Зазираємо за лаштунки Всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року 2023»

Наше професійне свято минуло. ВГО УБА оголосило переможців конкурсів у 2023 році.

Цьогоріч почесне звання «Бібліотека року 2023» присвоєно Рівненська обласна бібліотека за комплекс проєктів «Промоція читання».

За традицією інформаційний супровід Конкурсу забезпечують професійні журнали «Бібліотечна планета», «Бібліотечний форум: історія, теорія і практика», «Вісник Книжкової палати України». Не залишається осторонь цього процесу і блог НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Сьогодні пропонуємо детальніше ознайомитись із проєктом–переможцем з книгочитання від Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. Це можливість не лише набратися досвіду щодо практики реклами, PR, адвокації, комунікації , а й запозичити оптимальний варіант інструментарію у промоції читання, що відповідатиме потребам та ресурсам вашої бібліотеки.

Проєкти з промоції читання: з досвіду роботи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека (РОУНБ) визначила пріоритетним напрямом діяльності промоцію книгочитання, як усвідомлено обрану життєву стратегію задля всебічного та гармонійного розвитку особи.  Реалізація напряму здійснюється у різних форматах та охоплює аудиторію різну за віком  та соціальним статусом.

За останні роки у партнерстві з ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» було реалізовано низку масштабних літературних проєктів, спрямованих на підтримку читання в обласному центрі та територіальних громадах краю.  Одним із потужних проєктів є «Велике читання. Рівненщина читає…» Його метою є промоція книгочитання та ознайомлення з кращими зразками літературних творів, в тому числі краєзнавчої тематики.

За основу формату проведення взято відомий у світовій практиці досвід «Одне місто – одна книга» та адаптовано його на регіон.

Ідея Великого читання полягає у тому, щоб громада Рівненщини в одночасі читала  книгу рівненського автора або видання краєзнавчого змісту та обговорювала  її в бібліотеках та на локаціях громадських просторів.

 Для проведення першого регіонального літературного проєкту «Велике читання. Рівненщина читає», який реалізовувався у 2021 році,  бібліотекарі обрали книгу «Паперові солдати» Братів Капранових. Книга за змістом пов’язана з Рівненщиною. Присвячена українським художникам – відомим і шанованим у світі і майже незнаним в Україні. Один з них Ніл Хасевич – уродженець Костопільщини, український художник-графік європейського рівня, член ОУН, воїн УПА. Інший герой книги – оскароносний американський аніматор українського походження, який  творив на студії Волта Діснея – Білл Титла. 

Літературний проєкт реалізовувався у три етапи. На організаційному рівні було здійснено наступне:

–          підготовлено для бібліотек області методичні матеріали «Промокампанія популяризації книг УІК в публічній бібліотеці» (http://libr.rv.ua/data/library/img/167.pdf);

–          проведено обласний вебінар, на якому запропоновано бібліотекарям «Алгоритм проведення мережевого заходу» (http://libr.rv.ua/ua/news/4732/) ;

–          підготовлено листи-звернення до голови Рівненської облдержадміністрації, міського голови Рівного, очільників територіальних громад області щодо підтримки Великого читання на Рівненщині;

–          укладено Меморандуми з медіапартнером та рекламною агенцією про поширення інформації та висвітлення  активностей Великого читання;

–          підготовлено лист-запрошення авторам книги – Братам Капрановим для участі у активностях літературного проєкту.

Інформаційний етап став одним з ключових в реалізації мережевого заходу, адже передбачав доведення інформації про Велике читання до якнайширшої аудиторії і залучення її до прочитання та обговорення книги. Для його реалізації була розроблена потужна рекламна кампанія, яка здійснювалась  кількома каналами комунікації: через засоби масової інформації (https://rv.suspilne.media/articles/9683), в соціальних мережах (http://surl.li/kqpwj) та на сайтах бібліотек і їх партнерів; через друковану рекламну продукцію, на відеобордах та сітілайтах у найжвавіших локаціях міста.

Перебіг мережевого заходу відображався на сайтах бібліотек, інформаційних партнерів і у соцмережах з хештегом: #великечитання.

