Інструмент прозорості,  комунікації та успішного розвитку

   Закінчилося перше півріччя 2023 року. Для більшості керівників публічних бібліотек липень  –  час активного звітування, яке надає можливість не лише проаналізувати та розповісти про ефективність бібліотеки, її вплив на внутрішнє і зовнішнє середовище та соціум, а й виявити певні ризики, виокремити зони, де потрібно вживати додаткові заходи для того, щоб залишатись ефективною установою. Отже, якісно складений та оформлений звіт — це корисний інструмент управління ризиками, додаткова основа для кращого прийняття рішень, спосіб підвищити довіру стейкхолдерів та додатковий привід для комунікації з зовнішньою і внутрішньою аудиторією.

Протягом року українські ПБ змушені складати безліч звітів: звіти про роботу бібліотеки (місячні, квартальні, за півріччя, річні); інформативного характеру; статистичні; фінансові і т.п.

І цілком зрозуміло, що будь який звіт національної, державної, регіональної бібліотеки за обсягом, структурою, напрямками роботи, контентом і т.п. буде відрізнятись від звіту публічної бібліотеки міської, селищної або сільської громади.

Сьогодні, з дозволу колег, публікуємо (не в  повному обсязі) звіт ЦБС Дніпровського району м. Києва за І півріччя 2023 року, який привабив нас структурованістю, різноплановістю роботи, простотою викладення інформації.

ЦБС ДНІПРОВСЬКОГО РАЙОНУ М. КИЄВА У ЦИФРАХ І ПОДІЯХ:

43103

 

 

користувача відвідали бібліотеку

з них жінок 26391 (61,2%)

208130

 

відвідувань бібліотеки. Порівняно з минулим роком більше на 102699 відвідувань

 41500

 

користувачів за ЄРК (96,2%)

644890

 

видали примірників літератури

369853

 

документів складає фонд інформаційних ресурсів

2328

 

користувачів скористались Інтернет-центрами

9823

 

кількість відвідувань Інтернет-центрів

Бібліотеки у 2023 році організували та провели:

844

заходи

87

395

зустрічей з письменниками

заходів з особистого розвитку

21

марафонів читання вголос

21

кінопоказів у рамках «Бібліотечного кінозалу»

39

вернісажів та виставок творчих робіт

433

книжкових виставок та переглядів

30

флешмобів

 

МЕРЕЖА БІБЛІОТЕК

Мережа бібліотек ЦБС Дніпровського району м. Києва залишається незмінною: 10 публічних бібліотек, 2 бібліотеки для юнацтва, 6 бібліотек для дітей.

15.03.2023 р. у бібліотеці ім. П. Тичини Дніпровського району міста Києва відбулися збори трудового колективу, на яких було оголошено результати Громадського обговорення щодо перейменування бібліотек ім. К. Симонова на «Бібліотеку на Воскресенці», ім. В. Маяковського на «Бібліотеку на Русанівці», ім. М. Горького на бібліотеку ім. М. Куліша. Очікуємо на рішення Київської міської Ради.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ

 Виклики воєнного часу наповнили роботу бібліотек новими сенсами. Бібліотеки стали центрами згуртованості та єдності як читачів-киян, так і переселенців з усіх куточків України.

Бібліотеки підтримують громадські ініціативи, долучаються до волонтерського руху, співпрацюють з благодійними організаціями, організовують дозвілля для киян та людей, які через воєнні дії тимчасово перебувають в столиці,  підтримують громадян, які опинилися у важких життєвих умовах, надаючи їм інформаційну, психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу.

Бібліотекарі збирали та передали українські книжки для Савинської сільської бібліотеки Харківської області та у військовий шпиталь; виготовляли окопні свічки та плели маскувальні сітки, збирали теплі речі для переселенців та у шпиталь, взяли участь у наданні гуманітарної допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС.

    У бібліотеках  ім. К. Симонова, ім. І. Сергієнка, №16 взимку були підготовлені до роботи «Пункти Незламності».

СОЦІАЛЬНО-ОСВІТНІЙ ПРОСТІР ДЛЯ ВПО

Для розвитку мовних навичок в ЦБС створено 8 розмовних клубів української мови, учасниками яких стали місцеві жителі та переселенці з дітьми, відвідувачі книгозбірень та волонтери. 

Із червня розпочали роботу  розмовний клуб української мови за участі української поетеси О. Татьянченко в ЦРБ ім. П. Тичини та розмовний  практикум «Українська мова на щодень» в бібліотеці ім. В. Яна.

Працівники з двох бібліотек пройшли навчання на тренінгах Руху Єдині – проєкту психологічної та освітньої підтримки у переході на українську мову, і організували розмовні клуби для користувачів ЦРБ ім. П. Тичини та бібліотеки ім. В. Яна.

