У Різдвяний час трапляються дива і мрії стають реальністю

   У кожній країні існують різдвяні традиції, які тримають і бережуть, незважаючи ні на що. Україна не є винятком. Хоча тут, як завжди, ситуація була важчою, ніж в інших країнах Європи: заборона церкви і віри, арешти, висилки чи еміграція при совєтах, російсько-українська війна у XXI столітті… Але ми залишались вільними обирати що і як святкувати.

   Цьогоріч Різдво в Україну прийде одночасно з усім християнським світом, 25 грудня.

  Публічні бібліотеки України підготували чимало різдвяних заходів, які ґрунтуються на нашій багатовіковій̆ історії̈ та культурі  і які жодні окупанти ніколи не знищать.

Традиція прикрашати ялинку перед Різдвом та Новим роком подобається і дітям, і дорослим. Майструвати «новорічні віночки» та іграшки своїми руками для багатьох стало сімейним ритуалом.

👼Так, з нагоди різдвяно-новорічних свят в Шепетівській бібліотеці-філії №1 для дітей відбувся інтеграційний майстер-клас для дітей внутрішньо-переміщених осіб «Різдвяний віночок». І, хоча й була повітряна тривога, але це не завадило діткам завершити свої майстер-класи:

👼 Харківська обласна бібліотека для дітей у межах проєкту з арт-терапії для ВПО провела майстер-клас із виготовлення Різдвяного янгола з глітерного фоамірану. Учасники вдало опанували  цікаву техніку і створили прекрасні  ажурні вироби.  Також загадали заповітні бажання: щоб швидше настав мир і всі змогли повернутися до власних осель.

👼 Маленькі сєвєродончани прийшли на хаб Сєвєродонецька міська військово-цивільна адміністрація, щоб разом з бібліотекарями Сєвєродонецька міська публічна бібліотека та Сєвєродонецька бібліотека для юнацтва виготовити святкові прикраси власними руками. Робили цукерки , ялинки , «мережеві» сніжинки , які виблискують різнокольоровими вогниками, наче зірочки. Всі діти вірять в диво Різдвяної та Новорічної ночі , коли здійснюються бажання та мрії, і поки робили прикраси, згадували казки, в яких є чарівні історії, новорічні казкові історії де добро перемагає зло, пригадували казки та книжкові історії, події яких відбуваються взимку.

👼 Майстер-клас “Новорічні віночки з паперу” від Інституту Суспільних Ініціатив / Society Initiatives Institute  та Сихів Медіа / Sykhiv Media  зібрав у WIKI бібліотека   не тільки дітей, але і дорослих. Вони з передчуттям свята творили свої креативні віночки, із задоволенням прикрашали їх квіточками та зірочками, кріпили до них стрічечки. Ох і гарні вийшли ці віночки ! Діти пообіцяли, що саме ними прикрасять свої домівки та ялиночки.

👼 Волонтери Хмельницької обласної організації Товариства Червоного Хреста України провели у філії №11 Хмельницької міської ЦБС «зимове» інтерактивне заняття з елементами творчості «Фетрова іграшка — новорічний гномик». Такою веселою та креативною активністю можна насолоджуватися у будь-якому віці:

👼 У бібліотечному мейкерспейсі КЗК «Покровська бібліотека» для користувачів, місцевих жителів та ВПО також було проведено майстер клас по виготовленню Новорічного Гнома, одного з найпопулярнішої персонажів серед новорічних казкових персонажів. Майстриня Кушнір Тетяна Юріївна підказувала як кроїти, вирізати, наповнювати холлофайбером необхідні деталі, зшивати та склеювати вироби.  Різноманіття образів, створених рукодільницями вражає!

👼 У Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека відбулося відкриття виставки «Зимова казка» неперевершеної майстрині Ганни Григор’євої. Уродженка міста Оріхів представила на експозиції фантастичний маленький хутір, населений веселими пряниковими чоловічками та тістечковими ведмедиками, в якому розміщені хатинки з імбірних пряників, паркани, стодоли. Кожен експонат на виставці сповнений тепла, казкового настрою, дитячих спогадів. До заходу долучилися маленькі вихованці дитячого простору BOOK ЛАНДІЯ.