Інформація про події, що відбувалися у бібліотеках області в рамках літературного проєкту акумулювалась на сайті Рівненської ОУНБ за банером «#ВЕЛИКЕЧИТАННЯ. Рівненщина читає» та відфільтровувалося за окремою рубрикою (http://libr.rv.ua/ua/news/c/26/page/4/).

Стартувало Велике читання пресконференцією, яка проходила у гібридному форматі. В ній взяли участь: міський голова Рівного, очільниця управління культури і туризму облдержадміністрації, директор підприємства «Рівнекнига», директорка Рівненської ОУНБ, яка виступила модератором заходу. Віталій і Дмитро Капранови – автори книги «Паперові солдати» – приєдналися до стартової конференції в режимі онлайн (http://libr.rv.ua/ua/news/4896/).

Літературна ініціатива отримала потужну підтримку в територіальних громадах краю через звернення голів ТГ до мешканців щодо прочитання та обговорення книги (https://www.youtube.com/watch?v=s8aDVfTfhJ8&ab_channel, https://www.facebook.com/100016991746783/videos/931035770806139/), мала гучний суспільний резонанс та   була схвалена авторами книги Братами Капрановими (https://www.youtube.com/watch?v=aQgJoAnqKo8&ab_channel=ITVmediagroup), які здійснили фінальний письменницький тур містами і селами Рівненщини (додаток 5), що підсилило інтерес мешканців Рівненщини до книги, а головне – спонукало до самого процесу читання.

Велике читання підштовхнуло  публічні бібліотеки до пошуку нових сучасних форм популяризації книги, активностей у форматах онлайн та офлайн.

 Рівненська ОУНБ ініціювала відеопроєкт «Відомі люди Рівненщини читають «Паперові солдати» Братів Капранових. Бібліотекарі запросили відомих і авторитетних особистостей краю долучитися до мережевого заходу і прочитати у форматі відеосюжету найбільш вражаючі фрагменти книги. Відеоресурс нараховує 1601 переглядів.

Онлайн формат привернув увагу до книги інклюзивної аудиторії, надав можливість незрячим людям включитися в процес Великого читання. Стали популярними голосні та коментовані читання, літдискусії з обговореннями книги, креативні челенджі, театралізовані відеопрезентації, відеорекомендації книги.

Додав популярності Великому читанню візит на Рівненщину авторів книги «Паперові солдати» Братів Капранових. Відбулися зустрічі мешканців територіальних громад з письменниками, жваві обговорення книги, адже більшість аудиторії твір уже прочитали, автограф- та селфі- сесії. Перебіг перебування письменників на теренах краю щодня висвітлювався на сайті Рівненської ОУНБ за банером Велике читання в рубриці «Хроніка подорожуючих літераторів на Рівненщині» (http://libr.rv.ua/ua/news/5117/), сайтах територіальних громад та бібліотек, де перебували  письменники. Стартував письменницький маршрут в с. Дюксин, де народився головний герой книги «Паперові солдати» Ніл Хасевич (http://libr.rv.ua/ua/news/5111/). Відбулися зустрічі авторів книги з читачами в містах та селищах Рівне, Острог, Гоща, Здолбунів,  Клевань, Дубно, Радивилів. Брати Капранови взяли участь у патріотичній акції мешканців Зорянської територіальної громади з виїздом у с. Сухівці до бункера, де загинув Ніл Хасевич (http://libr.rv.ua/ua/news/5127/). 

Досвід проведення Великого читання на Рівненщині висвітлювався у професійній періодиці (Ступницька С. Велике читання на Рівненщині. Бібліотечна планета. 2021. № 4. С. 16–17).

