Підготовлений – значить захищений

   За ці півтора року війни українці зрозуміли, що від окупантів можна чекати чого завгодно, адже країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни.

Сьогоднішнє питання, що викликає головне занепокоєння – чи вдадуться загарбники до акту тероризму на ЗАЕС, як це сталося на Каховській ГЕС?

Гадати, сперечатися, обмірковувати – не на часі. Публічні бібліотеки (особливо Дніпропетровщини, Запоріжжя, Херсонщини, Миколаївщини) мають активно долучитись до інформаційної кампанія з радіаційної обізнаності населення. Кожен українець повинен знати базові правила поведінки у разі радіаційної аварії.

МОЗ України надало рекомендації українцям, як діяти у разі радіаційної аварії .

✅ Документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна зв’язатися в екстрених випадках).

✅ Маску для обличчя або респіратор.

Аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання).

✅ Вологі серветки.

✅ Змінний одяг та взуття.

✅ Мінімально необхідний запас води і їжі. Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері.

Безпека корму для домашніх тварин.

Так само, як і їжа людей, корм для домашніх тварин у герметичних контейнерах  (консерви, банки, пляшки, коробки тощо) буде безпечним для їжі.

Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин. Важливо мати запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин.

❗️❗️ УВАГА!  Якщо ви перебуваєте у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем.

Детальніше про те, що робити у випадку радіаційної аварії – тут 

Ще більш докладну інструкцію на всі випадки через наслідки аварії на АЕС підготовлено проєктом dovidka.info у співпраці з ДСУ з надзвичайних ситуацій, Міноборони України, Апаратом Головнокомандувача Збройних Сил України та громадськими організаціями

Детальніше про те, як захистити домашніх улюбленців від радіаційного ураження тут  

і тут 

 

Не панікуємо!  

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)