Курси вивчення іноземних мов в публічних бібліотеках України

   Публічні бібліотеки є ідеальним місцем для тих, хто прагне вивчати іноземні мови. Вони пропонують доступ до різноманітних ресурсів, створюють дружнє середовище та забезпечують кваліфікованих викладачів для допомоги в опануванні нових мов.

У публічних бібліотеках України проводять різноманітні курси вивчення іноземних мов, хоча це може змінюватися залежно від конкретного регіону та доступних ресурсів. Деякі бібліотеки співпрацюють з місцевими освітніми установами або провадять власні курси, спрямовані на розвиток мовних навичок серед мешканців. Такі курси включать в себе групові заняття, індивідуальні консультації, використання аудіо- та відеоматеріалів, підручники, інтерактивні вправи та інше.

Зазвичай ці курси орієнтовані як на початківців, так і на тих, хто вже володіє певним рівнем мови і бажає покращити свої навички.

Вивчення мов в публічних бібліотеках має свої власні переваги порівняно з іншими навчальними закладами. Серед них:

Доступність: Бібліотеки є загальнодоступними, що дає можливість вивчати мови незалежно від фінансового становища

Різноманітність ресурсів: Бібліотеки пропонують доступ до різноманітних матеріалів для вивчення мов, таких як підручники, аудіо- та відеоматеріали, комп’ютерні програми та онлайн-ресурси. Це дозволяє бажаючим обирати той спосіб навчання, який найбільше відповідає їхнім потребам і стилю вивчення.

Гнучкість графік: Бібліотек пропонують різні формати навчання, такі як групові заняття, індивідуальні консультації або навчальні курси онлайн. Це дозволяє вибирати графік, який підходить  найкраще, і комбінувати вивчення мов з іншими заняттями або роботою.

Спілкування з носіями мови: Бібліотеки можуть організовувати спеціальні заходи, такі як розмовні клуби або інтерактивні програми, що дозволяють бажаючим спілкуватися з носіями мови та практикувати мовлення в реальних ситуаціях.

Культурний контекст: Бібліотеки часто є центрами культурного життя в громаді, і вони можуть включати культурні події, такі як виставки, лекції або фільмові покази, пов’язані з країнами та мовами, які вивчаються. Це допомагає бажаючим отримати більш глибоке розуміння мови та її культурного контексту.

  Інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” – проєкт Посольства США в Україні створений на основі партнерства між американським урядом та українськими обласними бібліотеками, дозволяє бібліотекам використовувати свої переваги для організації курсів вивчення англійської  мови.

Так, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського пропонує своїм користувачам у Центрі «Вікно в Америку» долучитися до роботи: Клубу вивчення англійської мови «Експрес англійська» (початковий рівень), Клубу спілкування з волонтерами, Клубу вивчення англійської мови «Start2Talk, Ігрового клубу англійської мови.

В партнерському центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка діє English Club for IDP Women/Клуб англійської мови для жінок внутрішньо переміщених людей. Клуб був започаткований у березні 2023 р. на запити відвідувачів бібліотеки, активно поповнюється новими учасниками. Заняття в клубі проходять у інтерактивному форматі: настільні та лексичні ігри, онлайн ресурси, інтерактивні вправи з граматики та лексики.

До прикладу  у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових функціонують клуби спілкування англійською, італійською, німецькою, іспанською, французькою мовами, які розраховані на різні категорії користувачів. Також, Центр “Вікно в Америку” Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових продовжує співпрацю з центром “Вікно в Америку” Черкаської ОУНБ ім. Т. Г. Шевченка. У січні 2024 року всі зацікавлені змогли долучитися до чотирьох онлайн-клубів, покращити свої знання англійської та просто поспілкуватися з носієм мови. Модератор клубів – Emmanuel (Window on America Cherkasy).

Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського пропонує своїм користувачам долучитися до роботи мовних клубів з вивчення англійської, французької, німецької мов.

В  Тернопільській ОУНБ діє Клуб розмовної англійська мови через Skype з Alonzo Hudkins – колишнім волонтером Корпусу Миру. Зустрічі відбуваються в ігровій формі. «Cathy’s Cards» – гра, яка допомагає розвивати розмовні навички та краще пізнавати один одного. Клуб англійської мови для туристів, Курси підготовки підлітків до вступу у польські ВУЗи, розмовно-культурний клуб «POLONISTА», проводяться засідання українсько-англійського розмовного клубу для молоді «Акація».

