Про Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту

 Читомо (медіа про культуру читання і мистецтво книговидання України та світу, трендсетер українського книжкового ринку, що пропонує якісну аналітику й ексклюзивні матеріали, експерименти та інновації) надіслав до Держкомтелерадіо звернення щодо Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту. Було отримано відповідь .

Акцентуємо увагу колег на наступні позиції:

Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту замінить Перелік антиукраїнських книжкових видань, що існував раніше.

Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту — це список книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Держкомтелерадіо розробило проєкт наказу «Про затвердження Положення про Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту», який погодять з Мінкультури, а також подадуть на державну реєстрацію Міністерству юстиції. Після набуття чинності наказу та створення Реєстру Держкомтелерадіо припинить ведення Переліку, а внесені до нього видання будуть перенесені до Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту.

Реєстр формуватиметься за пропозиціями СБУ та інших держорганів, юридичних і фізичних осіб та з ініціативи Держкомтелерадіо за результатами моніторингу видавничої сфери росії, білорусі й тимчасово окупованої території України.

Перелік має рекомендаційний характер. Його призначення — орієнтувати видавців і книгарів, правоохоронні органи, юридичних та фізичних осіб на те, що розповсюдження внесених до переліку видань можуть містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 110, 161, 300, 436, 436-1 та 436-2 Кримінального кодексу України.

Внесення до Реєстру має конкретні правові наслідки: такі книжки вилучатимуть з обігу уповноважені посадові особи Держкомтелерадіо, а розповсюдження внесених до Реєстру видань вартуватиме штрафу в розмірі двох мінімальних зарплат за кожен випадок розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі десяти мінімальних зарплат за кожен наступний випадок.

Наразі моніторинг антиукраїнських видань здійснюють 3 працівники Держкомтелерадіо. Перекладати Реєстр видавничої продукції антиукраїнського змісту іншими мовами не планують.

Нагадаємо, на Держкомтелерадіо поклали ведення Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту після набуття чинності закону, який забороняє імпорт книжок із росії та білорусі та видання творів російських авторів.

Як відомо, у червні Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

 

Джерело тут:  https://chytomo.com/derzhkomteleradio-perelik-antyukrainskykh-knyzhok-zaminiat-reiestrom-knyzhok-antyukrainskoho-zmistu/

Очікуємо на державну реєстрацію наказу та слідкуємо за створенням Реєстру

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)