Створення безбар’єрного середовища  в бібліотеці

   Питання безбар’єрності в Україні важливе і актуальне. Безбар’єрність означає забезпечення рівних можливостей та доступу для всіх, незалежно від їхнього фізичного, інтелектуального, психологічного стану. Важливо створити умови, в яких люди з обмеженими можливостями можуть активно брати участь у суспільному житті, працювати, отримувати освіту та доступ до послуг, які надаються всім громадянам.

Україна прийняла законодавчі акти для покращення безбар’єрності в різних сферах життя, таких як транспорт, освіта, медицина, інфраструктура та інші. Однак існують проблеми, пов’язані з виконанням цих нормативів і створенням безбар’єрних умов на практиці. Робота над цими питаннями вимагає спільних зусиль уряду, громадських організацій та громадян для створення більш інклюзивного суспільства, де всі можуть рівно брати участь у житті країни. В країні була створена «Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору до 2030 року», ініційовані професійні дискусії, запущені рекламні кампанії. Але з початком великої війни проблема безбар’єрності стала актуальною як ніколи, адже тисячі українців отримали травми внаслідок бойових дій, і зараз вчяться життю в незвичній для себе реальності.

Створення безбар’єрного середовища  в бібліотеці – це важлива задача, оскільки бібліотеки повинні бути доступними для всіх груп населення, включаючи осіб із різними видами обмежень та потребами. Наразі наша країна стикається з численними викликами, бібліотеки виконують нові соціальні функції у відповідь на запити суспільства та громад, з’являється все більше прикладів безбар’єрних рішень бібліотек.

Львівська Муніципальна Бібліотека в межах адвокаційного проєкту «Інформаційна доступність для людей слабозорих та незрячих» розробила унікальний гайд «Новини доступні кожному і кожній», який розповідає, як робити інформаційні повідомлення інклюзивними. Тут зібрано рекомендації й додаткові матеріали, що детально пояснюють усі нюанси публікації новин для людей з порушенням зору та незрячих. Ініціатори проєкту планують поширити гайд серед усіх охочих, зокрема закладів культури міста, бізнесу та органів влади регіону та всієї України.

 

Проєкт ініційований Львівською муніципальною бібліотекою та втілюється завдяки підтримці Мережі DOCU/CLUB, що фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Рівненська обласна бібліотека з червня 2023 року відкрила літню терасу. Веранду збудували в рамках реконструкції будівлі у 2020 році. На локації проводять тренінги, зустрічі, заходи для дітей.  Найменших відвідувачів знайомлять із серією інклюзивних навчально-пізнавальних видань «Маленький Круасан у великому світі», приміряючи на себе різні ролі (лікаря, офіціанта, пішохода, модника, спортсмена, рятувальника та чепуруна), як себе поводити за столом, як сервірувати стіл, правила пожежної безпеки, техніку безпеки на воді, надання першої до медичної допомоги тощо.  Діти шкільного віку під час уроку толерантності поринають у світ своїх ровесників, які живуть у суцільній темряві та все ж навчилися бачити світ через дотики. Вчяться шрифту Брайля, читають інклюзивні книги, розпізнають різні фігури, текстури, використовували пристрій для визначення рідини води в чашці, за допомогою білої тростини вчяться орієнтуватися у просторі, опановують мобільні додатки штучного інтелекту тощо.

Рівненська обласна бібліотека запроваджує проведення уроків толерантності для школярів «Світ на дотик: діти, які бачать руками» з метою – – навчити сучасних школярів толерантного ставлення до своїх незрячих однолітків.

Під час уроку дітям демонструватимуть практичні активності, які допоможуть краще пізнати світ людей, які живуть у темряві. Зокрема, і про те, як відбувається процес навчання тих, хто не бачить. Школярів ознайомлять з шрифтом Брайля та інклюзивними тактильними книгами, спеціальними пристроями для малювання, допоміжним знаряддям для орієнтування у просторі та гаджетами для незрячих та слабозорих. Такі уроки проводитимуть упродовж навчального року, як в бібліотеці, так і безпосередньо у школі.

Також бібліотека проводить безкоштовні перегляди фільмів та мультфільмів для дітей: щочетверга – показ фільмів з аудіодискрипцією для людей з порушеннями зору; щосуботи – показ українських історичних документальних фільмів; щонеділі – показ мультфільмів для дітей.

Бібліотека імені Павла Тичини Дніпровського району міста Києва надає бібліотечні послуги людям з порушеннями зору. У 2020 році в бібліотеці з’явилось новітнє обладнання та запроваджено спеціальний проєкт «BIBLIO HUB» для людей з вадами зору». В основі проекту – повноцінна реабілітація людей з вадами зору, створення належного соціального захисту і підтримки, соціальної інтеграції, створення рівних можливостей для самореалізації, повноцінного життя, здобуття освіти і працевлаштування, долучення до духовного та культурного життя шляхом створення сучасного зручного інформаційного простору на базі бібліотеки.