За проведення розмовних клубів та організації всеукраїнського курсу “Єдині. 28 днів підтримки в переході на українську мову” відзначена подякою ГО “Українська гуманітарна платформа” працівник ЦРБ ім. П. Тичини О.Жилякова  

 

У бібліотеках проходили воркшопи, тренінги з першої домедичної допомоги. Щосуботи проводились заняття в Арт-терапевтичному центрі психологічної допомоги дітям та дорослим (бібліотека ім. В. Маяковського). У ЦРБ ім. П. Тичини відбувались онлайн та офлайн зустрічі з консультантом та психологом штабу ТРО ЗСУ А. Семеновим, який провів  цикл міні-курсів з надання першої психологічної допомоги «Поговори зі мною».

З нагоди День Києва, 27 травня, в Парку культури та відпочинку «Перемога» бібліотеки взяли активну участь у святковому заході «Київ НЕЗЛАМНИЙ», який організовано Дніпровською районною в місті Києві держадміністрацією. Під час святкового заходу сім бібліотек взяли участь у благодійному ярмарку Hand-made, організували творчо-ігрову зону для маленьких киян та провели благодійні майстер-класи.

Бібліотека ім. П. Усенка для дітей взяла активну участь у благодійному ярмарку «Переможна масляна на Березняках». Кошти, отримані на благодійних ярмарках,  передані на допомогу військовим Збройних Сил України.

Бібліотека ім. Г. Тютюнника стала учасником благодійного аукціону «Stand with Ukraine 365» (Нью-Йорк, США). Бібліотека організувала збір дитячих малюнків, які були передані через волонтерів до Нью-Йорку. Кошти від продажу пішли на виготовлення протезів захисникам «Азову».

У бібліотеці ім. П. Буйка для дітей відбувся концерт «Музика незламного Бахмуту» на підтримку мешканців Бахмутської міської територіальної громади.

Для внутрішньо переміщених осіб та вразливих верств населення постійно проводять різноманітні майстер-класи (225), освітні події та заходи. Серед них: 

  • онлайн зустрічі з психологом, письменницею М. Віницькою «Родина. Чи можна зберегти стосунки на відстані», «Самоцінність та самооцінка. Як допомогти собі та іншим», «Чому важливо підтримувати свій ресурсний стан? Як це робити?» (бібліотека ім. Є. Кравченка);
  • цикл майстер-класів «Сонце в долонях» спільно з Всеукраїнською ГО осіб з інвалідністю для ВПО та дітей з інвалідністю (бібліотека ім. П. Усенка).

ІНФОРМАЦІЙНИЙ СУПРОТИВ ПОЛНОМАШТАБНОМУ ВТОРГНЕННЮ РФ

Упродовж 2023 року в бібліотеках ЦБС Дніпровського району м. Києва проведено інформаційні заходи спрямовані на висвітлення боротьбі  за суверенітет та  незалежність українського народу в російсько-українській війні. Серед них:

  • інформаційна година «Мужність та героїзм захисників незалежності» (бібліотека ім. О. Олеся 14.03.2023);
  • віртуальна книжкова виставка «Мужні сини України» (бібліотека ім. В. Маяковського, 14.03.2023);
  • відео розповідь «А в Україні йде війна страшна, холодна й нескінченна…» (бібліотека ім. М. Горького. 23.02.2023);
  • година пам’яті «242 дні героїчної оборони Донецького аеропорту» (бібліотека ім. В. Яна, 20.01.2023);
  • фотовиставка Ю. Туманова «Війна крізь об’єктив» (бібліотека ім. А.Малишка);
  • вернісаж дитячих малюнків «#Мамо, я бачу Перемогу» (бібліотека ім. Г. Тютюнника для дітей, 07.02.2023).

У бібліотеках Дніпровського району проводились публічні заходи за присутності учасників та учасниць бойових дій, які стали на захист Батьківщини,  письменників, митців, спеціалістів:

  • презентація книги та зустріч з письменницею Г. Горицькою «Війна: вогонь, вода і мідні труби» (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • патріотичний інтерактив, зустріч з військовим «Життя проти війни» (бібліотека ім. Г. Тютюнника для дітей);
  • онлайн-зустріч з поетом, репером Miha, свідком окупації Міста -героя Буча (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • презентація виставки фотокартин бійця ТРО О.Пальчика «Заради дітей» (ЦРБ ім. П.Тичини);
  • зустріч із військовими 1 ОТБр «Європейська ідея в історії та культурі. Військовий шлях України» (бібліотека ім. Г. Тютюнника для дітей);
  • онлайн-зустріч з автором пісні «Враже» Л. Горовою (ЦРБ ім. П.Тичини);
  • презентація книжки воєнних віршів О. Татьянченко «Позахмар’я» (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • зустрiч з письменником та музикантом А. Дяченком «Я хочу жити без вiйни» (бібліотека ім. П. Буйко для дітей);
  • презентацiя книги та зустрiч з автором В. Богуславською «Вiйна. Болюче» (бібліотека ім. П. Буйко для дітей);
  • творча зустріч з поетом, музикантом, радіоведучим Р.Колядою «Сьоме небо війни» (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • презентація виставки робіт викладачів та студентів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури «Відлуння тривожного часу (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • презентація книги О.Бакуменко «Війна єднання» (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • у рамках проєкту «Форум-театр» презентація збірки поезії Л.Гук «Любов на крилах Перемоги» (ЦРБ ім. П. Тичини).

Бібліотеки здійснювали інформаційний супровід заходів, що здійснює  держава: у  ЦРБ ім. П. Тичини проведено цикл онлайн-зустрічей з Л. Вербіло, адвокатом, головним юристом Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві «Соціально-правовий захист військовослужбовців».

У бібліотеках оформлені та постійно оновлюються інформаційні куточки та тематичні полиці присвячені героїчній боротьбі українського народу в російсько-українській війні: «А ми тую червону калину підіймемо!» (бібліотека ім. О. Олеся), «Ми переможемо! Ми знаємо – ми зможемо!» (бібліотека ім. К. Симонова), «Ми за спокій і мир на Землі!» (бібліотека ім. В. Маяковського), «Героїв країна – моя Україна» (бібліотека №158), «Наші захисники» (бібліотека №134), «За свободу України сміливо встали без вагань» (бібліотека №16 для дітей).

Бібліотеки збирають матеріали, які фіксують війну в Україні. У ЦРБ ім. П. Тичини започатковано проєкт «Дороги війни». Користувачі діляться своїми «історіями війни». Це історії, які ми маємо знати й пам’ятати.

ПОДІЇ  ПІВРІЧЧЯ

                 Відвідувачі побачили та долучились до 844 подій – зустрічей з письменниками, презентацій, поетичних читань, кінопоказів, вернісажів, тренінгів, концертів.

Понад  15,5 тис. мешканців Києва взяли участь у подіях бібліотек.

Серед них:

  • протягом травня в ЦРБ ім. П. Тичини, бібліотеках ім. В. Яна та ім. І. Сергієнка відбултсь заходи (11) з національно-патріотичного спрямування для дітей від 8 до 13 років «Пес Патрон шукає друзів». Заходи проведено спільно з Київським міським центром сім’ї «Родинний дім» за підтримки Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської Ради з метою мінімізації негативних наслідків воєнних дій ;
  • художня виставка спільно НАОМА «Відлуння тривожного часу» у ЦРБ ім. П. Тичини;
  • джаз в бібліотеці «Джаз – музика вільних» за підтримці мешканців Русанівка спільно з «Джаз-клуб на Русанівці»;
  • літературно-театральне дійство «Вертеп» спільно з молодіжною організацією «Пласт» в бібліотеці ім. В. Сосюри;
  • ювілей бібліотеки ім. Є. Кравченка «СВЯТОціум» до 55-річчя заснування бібліотеки та ін.

               

У 2023 році було організовано 87 зустрічей з письменниками.

Свої книжки презентували: А. Кокотюха, С. Дерманський, Є. Кужавська, Г. Горицька, Б. Красавцев, В. Ільченко, М. Бутченко, І. Ростівський, В. Цибульська, М. Віницька, Є. Матвєєва,  поетом та музикантом Miha – свідком окупації Міста-Героя Буча, Д. Безверхній, Л. Горова – авторка тексту пісні «Враже», Р. Коляда, О. Татьянченко, С. Стеценко, О. Козинець, В. Купрієнко, Л. Мовчун та інші.

НОВІ КЛУБИ Й ГУРТКИ

  • 8 розмовних клубів української мови (ЦРБ ім. П. Тичини (2), ім. К. Симонова, ім. В. Яна, ім. Є. Кравченка¸ ім. В. Маяковського, ім. П. Усенка, ім. І. Сергієнка;
  • клуб з англійської мови «Університет третього віку» (ЦРБ ім. П. Тичини);
  • читацький клуб «Книжковий клуб поряд із домом» (бібліотека ім. Є. Кравченка);
  • клуб позитивного спілкування «Гармонія» (бібліотека ім. К. Симонова);
  • гурток «Майстерня настільних ігор» (бібліотека ім. К. Симонова).

У бібліотеках ЦБС Дніпровського району працюють 22 клуби та 18 гуртків за інтересами.  За звітний період відбулось 464 засідання клубів та гуртків

 

Далі буде…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)