Законодавчі новації: вересень 2024

Вересень пропонує нам не лише цікаві бібліотечно-книжкові події, а й певні законодавчі новації .

  КМУ затверджено Постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях»  (від 30 серпня 2024 р. № 1001).

КМУ погодив пропозицію Міністерства культури та інформаційної політики стосовно реалізації протягом двох років з дня набрання чинності цією постановою експериментального проекту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях.

Постановою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях.

ПОРЯДОК реалізації експериментального проекту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях визначає механізм реалізації експериментального проєкту.

Під Реєстром базової мережі закладів культури слід розуміти інформаційно-комунікаційну систему, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення реєстрових даних та надання реєстрової інформації, у тому числі адміністративних даних щодо діяльності закладів культури та закладів освіти сфери культури, які включені до базової мережі закладів культури.

Включенню до Реєстру підлягатимуть усі заклади культури , що належать до сфери управління Вінницької та Київської облдержадміністрацій (військових адміністрацій), місцевих рад та їх виконавчих органів (за згодою), військових адміністрацій населених пунктів (у разі їх утворення) у Вінницькій та Київській областях.

 До Реєстру будуть вноситись такі реєстрові дані про заклад культури:

  • найменування;
  • тип;
  • найменування органу управління;
  • код юридичної особи згідно з ЄДРПОУ;
  • дата та номер запису про державну реєстрацію утворення юридичної особи/відокремленого підрозділу юридичної особи відповідно до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;
  • дата та номер рішення засновника (засновників) про утворення структурного підрозділу у складі юридичної особи (для юридичної особи, у складі якої утворено заклад);
  • форма власності;
  • місцезнаходження;
  • номер телефону; адреса електронної пошти;
  • код населеного пункту, в якому розташований заклад культури, відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 26 листопада 2020 р. № 290.

Привертає увагу те, що заклад культури може бути виключений з Реєстру за погодженням з МКІП або Держкіно в результаті припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації чи ліквідації філії або структурного підрозділу юридичної особи. Для погодження виключення закладу культури з Реєстру публічний реєстратор відповідного органу управління  має сформувати у Реєстрі клопотання із зазначенням інформації про заклад культури.

Також передбачено, що у клопотанні має бути зазначена інформація про:

  • кількість штатних одиниць закладу культури, які вивільняються/скорочуються;
  • контингент здобувачів мистецької освіти та педагогічних працівників закладу освіти сфери культури, який припиняється як юридична особа;
  • здійснені закладом освіти сфери культури заходи, спрямовані на дотримання прав здобувачів мистецької освіти на продовження здобуття освіти на відповідному рівні та за відповідною спеціальністю;
  • передачу майна, зокрема бібліотечних та музейних фондів закладу культури, який припиняється як юридична особа; кількість аматорських колективів, які функціонують на базі закладу культури (клубні заклади, центри культурних послуг), та відомості про те, за рахунок якого закладу культури забезпечуватиметься їх подальше функціонування;
  • найменування закладу культури, на базі якого надаватимуться відповідні культурні послуги жителям населеного пункту у разі припинення юридичної особи в результаті реорганізації або ліквідації;
  • дотримання вимог державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури, передбачених Законом України “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”, у разі припинення юридичної особи в результаті реорганізації або ліквідації;
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування посади, номер телефону, адресу електронної пошти відповідальної особи.

Особиста думка: хочеться сподіватися, що ця інформаційно-комунікаційна система стане на заваді органів місцевого самоврядування  під час не дотримання законного порядку процедури утворення, реорганізації та ліквідації бібліотек.

Детальніше про Порядок реалізації експериментального проекту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях тут:

  Зміни до «Типових правил користування бібліотеками в Україні»

Наказом МКІП від 02.09.2024 № 631 внесено зміни до «Типових правил користування бібліотеками в Україні» (затверджено наказом Міністерства культури і мистецтв України від 05 травня 1999 року № 275).

Зміни внесено до в абзацу третього п.8 , а саме: замінити  цифри «18» цифрами «14».  Тобто діти віком до 14 років записуються до бібліотеки за згодою батьків чи інших законних представників.

Текст наказу тут

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)