Розповсюдження VS Книговидача

У червні 2023 року Президентом України підписано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Цей документ викликав жваву реакцію, дискусію у бібліотекарів та видавців.

У зв’язку з цим, ВГО Українська бібліотечна асоціація звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України за роз’ясненнями: чи не встановлює цей закон обмеження для бібліотек стосовно книговидачі видань різних років, що мають походження з території держави-агресора і Республіки Білорусь і на даний час є у фондах бібліотек. Лист-звернення від 14 серпня 2023 року тут.

Міністерство культури та інформаційної політики України надало роз’яснення листом від 12 вересня 2023 року.

Розповсюдження видавничої продукції та їх надання у безоплатне тимчасове користування (позичку) є різними юридично визначеними діями, оскільки в результаті розповсюдження видавничої продукції відбувається її відчуження (зміна власника), а в результаті позички відбувається її передача у безоплатне користування протягом встановленого строку. Тож, бібліотеки спираючись на норми чинного законодавства у процесі своєї діяльності не розповсюджують видавничу продукцію, яка зберігається в якості документів їх бібліотечних фондів, а надають її у безоплатне тимчасове користування (позичку). Водночас Міністерство культури та інформаційної політики України наголошує, що поповнення бібліотечних фондів у будь-який спосіб книжковою продукцією, визначеною частинами першою та другою статті 281 Закону № 318, є неправомірним.

У листі від 13 вересня 2023 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України додає, що норми Закону розповсюджуватимуться на бібліотеки за умови провадження ними діяльності у видавничій справі з розповсюдження видавничої продукції через торговельну мережу або в інший спосіб після внесення їх до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Ознайомитися із офіційними документами можна на сайті ВГО УБА у розділі Документи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)