XVІІ Обласний форум «Книжкова весна на Хмельниччині»

Упродовж двох днів, 19-20 квітня, на Хмельниччині вирував XVІІ обласний книжковий форум, приурочений до Всесвітнього дня книги та авторського права. Офлайн та онлайн на платформі Zoom проведено близько 30 заходів, які відвідали понад 1500 відвідувачів. 

Понад тисячу респондентів взяли участь в обласному опитуванні «Краща книга Хмельниччини».

До фонду ОУНБ подаровано від авторів, видавництв, упорядників , установ та організацій 48 примірників нових видань, серед яких репринтне видання “Костянтинівська Кормча” 17 століття.

Для бібліотек області надійшло 437 примірників книг від реалізації обласної програми підтримки книговидання (6 назв), що невдовзі будуть розподілені серед бібліотек області. 

Відкрито обласний форум у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці засіданням круглого столу на тему «Книга у воєнний час: проблеми видання та читання» за участю: представників Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації, Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, Книжкової палати України імені І. Федорова, Української бібліотечної асоціації, книговидавничих, громадських організацій, бібліотек, музеїв, ЗМІ, письменників. Розглядалися питання книговидання у воєнний час, доставлення обов’язкового примірника, ролі Української бібліотечної асоціації, національних та обласних бібліотек у реалізації акції «Бібліотека українського воїна», важливості читання як способу долучення до правдивого джерела інформації, психологічного розвантаження. Деталі за посиланням

Серед них презентовано   науково-популярну та довідкову книгу: видання «Людиноненависницька ідеологія кремля: від комуністичного режиму до рашизму» доктора історичних наук Світлани Марков та видання Інституту голодоморів в Україні. Видання розкриває кореляційні аспекти людиноненависницької ідеології кремля ХХ і ХХІ ст., злочини геноциду української нації, пролонговані наслідки Голодомору 1932 – 1933 рр., карально-репресивні механізми, інструменти та ін. (Хмельницька ОУНБ); деталі

довідково-інформаційного видання «Видатні архітектори Поділля XIX століття» та однойменної виставки плакатів Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» та обласної організації НСА України. Видання розкриває архітектурно-містобудівну спадщину як частину культурного надбання України; зодчих архітекторів минулої епохи на території Поділля; узагальнені наявні матеріали досліджень висвітлених в наукових працях науковців Хмельниччини Наталії Урсу, Андрія Задорожнюка, Сергія Єсюніна, Інни Березіної, Галини Осетрової та ін. (Хмельницька ОУНБ); деталі ;

історико-документального видання голови обласної організації ВТС «Конгрес літераторів України» Володимира Захар’єва «Вони» (Хмельницька ЦПБ); збірника «Музично-освітнє життя Поділля: історіографія і сучасність» кандидатів педагогічних наук, викладачів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Юрія та Віри Найди спільно зі спеціалістами Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та зустріч із творчим дуетом (Хмельницька ОУНБ) ; альманаху «Вісик G-клубу Вип. 1. Родина видатного мікробіолога» за участю голови G-клубу м. Городок Петра Кривого та студентської молоді Хмельницького базового медичного фахового коледжу .

Бібліогайд «Стресостійкість – запорука психологічного здоров’я» відбувся в рамках комунікаційної кампанії Всеукраїнської програми ментального здоров’я спільно з ГО «Безбар’єрність». Ніна Мацюк – експертка з питань інклюзивності та безбар’єрності громадської організації «Безбар’єрність» розповіла присутнім, з яких розділів складається друковане видання «Довідник безбар’єрності»; зазначила, що електронна версія – продукт з відкритим кодом та постійно поповнюється; презентувала спеціальні розділи – «У воєнний час», «Етика взаємодії у періоди стресу» та Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської .

Зустрічі з літераторами Хмельниччини та презентації нових книг: літературне рандеву з письменниками-подолянами «Короновані Словом», членами НСП України та переможцями Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Оленою Іськовою-Миклащук, Ольгою Саліпою, Сергієм Пантюком; переможницею у конкурсі «Молода коронація 2021 року» у номінації «Дорослі для молоді» Віоліною Ситнік та переможцем у номінації «Молодь для молоді» Ігорем Саліпою. До заходу доєдналась Оксамитка Блажевська, письменниця, книжкова блогерка, медіакоординаторка Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова (Хмельницька ОУНБ), детальніше; літературний променад локаціями Проскурова за ретророманами Ольги Саліпи. Під час заходу відтворили атмосферу Проскурова, пробудили інтерес до пізнання рідного міста, розповіли про знакових постатей в житті міста і регіону початку ХХ ст, створили історію з захоплюючим сюжетом; зустріч з письменницею та журналісткою Ніною Качеровською, яка презентувала молодим читачам свою нову книгу «Осягнути Шевченкову велич». Авторка розкрила своє ставлення до Кобзаря, роль, яку зіграв Т. Шевченко в її житті, розповіла про відомих подільських шевченкознавців, в формі питань та відповідей показала маловідомі сторінки життя Т. Г. Шевченка (Хмельницька ОБЮ), детальніше ; збірки поетичних творів членкині Дунаєвецького літературно-мистецького об’єднання «Сонях» ім. В. Бабляка Тетяни Пилипчук (Хмельницька ОУНБ), детальніше; творча зустріч з письменницею Ольгою Саліпою «Нехай любов буде у всьому!» (Деражнянська ЦБ); презентація книги Юрія Даценка «Життя вічне» детективний сюжет з історичним підґрунтям та атмосферою трилера (Чорноострівська ЦБ).

Поетичні зустрічі: онлайн-читання творів Ольги Лихогляд, гумор Степана Шкапія, читання поезії Миколи Коваля (Хмельницька МЦБС); літературні читання віршів Віри Дукач з Ізяславщини та презентація її книг «Струни мого серця» та «На довгу пам’ять» (Ізяславська ЦПБ). 

Література для дітей: прем’єра книги від членкині НСП України Оксани Радушинської «Новий щоденник Славка Хоробрика» в партнерстві з ГУ Національної поліції в Хмельницькій області. Прем’єра книги відбулась в театралізованому стилі з супроводом жестової мови, вікторин (Хмельницька ОДБ ім. Т. Г. Шевченка) ; казкове рандеву «Незабутні твори Марії Дем’янюк» (Хмельницька МЦБС).

Презентації видань та ресурсів обласних бібліотек: біобібліографічного покажчика «Лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки: Хмельницька область» ; анотованого каталогу видань «Книга Хмельниччини – 2022»; нового ресурсу в електронній бібліотеці ОУНБ «Краєзнавча періодика Хмельниччини» (Хмельницька ОУНБ); краєзнавчих бібліографічних посібників «Майстри художнього слова рідного краю» (Хмельницька ОДБ ім. Т. Г. Шевченка).

Підведено підсумки обласного дослідження «Краща книга Хмельниччини – 2022». Нагороджені рейтингові книги у номінації «Літературно-художнє видання» історичний роман-детектив Олександра Шелепало «Кармалюкові скарби»; у номінації «Наукове та науково-популярне видання» збірка матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції «Українська незалежність: 30 років поступу»; у номінації «Довідкове видання» довідник «Постаті бібліотечної плеяди. Директори бібліотек Хмельницької області». 

У рейтингу Хмельницької ОУНБ роман Юрія Даценка «І стало світло…»; збірки матеріалів Всеукраїнської науково практичної конференції «Рід Острозьких: витоки та надбання» та епістолярних документів «Головноуповноважений уряду Української Народної Республіки (1919–1920): листування» (упорядник Віктор Адамський) 

Дякуємо колегам з Хмельницької ОУНБ за надану інформацію!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)