У 2023 році Велике читання  на теренах краю проводиться вдруге. Цьогоріч для прочитання обрані книги підліткової тематики відомого українського письменника родом зі Здолбунова Сергія Гридіна. Сергій Гридін – майстер психологічної прози для юнацтва, переможець обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини», премії Дитяча Книга року ВВС. Його  повість «Крейзі» внесена до Почесного списку International Board on Books for Young People – 2022. У своїх творах піднімає важливі і водночас дражливі для суспільства теми-табу кризових явищ шкільного та домашнього насильства, комунікації батьків та дітей, проблеми становлення молодої людини. Обрати одну книгу письменника для прочитання та обговорення виявилося складно через відсутність необхідної кількості примірників у бібліотеках, тому кожна громада самостійно обирала твір для прочитання серед запропонованих: «Не такий», «Не-ангел», «І паралельні перетинаються», «Незрозумілі», «Відчайдушні», «Дорослі зненацька», «Крейзі», «Іграшка» та подбала про придбання необхідної кількості книг. Координаційний супровід регіонального проєкту супроводжується так: підготовлено та поширено у ТГ області методичні рекомендацій «Як організувати Велике читання у ТГ?» (http://libr.rv.ua/ua/libr/49-metodichni-materiali), головам ТГ надіслано зверненням  директора Рівненської ОУНБ, Голови Рівненського обласного відділення УБА Валентини Ярощук щодо підтримки Великого читання, здійснюється моніторинг заходів в соціальних мережах за хештегами, вагомі заходи  висвітленні за банером «Велике читання 2023» на сайті обласної бібліотеки  (http://libr.rv.ua/ua/news/c/26/).

Офіційно розпочалося «Велике читання 2023 стартовою пресконференцією та відеозверненням письменника до краян  (http://libr.rv.ua/ua/news/7817/). В ході реалізації проєкту кожна бібліотека запропонувала своїй громаді власний асортимент активностей та стала простором для зустрічей та обговорення книг з підлітками, соціальними працівниками, психологами, педагогами, батьками, фахівцями медицини і поліцейськими офіцерами громади, молодими лідерами громадської думки, що дозволило розширити коло партнерів бібліотеки і сприяти її іміджу (http://libr.rv.ua/ua/news/8107/), а також запропонували користувачам різного віку оригінальні онлайн  активності (http://surl.li/kqsls).

 Передбачалося, що «Велике читання 2023: Рівненщина читає Гридіна» триватиме впродовж квітня–червня та традиційно завершиться фінальним заходом – письменницьким туром територіальними громадами Рівненщини. Війна внесла корективи в проведення літературної події краю – Сергій Гридін боронить нас і Україну в лавах ЗСУ. Тому «Велике читання 2023: Рівненщина читає Гридіна» продовжується до кінця року і, очевидно, зустрічі читачів з письменником відбудуться онлайн. Анонси та перебіг заходів висвітлюються на сайтах бібліотек, у соціальних мережах із хештегами: #великечитання_2023, #читаємоГридіна.

 Успішному проведенню регіональної літературної події сприяла потужна інформаційна промоційна кампанія (http://surl.li/kqsoq). Традиційно інформаційним партнером виступила Філія акціонерного товариства «Національна телерадіокомпанія України» «Рівненська регіональна дирекція» –  Суспільне Рівне, соціальний партнер – «Рекламна агенція 5ПЛЮС». Завдяки Великому читанню збільшується коло партнерів бібліотек. Так, цьогоріч видавництво «Знання» (м. Київ) в період проведення Великого читання надало бібліотекам Рівненщини бонус: 23- відсоткову знижку на придбання книг Сергія Гридіна, якою книгозбірні краю успішно скористалися (http://surl.li/kqsxa).

Завдяки ініційованому Рівненською ОУНБ проєкту «Велике читання» бібліотекам вдалося об’єднати читанням громаду, налагодити спільність і взаєморозуміння між поколіннями; запропонувати мешканцям Рівненщини багатогранний асортимент заходів, пов’язаних з книгою та відчуттям радості від читання, сприяти духовному та інтелектуальному розвитку краян.

2022 рік ознаменувався для Рівненської ОУНБ впровадженням нової практики промоції книги – участі у «Narodowe Czytanie» на знак подяки і шани польському народу за неоціненну допомогу Україні та українцям в період війни, розв’язаної російським агресором. Бібліотека ініціювала відеопроєкт «Відомі рівняни читають «Балади і романси Адама Міцкевича» (http://surl.li/kqubl).

 Ініціатива реалізовувалась в двох форматах: створення відеоконтенту за творами збірки «Балади і романси» Адама Міцкевича  та проведення імпрези в рамках акції «Narodowe Czytanie».