👼 Передсвятковий майстер-клас з виготовлення Різдвяної зірки відбувася у Бібліопростір “ЕТНО” с. Пилиповичі.  Наші пращури використовували восьмикутну зірку як універсальний оберіг у своєму побуті, він беріг мешканців і відганяв лихо від оселі. В затишній атмосфері згадали різдвяні традиції і звичаї українців. Говорили про те, що найкраща традиція та цінність Різдва – проводити час з родиною. Ця різдвяна зірка буде нести добру звістку від хати до хати, відроджуючи прекрасні традиції українського народу.

  👼 “Дідух – до хати, біда – з хати”. Саме про Дідуха- оберіг родини – говорили в Грузевиця Бібліотека & СБК Чорноострівської селищної ради  на уроці краєзнавства, а також про те, як правильно виготовити дідух своїми руками.

👼  У Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Гончара  відбувся цікавий, захоплюючий та неймовірно смачний майстерклас «У передчутті дива» , учасники якого власноруч створювали різдвяні пряники. Під час заходу учасники дізналися історію його виникнення, ази та секрети розпису, а також, що таке глазур (айсинг) і яка ж вона на смак. Солодкі витвори мистецтва стали чудовими подарунками для рідних та були передані для воїнів до госпіталю.

👼 Напередодні свята, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей вирішили розповісти відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» про речі, які об’єднують нас у цьому святі: від історії, звичаїв і традицій Різдва до найвідоміших мелодій, колядок і різдвяних іграшок.А головне – мали на меті підтримати один одного у важкі часи нашої історії та дати можливість відчути, як із маленької радості проростає велика надія.

👼 З вікон Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва  вже пролунали колядки та щедрівки.   Щедрий вечір- свято яке втілює усі традиції української родини традиційно стіл накритий багатий та щедрий, а біля нього Вертеп, коляда та щедрівки! Саме такий славний Вертеп учнів 3 В класу Ужгородського ліцею завітав у відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів прославляти народження Христа. Свято видалося справжньою різдвяною казкою з театральним дійством ролями та акторами, щедрувальниками і колядниками, які розважали гостей та бажали всім достатку!

Вертеп допоміг всім присутнім здійснити справжню подорож у давні часи, познайомити з історією Різдва ,традиціями замислитись над тим ,що людина може допомогти добру перемогти зло!!!

👼  Чимало користувачів взяли участь у різдвяній зустрічі «Прийшли до Вас з Колядою», бібліогостині «Хай Різдво у Вашу хату принесе добра багато!», різдвяних читаннях «Про Різдво» у бібліотеках-філіях №10, №5, №3 для дорослих Луцької громади. Різдвяний ляльковий вертеп «Різдвяна казка» презентували у бібліотеці-філії № 3 для дорослих.

Детальніше тут

👼 Новорічний ігробум влаштували артисти обласної філармонії вихованцям Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. В актовій залі ОУНБ ім.Д.Чижевського   лунали музика, сміх та аплодисменти. Це до дітей завітали улюблені казкові герої – принцеса Ельза, Олаф, Джин зі східними красунями, ведмедик Умка, Леді Бах та лісові ельфи. Вони співали і танцювали для малечі та грали з ними в різноманітні ігри.

Захід було проведено у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий Ріг».

👼 Зачарує, привабить, заспокоїть книжкова інсталяція «Магія зимового читання…» в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей   . Вмостившись зручно біля «печі», можна почитати різдвяні історії, а щоб загадати сім святкових бажань, достатньо написати або намалювати їх. Чому саме сім? Число сім означає, що ми подолаємо усі перешкоди та досягнемо успіху…

👼 Зима – це найчарівніша пора року, коли люди поринають в атмосферу дива і дарують собі та своїм близьким незабутню казку. Таку різдвяно-новорічну атмосферу в Бережанській бібліотеці-філії для дітей імені Богдана Лепкого створила дітям  Ксенія Біла, учениця Бережанського ліцею імені Віталія Скакуна. Вона представила глядачам свою власну казку у ляльковій постановці «Порятунок Різдва». Діти захоплено слухали казку, яка подарувала маленьким читачам святковий настрій, радість та віру в диво.

Нинішня коляда нагадує нам про те, що на нашій землі і сьогодні звучать постріли, гинуть люди, ллється кров і вмирають герої.   

Але попри війну і страшні випробування для українського народу – ми святкуємо Різдво і віримо в перемогу добра над злом, світла над темрявою!

 

Фото заставки з з тернопільської мистецької резиденції «Додому на Різдво»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)