«Стань на варті свого серця»

Наслідки війни для України нині найчастіше оцінюються через призму економічних збитків, руйнувань інфраструктури та кількості загиблих. Але війна впливає також і на здоров’я громадян – йдеться не лише про очевидні ризики на кшталт контузій та травм, а й про довгострокові наслідки.

Через психоемоційну напругу, спричинену війною, українці постаріють на 10-15 років. «Йдеться не про зовнішній вигляд, але хвороби, які мали якусь вікову структуру, будуть зустрічатися на 10-15 років раніше, ніж це було до війни», – зазначив Ляшко В.К., міністр охорони здоров’я України.

Найчастіше зустрічатимуться серцево-судинні захворювання, діабет, артрити, астми, онкологічні захворювання.

 

Пілотний проєкт «Здорові бібліотеки» (Благодійний фонд «Бібліотечна країна» у партнерстві з Україно-швейцарським проєктом “Діємо для здоров’я”) в 20 громадах України (Львівської, Полтавської, Дніпропетровської, Рівненської, Херсонської областей) підтвердив, що книги можуть лікувати, і продемонстрував, що можна ефективно промотувати здоров’я та надавати підтримку громадянам через мережу бібліотек, які є публічними просторами для усіх категорій населення, включаючи ВПО. Під час війни бібліотеки можуть підтримувати здоров’я жителів громад як завдяки книгам, інформаційним матеріалам, зустрічам з фахівцями та спілкуванню, так і через облаштування в бібліотеках куточків здоров’я зі спортивним інвентарем, масажними килимками, тонометрами, глюкометрами, вагами для виміру індексу маси тіла та інше.

Джерело інформації тут

«Центр громадянського представництва «Життя» оголосив Конкурс грантів «Стань на варті свого серця»

Громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» запрошує зареєстровані в Україні організації громадянського суспільства (ОГС), що діють на території Дніпропетровської, Полтавської, Рівненської та Львівської областей, подати заявки для участі у конкурсі грантів «Стань на варті свого серця». Конкурс реалізується у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Мета проєкту: підвищити спроможність громад для активізації роботи у зменшенні поширеності поведінкових факторів ризику серцево-судинних захворювань серед населення віком 35-55 років для запобігання передчасної смертності та підвищення тривалості життя .

Графік реалізації конкурсу грантів «Стань на варті свого серця»:

  • До 9:00 10 листопада 2023 року — подання конкурсних заявок.
  • До 12 листопада 2023 року — відповідь щодо результатів розгляду конкурсних заявок.
  • 15 листопада 2023 року — 20 січня 2024 року — реалізація проєкту.
  • До 25 січня 2024 року — надання звітності щодо реалізації проєкту.

Розмір фінансової підтримки грантів «Стань на варті свого серця»

В рамках конкурсу «Стань на варті свого серця» передбачено надання грантів ОГС в сумі, що не перевищує 500 000 грн. З ОГС будуть підписані грантові договори згідно з вимогами щодо відповідності діяльності поставленим цілям та завданням, часовим рамкам, фінансовій дисципліні та звітності.

Хто може подавати заявку на участь у конкурсі грантів «Стань на варті свого серця»?

Організації громадянського суспільства (ОГС), які зареєстровані згідно з чинним законодавством та мають досвід реалізації проєктів у цільових громадах.

На кого спрямовані (цільова аудиторія) активності програми грантів конкурсу «Стань на варті свого серця»:

Чоловіки та жінки віком 35-55 років, які мешкають у Дніпропетровській, Львівській, Рівненській, Полтавській областях.

Перевага буде надаватися проєктам, спрямованим на чоловіче населення, з огляду на вищий рівень смертності від серцево-судинних захворювань серед чоловічого населення.

Перевага буде надаватися проєктам, спрямованим на зниження поширеності поведінкових факторів ризику серцево-судинних захворювань серед населення, яке не має серцево-судинних захворювань, проте має поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Отже, шукаємо організації громадянського суспільства, стаємо партнерами проєкту та долучаємось до організації заходів, спрямованих на всебічне покращення здоров’я нації.

Всі деталі проєкту тут 

 

Українці повинні жити довго і бути здоровими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)