Літні читальні зали бібліотек: 2023

  Літо продовжує дарувати бібліотекам гарні можливості полишити стіни книгозбірень, вийти на вулиці міст та селищ, познайомити мешканців громад зі своїми послугами, кращими літературними новинками, залучити нових користувачів.

  Так, Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека, в рамках літнього читального залу , організовує книжкові виставки до знаменних дат та події нашої країни: “Боротьба України за Державність в художніх творах “,  «Україна: віхи історії», «Боротьба України за державність в художніх творах», «Закон гарантує – держава забезпечує», «Міцна родина – щаслива Україна», «Тріумф подільських письменників», «Україна на сторінках іноземних видань». А також тематичні книжкові виставки на потреби користувачів:  «Консервуємо смак літа»,  «Літо – час трав′ яних чаїв», «Магнітні бурі: як собі допомогти?», «На хвилі читацьких захоплень» «Магія комунікацій: за кулісами PR» , «Ритм серця – ритм життя» тощо.

  Літній читальний зал під відкритим небом Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва приваблює і дітей, і підлітків, і дорослих. Біблотекарі пропонують хмельничанам книги, розваги, спілкування в рамках програми літніх читань “Літо.Книга.Я”.

  У День Конституції України Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв стала учасницею культурно-мистецької акції «Україна – це ми!».

Презентаційна зона бібліотеки на вулиці Соборній викликала інтерес у миколаївців і гостей міста. Вони з цікавістю знайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Про тебе, мій краю, моя Україно!», де експонувалися яскраві альбоми, атласи історії українських земель, книги про державну символіку і традиції, розповіді про історію України, і, звичайно, «Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика». Справжніми родзинками виставки стали ілюстрована історія українського козацтва «Україна – козацька держава» і вишукано оформлене подарункове видання «Миколаїв».

Знавці географії й історії України із задоволенням стали учасниками гри-пазлу та пізнавальної вікторини.  Колоритним доповненням  бібліотечної локації були вишиті рушники, ляльки-мотанки та обереги  Валентини Димової – заслуженої майстрині народної творчості України, учасниці культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса». Мисткиня запросила бажаючих долучитися до майстер-класу з виготовлення домашніх оберегів.

  «Бібліотека під відкритим небом» у Центральній міській бібліотеці Рівненської ЦБС запрошує дітлахів взяти участь у рухливих іграх на свіжому повітрі. Тут на них завжди чекають нові враження, активний відпочинок, цікавий світ знань та справжні друзі.

  Центральна бібліотека Зарічненської селищної ради проводить традиційні літні зустрічі на дитячому майданчику селища. Працівники бібліотеки проводять з дітьми цікаві та корисні бесіди, знайомлять з книжковими новинками та пропонують вікторини і розваги.

  Працівники читальної зали КЗ «Бершадська бібліотека»  відкрили літній читальний зал у міському   сквері.   Для відвідувачів парку бібліотекарі оформили  книжкову виставку  «Літо з книгою»,  на якій викладено неймовірно цікаві книги, які розкривають світ, у якому  живуть, працюють, вчяться, мріють, фантазують, дружать, кохають, пізнають вірність і зраду, потрапляють у вир різноманітних життєвих ситуацій.

Бібліотечні працівники запропонували книжкове розмаїття для усієї родини: малечі – казки та оповідання, батькам – літературні новинки, бабусям та дідусям – все про дачні секрети.

Усі  охочі  мали  можливість відвідати бібліотеку просто неба та познайомитись з книжковими новинками,  отримати  консультацію бібліотекарів про наявні бібліотечні ресурси, поспілкуватися і просто змістовно та з користю провести свій вільний час .

  Частою практикою бібліотек КЗК “Централізована бібліотечна система” Старокостянтинівської міської ради  є проведення народознавчих годин під відкритим небом: народознавча мозаїка у Радковецькій сільській бібліотеці, свято Івана Купала у Росолівецькій сільській бібліотеці, вулична акція біля  центральної бібліотеки “Ой, сплетемо вінки”

  Черкаська центральна міська бібліотека для дітей протягом вже багатьох років організовує та активно проводить заходи щодо популяризації книги та сімейного читання. Так, маленькі читайлики разом зі своїми батьками прийняли активну участь у святі, присвяченому Всеукраїнському Дню родини: « Читаюча родина – єднає Україну». Дуже цікаво і весело пройшла літературна гра: «Весела подорож казками», діти разом з батьками з задоволенням приймали участь у жартівливій вікторині « Батьки казкових героїв», а також у бліц – опитуванні « Улюблені книги моєї родини». А під час конкурсу дитячих малюнків « Я і моя родина» були відмічені юні дарування. Свято пройшло в дитячому міському парку.

Бібліотека -філія 1 Сумської публічної бібліотеки проводить спортивно-розважальні бібліопікніки «Хто  багато читає, той перемагає».