Вже майже  другий рік поспіль у Центральна міська бібліотека ім. Володимира Панченка міста Кропивницького проходять курси англійської мови. Веде їх викладачка з Херсонської області Анна Литовченко. Заняття відвідують дві групи слухачів. Відвідувачі курсів покращили свої знання з граматики, навички говоріння, читання та аудіювання. На заняттях читали твори англійських письменників мовою оригіналу, виконували завдання за прочитаним та переглядом англомовних фільмів.

Бібліотека-філія 18 ЦМБ ім. Кропивницького м. Миколаєва  наприкінці минулого року відкрили клуб англійської мови «STABLE UP». Розмовний клуб підтримують капеланська служба 333 та ГО «Шлях до життя-1». Учасники – від 10 років до 70.

Городнянська Централізована Бібліотечна Система вже два місяці тривають заняття безкоштовних курсів англійської мови. Засвоїти необхідний обсяг граматики, навчитися використовувати її в мовленні, а також розвинути навичку ведення діалогу слухачам курсів допомагає викладачка Світлана Музиченко. А ще навчає вмінню сприймати англійську мову на слух (за допомогою відеозаписів).

КЗ “Виноградівська публічна бібліотека” у 2023 році працював літній English Movie Club для молоді. Однією з організаторів клубу є Крістіна Поличко, викладачка англійської мови в студії New Art.  В програмі зустрічей – перегляд позитивних підліткових фільмів мовою оригіналу та подальше їх обговорення.

А наприкінці року КЗ “Виноградівська публічна бібліотека” стартували безкоштовні курси вивчення англійської мови для дітей віком 6-8 років з числа внутрішньо переміщених осіб та місцевих школярів. Група складається з 10 осіб, які щочетверга зустрічаються на заняттях у неформальній атмосфері. Волонтерка з когорти ВПО у довільній формі ділиться своїми знаннями з дітьми використовуючи інноваційні методи вивчення англійської мови. Перше заняття пройшло разом з батьками. Курси проводяться в рамках реалізації проекту «Ми є і ми разом», який адмініструється БФ «Центр громадських ініціатив».

Ужгородська публічна бібліотека наприкінці минулого року відбулася презентація словацько-українського освітнього проєкту, який буде реалізовуватись в партнерстві з публічною бібліотекою та Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва.

В рамках цього проєкту на базі бібліотек будуть проводитись безкоштовні курси вивчення словацької мови для дітей. На заході відбулось знайомство зі школою iCan School ( Братіслава, Кошіце), яка і є ініціатором та організатором цих курсів.

У Бібліотека-філія 3 КЗ “Червоноградська публічна бібліотека” в рамках проєкту Shelter – Friendly Chervonohrad проводяться різноманітні заходи : цикл занять розмовної англійської, розмовної української мови, заняття з гончарства, лідерський курс

Проєкт «Shelter – Friendly Chervonohrad» допомагає дітям, які змушені були покинути свій дім через бойові дії чи окупацію, інтегруватися у нове середовище перебування та покращити психоемоційний стан, забезпечивши фізичний та інтелектуальний розвиток.

Проєкт «Shelter – Friendly Chervonohrad» реалізовується ГО “Альянс розвитку” за підтримки Peer leader International та фінансування SHL.

Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка спільно із Простір «ВДОМА» запрошує ветеранів та діючих військовослужбовців безкоштовно вивчати англійську мову.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека на базі ресурсного бібліотечного центру «Вікно в Америку» проводяться засідання розмовного клубу «Dialogue» – це чудова можливість поліпшити свої мовні навички у приємному колі однодумців.

У Львівська обласна бібліотека для дітей щовівторка відбуваються безкоштовні заняття англійської для дошкільнят від волонтерки Anna Frank.

Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича завдяки участі в проєкті «Заочний німецький абонемент» Інформаційного центру (бібліотека Гете-Інституту в Києві, німецький культурний центр) проводить засідання клубу “Німецька мова в родинному колі”.

Бібліотека на Межигірській Централізована бібліотечна система Подільського району міста Києва проводяться заняття для учнів програми ACCESS з англійської мови за ініціативи Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, керівництво та координування якої здійснюється організацією «Український Центр Громадянських Ініціатив «СВІТЛО».

В Запорізькій бібліотеці Заводського району раз на тиждень протягом кількох годин проводять заняття для дітей 6-10 років групи «English на подушках» –  англійська через гру.

Рівненська обласна бібліотека для молоді пропонує дітям участь в роботі дитячої студії “Happy English with Lucky and Cupcake”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)