У відеопроєкті звучать 10 творів, прочитаних відомими рівнянами: науковцями, державними службовцями, письменниками, акторами, художниками, громадськими активістами. Окремі твори продекламовано польською та українською мовами. У авторському музичному супроводі представлено твір «Люблю я!» / «To lubie!» (кількість переглядів проєкту – 394 рази). 03 вересня 2022 р. в межах відзначення  літературної події  відбулася низка активностей  у яких взяли участь науковці, студенти, письменники, творча інтелігенція, представники національних меншин Рівного, етнічні поляки, що проживають у Рівному, представники духовенства, громадських організацій та творчих спілок. Відбулася  прем’єра  відеопроєкту «Відомі рівняни читають «Балади і романси Адама Міцкевича» (https://www.youtube.com/watch?v=Vjs9nZyDHbM).

Доповнювала імпрезу інформаційна локація, присвячена творчості Адама Міцкевича, де було представлено колекцію творів поета, в т. ч. прижиттєві видання та літературознавчі праці з колекції рідкісних і цінних книг бібліотеки, інформаційні банери та фотозона.

На завершення заходу відбувся поетичний челендж, де присутні читали балади та романси А. Міцкевича польською та українською мовами. Співорганізатором заходу виступила громадська організація «Культурно-просвітницький центр ім. Томаша Оскара Сосновського».

Участь у «Narodowe Czytanie»  сприяла глибшому ознайомленню з літературним процесом Польщі, зміцненню культурних і гуманітарних мостів між обома країнами.

  У лютому 2023 року на Рівненщині стартував міжнародний літературний проєкт «#Марія90»,  присвячений 90-річчю з часу написання роману «Марія» Уласа Самчука (1933) – першого художнього твору про трагедію Голодомору 1932–1933 років. 

Організатор проєкту – Управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, співорганізатор – КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради. Партнерами виступили Рівненський обласний краєзнавчий музей, Рівненська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України, Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа Самчука. Географія проєкту: м. Рівне, м. Київ, м. Острог, с. Тилявка Тернопільської області, м. Познань (Польща), м. Болтон (Велика Британія), м. Торонто (Канада).

Проєкт має на меті привернути увагу до постаті Уласа Самчука та вшанувати пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Передбачено дві складові проєкту – створення серії відеосюжетів, присвячених роману «Марія»: наукових та мистецтвознавчих коментарів та відеоряду голосних читань ключових уривків твору відомими молодими рівнянами та уродженцями Рівненщини. До проєкту долучилися знані науковці, митці, письменники, діячі мистецтва та спорту, очільники влади Рівненщини, науковці-україністи Польщі, представники діаспори. Стартував проєкт резонансною пресконференцією, яка відбулася 22 лютого 2023 р.

На сайті Рівненської ОУНБ створено банер «#Марія90», за яким розміщується інформація про проєкт та покликання на відеосюжети для перегляду, створені в рамках проєкту (http://libr.rv.ua/ua/about/142-proekt-mariya90/).

 Підготовлено та розміщено на ютуб-каналі бібліотеки 17 відеосюжетів, які вже набрали 2296 переглядів.

Ініціатива має продовження у часі. Завершиться проєкт фінальною подією у обласній універсальній науковій бібліотеці у листопаді 2023 року в День пам’яті жертв Голодоморів. Проєкт підтримали публічні бібліотеки Рівненської області, які здійснюють його популяризацію через сайти бібліотек та інформування зацікавленої аудиторії.

Реалізується низка заходів для активної популяризації проєкту, зокрема, підготовка і розміщення публікацій про проєкт на культурологічних порталах, розміщення інформаційних банерів проєкту в локаціях бібліотек області, систематичне поширення інформації про створені ресурси проєкту в соціальних мережах Рівненської ОУНБ.

Літературні проєкти, ініційовані і втілені Рівненською ОУНБ, підвищують спроможність бібліотек області в організації інтелектуального дозвілля громадян, сприяють поширенню нових практик промоції книги та  утвердженню щоденної практики книгочитання, підтримки сімейного читання та взаєморозуміння між поколіннями громади. Створення цифрових продуктів за змістом книги розширює можливості читання осіб з інвалідністю, зокрема, незрячих та слабозорих людей. Краєзнавча опція проєктів сприяє піднесенню патріотичних почуттів мешканців краю та поширенню знань про вклад Рівненщини в український літературний процес.

 

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)