Бібліотека-філія 2 Сумської МЦБС запрошує на  книжкові четверги на повітрі, а Бібліотека -філія 5 пропонує заняття зі скандинавської ходи.

Бібліотекарі Молодіжної бібліотеки-філії № 8 м. Суми використовують спортивні майданчики для презентацій книг, оглядів літератури, різних вікторин для підлітків. Це цікаво та неординарно для залучення молоді до читання та обговорення літературних творів.

У Нетішинській бібліотеці-філії №1 запрошують на читацький кемпінг “Драйвуй з новою книгою у ритмі літа” ознайомитись з книгами на різну тематику. Відвідати на майданчику перед бібліотекою  літню альтанку “Бібліотека без стін”, поспілкуватися з однолітками, поділитися  враженнями про прочитані книги, почитати, погратися, помалювати на папері чи асфальті. Також уже стало традицією, що під час літніх канікул бібліотекарі відвідують багато дитячих локацій міста та знайомляться з дітьми. Вони презентують дитячу бібліотеку і читаюча аудиторія збільшується. Працівники книгозбірні відправляються на “Літературне сафарі”  вуличками міста.

Працівники Бібліотеки №41 ЦБС Одеса  провели вуличну акцію «Які книги читаєш влітку?» – саме з таким питанням вони звертались до мешканців міста. Мета цієї вуличної акції – пропаганда української книги та читання, а також залучення нових потенційних користувачів. Кожен бажаючий зміг отримати інформацію про наявність книг у філії, а також стати читачем.

  Працівники відділу читального залу Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва започаткували проект «Бібліотека під зеленими вітрилами»- «Лавочки-читалочки», який розпочав роботу в Міському парку культури та відпочинку.

Головна мета проекту цього року нагадати містянам, більш широкому загалу людей, що Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва працює, не дивлячись на те, що головне приміщення бібліотеки зруйноване та знищене рашистами. Одним з головних завдань проекту є: повернути в життя людей цю втрачену звичку, повернути насолоду від читання книжок.  Принесли сюди ж проєкт «Кольорове розвантаження», який допоможе зняти емоційну напругу та покращить емоційний стан.

Друга важлива місія проєкту «Бібліотека під зеленими вітрилами» – зібрати кошти на ремонт приміщення дерев’яної бібліотеки. До повномасштабного вторгнення книжкові фонди розташовувалися в унікальному історичному будинку Василя Тарновського. Вночі 11 березня 2022 року під час облоги міста будівля зазнала значних пошкоджень унаслідок бомбардування російськими військами. Бомба, яка впала на подвір’ї, зруйнувала стіну бібліотеки та внутрішні перекриття. Все, що вдалося врятувати, перемістили в інше приміщення поряд, утім, воно також має велику історію та потребує відновлення. Двері та вікна вже замінили, тепер необхідно виконати ремонт покрівлі.

  Рокитнівська селищна бібліотека відкрила мобільний виїзний читальний зал «Бібліотека OPENAIR». Це стало можливим завдяки міні-гранту від ГО “РОВ УБА” за перемогу у конкурсі бібліотечних ініціатив 2023. Бібліотекарі тривалий час виношували ідею виїзного читального залу, який змогли б розмістити у різних локаціях селища, що надавав би можливість читати цікаві книги під відкритим небом, грати в настільні та розвивальні ігри, неформально спілкуватися та просто змістовно проводити дозвілля.

  В межах бібліотечного проєкту «Бібліотека під липами – територія розваг та відпочинку» біля Охтирської Центральної міської бібліотеки діє літня лаунж-зона для дітей.

Бібліотека щовівторка та щочетверга проводить цікаві заходи для дітлахів:

– Рекреаційна зона читання «Літературний дворик» (фотозона; літературні вікторини тощо);

– Містечко розваг (клуб «Ерудит» настільні ігри, рухливі ігри, ребуси «Розумні, кмітливі, допитливі» тощо);

– Артмайданчик (малювання на асфальті, майстер-класи, малювання, ліпка тощо);

– Музичний екстрим (руханки, танці просто неба).

 

  Решетилівська міська бібліотека пропонує мобільний бібліотечний майданчик під назвою «Книжковий паркан». Під час роботи просто неба батьків із дітьми запрошують долучатися до перегляду літератури та обрати книги за вподобаннями.

  Бібліотека імені Івана Франка. Київ. Поділ в Куренівському парку міста втретє відкрила літню читальну залу «На природі грай, читай!». Дітлахам запропонували добірку цікавих дитячих книг, а батьків знайомлять з новинками сучасної української літератури.  Літня читальна зала працює щочетверга та пропонує долучитися до бібліотусовок, ігрових програм, голосних читань, етнографічних мандрівок, що організовує бібліотека.

smart

  smart

Працівники Бібліотека-філія для дорослих (м. Коломия) проводять щотижневу акцію “Книга шукає читача”.

Фото заставки: з офіційної сторінки Рокитнівської селищної бібліотеки

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)