформацією.

З появою технологій та інтернету люди спілкуються та передають важливу інформацію завдяки мобільним телефонам, месенджерам, електронній пошті.

Можливо варто у цей день для всіх нас відпочити від технологій і відновити зв’язок із друзями, сім’єю чи навіть незнайомцями за допомогою рукописного листа ?

До речі, це й зайвий привід долучитись до акції «Story про…» від науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого, яку методисти проводять втретє до Всеукраїнського дня бібліотек. Цьогоріч вона має назву «Story про мандри Україною». І це не випадково, адже в Україні так багато мальовничих, привабливих, цікавих і для багатьох ще незвіданих місць! Поділитись своїми історіями про те, де любите мандрувати ви, про ваші улюблені місця в Україні, які з першого погляду замилували вас, і які ви б хотіли відвідати ще не один раз, розповідати про рідні міста і села, їхні показні місця і дивогляди – це також можливість для всіх вас покласти ручку на папір, щоб задокументувати свої враження, емоції та почуття…

І хоча умовами акції передбачено, що текст есе має бути на 1-2 сторінки, 14 кеглем, міжрядковим інтервалом 1,5  я впевнена, що есе від руки додасть йому зайвої теплоти і зворушливості. Детальніше про акцію тут 

Також у цей день маємо додаткову можливість долучити юних читачів до написання листів військовослужбовцям в гарячі точки, пораненим військовослужбовцям, котрі лікуються в місцевих медзакладах, а  також медикам, рятувальникам, представникам тероборони та комунальних служб … Зворушливі, щирі  дитячі послання підтримують захисників  не менше, ніж листи від рідних.

1 вересня 2024 року – День знань

Цьогоріч навчальний рік 2024 – 2025 розпочнеться 2 вересня .

Перший дзвінок і початок нового навчального року – це свято учнів та студентів, викладачів та вчителів, батьків і в якійсь мірі навіть свято, яке якимось неймовірним дивом об’єднує всі покоління.

Є доброю традицією проводити перші святкові уроки у новому навчальному році в бібліотеках.

Тема першого Всеукраїнського уроку  – “Ми – Майбутнє” .  Серед різноманітних заходів (бібліотечні екскурсії/уроки, презентації виставок, огляди літератури, бесіди та різні  пізнавально-розважальні програми) пропонується організувати й кінопоказ документального фільму про п’ятьох українських підлітків та їхніх наставників. У фільмі молодь з Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Каховки та Львова розповідає особисті історії проживання повномасштабної війни, а також ділиться ідеями, як вони вже сьогодні долучаються до розвитку та відбудови України. Посилання на фільм тут 

Благодійний фонд savED випустив відеоманіфест із закликом підтримувати підлітків, які прийдуть на зміну дорослим, і допомагати їм, навіть якщо вони помиляються.

 8 вересня – Міжнародний день грамотності

З 1967 року 8 вересня по всьому світу щорічно відзначають Міжнародний день грамотності (ILD).  Грамотність є основою для набуття людьми ширших знань, навичок, цінностей, ставлень і поведінки для виховання культури тривалого миру, заснованого на повазі до рівності та недискримінації, верховенстві права, солідарності, справедливості, різноманітності та толерантності та будувати гармонійні стосунки з собою, іншими людьми та планетою.

Цього року ILD відзначатиметься під глобальною темою « Сприяння багатомовній освіті: грамотність для взаєморозуміння та миру ». У сучасному світі, в якому багатомовність є звичайною практикою для багатьох, розширення можливостей людей шляхом прийняття багатомовного підходу до розвитку грамотності та освіти, що базується на першій мові, є особливо ефективним через когнітивні, педагогічні та соціально-економічні переваги. Такий підхід може сприяти взаєморозумінню та повазі, одночасно зміцнюючи ідентичність громад та колективну історію ( ЮНЕСКО, 2024 ).

Тож бібліотеки зайвий раз можуть продемонструвати багатомовність своїх бібліотечних фондів, зайвий раз прорекламувати курси вивчення іноземних мов на базі бібліотек, провести спільні заходи (онлайн/офлайн із своїми партнерами (зарубіжні бібліотеки, посольства, America House Kyiv, Goethe-Institut, Французький Інститут в Україні,  Польський Інститут і т.п.).

   З 11 вересня – Тиждень освіти дорослих

У другій декаді вересня щороку проводиться тиждень освіти дорослих. Це міжнародне свято було започатковано у 1999 році за ініціативою ЮНЕСКО, яку підхопили більш ніж у 50 країнах світу, у тому числі і в Україні. Метою тижня освіти є привернення уваги дорослого населення до того, що вчитися ніколи не пізно, і робити це потрібно впродовж усього життя.

Цей тиждень надає можливість публічним бібліотекам  продемонструвати себе суб’єктами інноваційної освітньої діяльності у сфері неформальної освіти дорослих. Активно презентуючи широкий спектр бібліотечних ресурсів та програм для саморозвитку, які за тематичною спрямованістю  можуть бути:

– цифровими (у т. ч. комп’ютерна, мультимедійна, мобільна);

– інформаційними (у т. ч. медійна);

– економічними (у т. ч. фінансова);

– мовними (курси, засідання клубів, дискусії, обговорення, інтерактивні сесії);

–   читацькими (засідання клубів/гуртків, дискурси, зустрічі)) ;

– домедичними  (практикуми, тренінги, симуляційні ігри);

– правовими;

– екологічними (майстерні, квести, екскурсії, воркшопи, акції, лекторії, читання);

– громадянськими (лекторії, міні-тренінги, зустрічі з фахівцями) (детальніше див. допис від Адаменко Марини, 10 Січня, 2019 https://oth.nlu.org.ua/?p=2340 )

бібліотеки надають можливості задовольняти особистісні потреби й запити дорослого соціуму, мобілізуючи його природну здатність до самовдосконалення та зростання.

Залишається запросити місцевих і національних політиків відвідати ці програми та зустрітися з вашими дорослими учнями. Можливо такі дії позначаться на загальному фінансуванні й утриманні бібліотек (Dum spiro, spero – Доки дихаю, сподіваюсь).

 30 вересня –  Всеукраїнський день бібліотек

Третій рік поспіль відзначаємо своє свято в умовах широкомасштабної війни. Наразі кількість ПБ, що обслуговують користувачів, налічує 11901 закладів із 14 351, що фактично функціонував до початку повномасштабного вторгнення. Повністю зруйновано 175 бібліотечні будівлі або приміщення, в яких вони були розташовані. Повністю втратили свої матеріально-технічні засоби – 232 бібліотеки. На кінець червня 2024 р. орієнтовно повністю втрачено 2 млн 115 тис. пр. бібліотечного фонду.

Та попри всі складнощі в умовах військового стану, фізично-психологічну втому бібліотекарі України щодня приходять до своїх бібліотек, щоб мотивувати та заохочувати користувачів  до умінь та навичок на основі нових знань, підтримувати їх необхідною інформацією, хорошою книгою, доброю порадою…

Всупереч складним обставинам 30 вересня бібліотеки мають зібратися своїми колективами, відзначити нагородою кращих співробітників року та відсвяткувати разом із користувачами, партнерами, друзями.

Цьогорічний девіз УБА: «Бібліотека – разом можемо більше!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)