Бібліотечні проєкти 2024 року (ч. 1)

Проєктна діяльність є ключовим інструментом для розвитку бібліотек. Вона дозволяє залучати додаткові ресурси, впроваджувати нові послуги та програми, розширювати спектр діяльності та підвищувати ефективність роботи. Проекти сприяють інноваціям та інтеграції новітніх технологій у бібліотечну справу, що є особливо важливим в умовах цифрової трансформації. Вирішувати питання відновлення зруйнованих або пошкоджених бібліотек, відкривати нові сучасні локації, поповнювати матеріально-технічну базу та фонди, запроваджувати  безбар’єрність.

Проєктна діяльність має багато переваг, серед яких:

Залучення додаткових фінансових ресурсів: Гранти, спонсорська підтримка та партнерські програми дозволяють реалізовувати великі проекти, які інакше були б неможливими через обмеженість бюджетів.

Підвищення кваліфікації персоналу: Участь у проектах часто включає навчання та підвищення професійних навичок співробітників бібліотек.

Покращення іміджу бібліотеки: Реалізація успішних проектів сприяє зростанню престижу бібліотеки в очах громади та підвищенню її значущості як культурного та освітнього центру.

Багато публічних бібліотек України вже мають успішний досвід реалізації проектів та продовжили свою діяльність у 2024 році.

  Проєкти з облаштування нових просторів та придбання техніки і необхідного обладнання

  Минулого року Ратнівська публічна бібліотека-філія КЗ “Центр культурних послуг” власними силами спільно з Ратнівська селищна рада реалізували пілотний проєкт «БібліоЛіто», який завдяки креативності та зусиллям працівників закладу замість одного місяця проіснував цілих три. Цьогоріч працівники бібліотеки продовжили реалізацію проєкту, залучивши грантові кошти від ТОВ “АЛУФ ЕКСПОРТ” .  Книгозбірня поповнилася новим інвентарем: телевізором, новими пуфами, ігровим парашутом, тенісним столом, канатом, кільцекидом, мʼячем, скакалками, нові настільними та спортивними іграми, конструкторами, книгами та пальчиковим ляльковим театром. Все це дозволили організувати незабутній відпочинок для маленьких мешканців громади.

Публічна бібліотека Шумської міської ради цього літа реалізовано проєкт з облаштування молодіжного простору «Shum.Ok, який впроваджений спільно міською радою та Програми DOBRE.

У молодіжному просторі «Shum.Ok» працює неформальний клуб для бажаючих покращити свою розмовну англійську. А ще тут можна почитати цікаві українські книги , скористатися Інтернетом , переглянути улюблені фільми, пограти ігри, помалювати , поспілкуватися з друзям. Проводяться зустрічі  та дискусії з цікавими людьми.

Завдяки проєкту «Бібліотека для всіх: кожного і кожної» Теофіпольська центральна бібліотека Теофіпольської селищної ради відкрилася бібліотераса.

Проєкт реалізовується бібліотекою в партнерстві з громадською організацією «Молодіжна рада» в межах проєкту Партнерства «Спільнофонд», який став можливим в результаті синергії Фонду громади «Подільська громада» та «МХП – Громаді» за підтримки Ініціативного центру сприяння активностей (ІСАР) Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Завдяки проєкту зробили доїзд для маломобільних відвідувачів та бібліотерасу, наповнену інвентарем.

КЗ “Обухівська публічна селищна бібліотека ” Обухівської селищної ради розпочав роботу сучасний культурно-освітній простір “Обухівка-HUB”.

Відкриття даного культурно-освітнього простору “Обухівка-HUB” відбулося завдяки проекту “Людський вимір: ефективне управління за допомогою даних та залучення громад”, що реалізується Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та ГО “СТЕП” за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

В “Обухівка-HUB” з’явилися: нові ноутбуки, екран і проектор, принтер, пуфи, столи, стільці, вуличні лавки, шатер і гумове покриття для відкритого простору та інше технічне обладнання необхідне для комфортного перебування мешканців громади в культурно-освітньому просторі.

Нововолинська бібліотека-філія 1 відкрили читацький та навчальний простір «Клуб елегантного віку». В оновленому приміщенні книгозбірні мешканці громади та внутрішньо переміщені особи, віком 50+, зможуть опанувати навички цифрової грамотності, взяти участь у цікавих заходах, покращити свій психоемоційний стан та поспілкуватися у дружній компанії.

Реалізувати проєкт вдалося спільно з благодійним фондом «Рокада» Волинь, який профінансував купівлю меблів та техніки. Ремонт у приміщенні бібліотеки зробили за кошти бюджету громади.