До послуг киян у Центральній районній бібліотеці ім. Павла Тичини: відеозбільшувач Topaz HD 24 (електронна лупа з можливістю індивідуального налаштування); комп’ютер з програмою синтезу мовлення, яка читає багатьма мовами для незрячих людей; є прилади для прослуховування аудіокнижок, а також книги, які надруковані шрифтом Брайля

 

Бібліотеку 115 для дітей м. Кєва відвідують  дітки разом з мамами та вихователями Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Деснянського району. У бібліотеці повністю змінено дизайн приміщень та найсучасніше технічне забезпечення, а також передбачено спеціальне обладнання та зручності, які забезпечують вільний доступ до всіх без виключення зон та приміщень бібліотеки користувачам з інвалідністю. Спеціалізується на роботі з дітьми, які мають особливі потреби та обмежені можливості.

Рівненська обласна бібліотека для дітей створила ілюстровану книгу «Тато читає». Проєкт отримав інклюзивне продовження – книгу видали шрифтом Брайля, а додатково – збірка розмальовок за мотивами книги. Книгу створили впродовж подій марафону татусевих читань «Тату, почитай! 20/22» у бібліотеці спільно з Всеукраїнською ініціативою «Додай читання». Завдяки Підприємству об’єднання громадян «Соцінтел» у Харкові та Лілії Сало, яка зробила адаптацію тексту шрифтом Брайля, збірка для родинних читань розширить коло своїх читачів.

Харківська обласна бібліотека для дітей відновлює практику проведення масових заходів з урахуванням наявності безпечного приміщення. Так, бібліотека приймає давніх та «новеньких» друзів – дітей з особливими освітніми проблемами та їхніх батьків: майстер-класи, екскурсії по бібліотеці, і огляд-знайомство з книжками.

Інклюзивна бібліотека-філія №11 Сумської міської централізованої бібліотечної на базі соціального клубу “ПоЧАТок” від організації Червоний хрест організовують заняття з йоги під керівництвом професійного тренера. Кількість відвідувачів щоразу зростає.

Із листопада минулого року в Центральній міській бібліотеці для дітей м. Миколаєва в рамках проєкту «Допомога поряд» відбуваються майстер-класи з арттерапії для дітей з інвалідністю. Заняття проводять бібліотекарі і волонтери.

Центральна бібліотека Полтавської МТГ організовує відео екскурсії для людей з вадами слуху «Бібліотека відчиняє двері для людей зі світу тиші» за допомогою електронного застосунку – перекладача української жестової мови від польської компанії Migam за сприяння Міжнародного Комітету Порятунку.

Учасники зустрічі – люди зі світу тиші, які є постійними відвідувачами бібліотеками. Упродовж більш ніж 10 років бібліотека є для них майданчиком для зустрічей і гри в шахи. За ці роки вони вже стали справжнім колективом професійних шахістів, які беруть участь у чемпіонатах різного рівня – від міських до міжнародних.

Центральна міська бібліотека ім. І.Рядченка м. Чорноморськ (Одеська обл.) має налагоджені систематичні та цікаві взаємовідносини між працівниками бібліотеки, педагогами та учнями центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Веселка». Зокрема, це заняття з інформаційної грамотності. Відвідувачі разом з бібліотекарями навчаються працювати на комп’ютері, набирати тексти, завантажувати цікавий матеріал із інтернету.

Бібліотеки дбають про поповнення своїх фондів підбіркою книжок шрифтом Брайля, співпрацюючи з громадськими організаціями та благодійними фондами. Так, Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека поповнилася черговою підбіркою книжок шрифтом Брайля. Їх передала Благодійна організація “Фонд родини Нечитайло”, в рамках проєкту “Книга Брайлем”.

 

 

Фонд Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського поповнився книжками шрифтом Брайля для незрячих. Фонд літератури для людей з порушенням зору почали формувати 12 років тому, книжки шрифтом Брайля дорогі, середня вартість однієї буде тисяча гривень. Наразі їх у бібліотеці 101. Цьогоріч для відвідувачів з порушенням зору обласна бібліотека отримала від благодійників 15 таких книжок.

 

У Знам’янській бібліотека-філії № 3 для тих, хто не в змозі відвідувати бібліотеку з певних причин, працює “Домашній абонемент” – послуга книгоношення для читачів.

У Звягельській громаді також бібліотекарі доставляють книги читачам додому. Скористатися цією послугою можуть люди: похилого віку; з інвалідністю, котрі не можуть самостійно дістатися бібліотеки.

Фото заставки тут

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)