Будні методистів: 2023 (ч.2)

Квітень видався насиченим професійними заходами для миколаївської бібліотечної спільноти.

12 квітня для керівників відділів та головних спеціалістів Миколаївської ОУНБ ім. ім. О.Гмирьова було проведено методичну годину за темою «Інформаційний рестарт: сучасні підходи до популяризації краєзнавчих книг».

Завідуюча відділом документів і наукових розвідок з питань краєзнавства Анна Трокай ознайомила присутніх з алгоритмом роботи в соціальній мережі Фейсбук та поділилася досвідом просування інформації в Краєзнавчий клуб “БібліоКліо”. Бібліотекар відділу документів і наукових розвідок з питань краєзнавства Алла Шкроботько-Чорна зупинилася на характеристиці сучасних трендів медіапрстору та продемонструвала напрацювання в промоції краєзнавчих книг.

14 квітня відбувся вебінар «Розвиток спроможності бібліотек – хабів цифрової освіти»  у рамках вебкоучингу «БібліоSTUDIЕS»для працівників публічних бібліотек територіальних громад області в онлайн-форматі.

Спікерка – завідуюча сектором документів з гуманітарних наук відділу обслуговування користувачів Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека Ірина Мельниченко

26 квітня відбулось засідання Ради керівників бібліотечних закладів Миколаївської області  за темою «Бібліотеки  у сучасних  реаліях: реагуємо на виклики та долаємо труднощі». У заході, що пройшов в онлайн-форматі,  взяли участь 60 фахівців – керівники обласних бібліотек, публічних бібліотек територіальних громад та представники відділів освіти/культури, що керують діяльністю бібліотек.

Відкрили засідання Буберенко Олена Олександрівна, начальник управління культури, національностей та релігій  Миколаївської обласної військової адміністрації та Богза Надія Федорівна, голова ГО «Миколаївське регіональне відділення Української бібліотечної асоціації», заслужений працівник культури України.

Засідання складалося з двох блоків. У блоці «Публічні бібліотеки: діяльність в реаліях воєнного часу» були висвітлені  головні напрямки роботи бібліотек. Так, директор Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки Вікторія Агаркова проаналізувала виклики, що поставали перед бібліотеками у різні періоди розвитку, та шляхи їхнього подолання, продемонструвала сторінки «Чорного альбому постраждалих бібліотек Миколаївщини» та Директор обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна Тетяна Жайворонок висвітлила роботу бібліотек Миколаївщини з дітьми в реаліях воєнного часу, акцентувала увагу на просуванні книги та читання, необхідності поповнення фондів постраждалих бібліотек сучасними українськими книжками.

До участі у заході були запрошені фахівці науково-методичного відділу Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого – завідувач НМВ Світлана Кравченко та головний бібліотекар Людмила Лагута.

«Тримаємо руку на пульсі: важливі аспекти бібліотечної діяльності» – з таким меседжем виступила заступник директора з наукової роботи Миколаївської ОУНБ Наталя Моісеєва, ознайомивши учасників заходу з нормативними документами у бібліотечній сфері, актуальними напрямками роботи бібліотек, що сприятимуть задоволенню потреб громади, проєктними ініціативами та акціями на підтримку постраждалих бібліотек, методичними заходами, спрямованими на підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців.

У другому блоці «Бібліотеки як центри підтримки та згуртування громади під час війни: обмін досвідом» були представлені напрацювання публічних бібліотек територіальних громад.

Насиченість виступів керівників публічних бібліотек області і об’єктивне обговорення проблем (у т.ч. у режимі вільного мікрофону)  стало підґрунтям для удосконалення багатьох форм і методів роботи, розуміння алгоритму дій щодо документування втрат, завданих бібліотекам області внаслідок збройної агресії рф, задіяності різноманітних форматів оновлення бібліотечних фондів. Детальніше тут  .

26 квітня бібліотечна спільнота України тішилася визначною, унікальною подією – підписанням Меморандуму про встановлення посестринських партнерських відносин між Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою імені М.С. Грушевського та Центральною бібліотекою Ліверпуля, засвідченого королем Великобританії Чарльзом ІІІ та першою леді України Оленою Зеленською.  

Таке партнерство обрано недарма – Ліверпуль та Одеса є містами-побратимами з 1957 року. Це одне з перших міст, з якими встановлено побратимство.