 

Шацька публічна бібліотека відкрився Центр активності громадян. Це новий сучасний простір для зустрічей, креативних ідей та подій. Мета створення Центру – налагодження діалогу між владою та мешканцями через залучення останніх до життя громади. Завдяки співфінансуванню Програми EGAP приміщення відремонтували, облаштували там санвузол, закупили оргтехніку, мультимедійну та акустичну системи, встановили відеоспостереження, зробили вільним доступ до інтернету.

У Центрі активності громадян можна займатися на сучасних ноутбуках, використовувати мультимедійне та акустичне обладнання, є можливість друку та копіюванню документів, проводяться заняття з цифрової грамотності для людей елегантного віку.

Центри активності громадян створюються за сприяння Програми EGAP, що виконується Фонд Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки презентували новий простір для ВПО «Мистецький». Просторе і лаконічне приміщення з модульним умеблюванням, спеціальним освітленням, комп’ютерною та мультимедійною технікою однаково підходитиме як для семінарів, лекторіїв, різноманітних групових занять, так і для камерних мистецьких імпрез та невимушеного спілкування.

Створення такого креативного середовища стало можливим завдяки грантовій допомозі регіонального представництва ГО «Крим_ SOS» за підтримки Агенції ООН у справах біженців, підтримки місцевої влади, мистецького об’єднання “стендаЛь” та ініціативної групи бібліотекарів, натхненником якої є двічі переселенка Марина Кравцова.

У Коломиї у міській публічній бібліотеці на Театральній відкрили новий сучасний простір. Він знаходиться на другому поверсі, де повністю модернізували старі приміщення. Тепер там є місця для коворкінгу, зони буккросингу, читання та настільних ігор. А ще планується влаштовувати кіновечори.

Фінансувала проєкт Міжнародна організація з міграції за підтримки уряду Кореї. Крім того, багато зусиль доклали працівники бібліотеки, активні жителі громади та працівники різних установ.

Бібліотека 115 для дітей м. Києва почав діяти “Молодіжний простір” – проєкт, в якому талановита та проактивна молодь зможе розвиватися та розкрити свій потенціал.

Основне завдання проєкту — це створення майданчика для спілкування, отримання знань, навичок для дівчат та хлопців. А також реалізація конкретних ідей, створення продукту.

Організатори та партнери Молодіжного простору: Управління у справах молоді та спорту Деснянської РДА, депутатка Київради Ганна Старостенко, ЦБС Деснянського району м.Києва, Бібліотека 115 для дітей м. Києва (Бібліохаб).

Рудницька сільська бібліотека, пошкоджена російськими окупантами, відновила свою діяльність в межах грантового конкурсу “Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях”, який адмініструється ІСАР “ЄДНАННЯ” за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, що фінансується країнами-партнерами у співпраці з Фондом “МХП-Громаді”.

У приміщенні повністю зробили ремонт (стін, стелі, підлоги), закупили нові меблі та частину книг.

Бородянська центральна бібліотека відкрили інформаційний хаб. Це стало можливим завдяки гранту у межах проєкту Міжнародної організації з міграції «Людський вимір: інклюзивні дані для стабільності та розвитку» за фінансової підтримки Уряду Канади Canada’s Foreign Policy—Global Affairs Canada Embassy of Canada to Ukraine. Бородянка взяла участь у грантовій програмі проєкту МОМ та увійшла до 16 громад Київщини, котрі отримали грант для створення інформаційного хабу на базі бібліотеки.

Інформаційний хаб це локація, на якій жителі Бородянської громади зможуть отримати консультації щодо відновлення та розвитку громади.

Окрім того, тут надаватимуть низку прикладних послуг – зокрема, відвідувачі хабу матимуть доступ до комп’ютерів та інтернету, освітніх програм та тренінгів, культурних та соціальних заходів тощо.

Бібліотека-філія 15 ЦМБ ім. Кропивницького м. Миколаєва відкрився креативний хаб «Спільна мова». Сучасний мультифункціональний простір у співпраці з бібліотекою створив благодійний фонд МЕТА «Від спільного бачення – до спільних дій» за підтримки благодійної організації ADRA Ukraine в межах програми «Підтримка ініціатив громад» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Креативний хаб – це багатофункціональний простір з різними локаціями: виставкова, освітня, творча, мультимедійна зони. Він розширює можливості для психологічного розвантаження, розвитку творчих здібностей дітей та підлітків, їх батьків, які відвідують бібліотеку.

Далі буде…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)