Історичний шлях обласної книгозбірні розпочався в XІX ст. – від бібліотеки прикажчиків-євреїв до головної бібліотеки Одещини.

З початку повномасштабного вторгнення рф обласна бібліотека не лише не припиняла своєї діяльності, а й примножила кількість просвітницьких та культурних ініціатив, врахувавши потреби та запити користувачів:

  • відновлення історичної пам’яті в контексті загальнодержавних процесів деколонізації та декомунізації;
  • сприяння боротьбі з дезінформацією;
  • промоція сучасної української книги в рамках реалізації Стратегії читання;
  • актуалізація бібліотечних фондів бібліотеки та бібліотек територіальних громад області;
  • надання безпечного та комфортного середовища для роботи, навчання та спілкування.

Від партнерства з Центральною бібліотекою Ліверпуля команда проєкту очікує набуття нового цікавого досвіду в забезпеченні користувачів культурними та освітніми послугами, що базуються на принципах інклюзії, недискримінації, багатоманітності людини.

В реалізації партнерського проєкту бібліотеки будуть намагатись підкреслити спільні риси Одеси та Ліверпуля – атмосферу портових міст, багатонаціональність та мультикультурність.

Бібліотечна Україна аплодує бібліотеці, Вероніці Ясинській та Благодійному фонду «Бібліотечна країна» Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна в особі виконавчої директорки Люсьєни Шум !

Світлини від Наталії Довбиш

Детальніше про подію тут  і  тут .

З метою удосконалення професійного рівня бібліотечних працівників області, сталого розвитку бібліотек територіальних громад, 20-21 березня 2023 року на базі Комунальної установи «Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М.С. Грушевського» провела обласний онлайн-семінар : «Публічні бібліотеки області – точки опори громад: аналітика, дійсність, плани». Детальніше тут  .

 Науково-методичним відділом Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського  підготовлено чергові методичні пропозиції:

Бібліотеки Одещини на сторінках преси : дайджест / Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського ; від. інформації з питань культури, мистецтва та зв’язків з громадськістю ; [підгот. О. Л. Попова ; комп’ют. набір, О. Л. Попова ; ред. О. М. Ласкевич ; худож. оформ. О. М. Ласкевич ; відп. за вип. О. Л. Попова]. – Одеса, 2022. – Вип. 1(81) : [І кв. 2023 р.]. – 2023. – 24 с. – (На допомогу бібліотекарям) ; 15×21. – 40 прим. : б. ц.

Читати та завантажити можна тут .

Бібліотеки: популяризаторська робота на допомогу реалізації плану пріоритетних дій уряду України на 2023 рік [Текст] : метод. пропозиції / Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одес. облдержадмін., Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського, Наук.-метод. від. ; [упоряд. Ю. С. Амельченко ; комп’ют. набір Ю. С. Амельченко ; верстка, заг. редагування О. М. Ласкевич ; відп. за вип. О. А. Булгакова]. – Одеса, 2023. – 4 с. – 15х21,5. – 40 прим.: б. ц.

Читати та завантажити можна тут .

21 березня 2023 року працівниками науково-методичного відділу Полтавської ОУНБ імені І.П. Котляревського проведено онлайнову годину професійного спілкування з працівниками сільських, селищних бібліотек та керівниками структурних підрозділів сфери культури територіальних громад області. Завідувач науково-методичного відділу Любов Чорноволенко детально зупинилась на нових формах державної статистичної звітності, показниках, які необхідно внести до облікових документів бібліотек та відповіла на запитання. До онлайнової години долучились фахівці обласних бібліотек для юнацтва імені Олеся Гончара та дітей імені Панаса Мирного.

НМВ Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки розпочато онлайн-опитування,  мета якого –  виявлення потреб в організації навчальних онлайн-зустрічей з бібліотечною спільнотою області та фахівцями Сумської ОУНБ.

Не можу залишити поза увагою  новину  щодо розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Володимира Артюха від 19.04.2023 № 148-ОД, яким за вагомі досягнення та значний внесок у розвиток національної культури, призначено стипендію голови обласної державної адміністрації для провідних творчих працівників області. Серед стипендіатів 2023 року і Фесенко Наталія, головний методист науково-методичного відділу КЗ Сумської обласної ради «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека». Щиро вітаємо колегу!

 

ДАЛІ БУДЕ… 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)