Бібліотеки – місце відновлення сили

   Після початку повномасштабного вторгнення українське суспільство стикнулося з великими проблемами соціально-психологічних змін, що переживають люди в умовах війни: постійна стресова ситуація, соціальна адаптація на нових місцях вимушених переселенців, потреба відновлення здібності людини до звичної життєдіяльності, необхідність  психологічної реабілітації та збереження здоров’я.

В цій ситуації бібліотеки розширили свої функції, шукаючи партнерства у громадських та благодійних організацій і фондів, залучаючи волонтерів.

Так Охтирська Центральна міська бібліотека   за підтримки Товариства Червоного Хреста України програми BRAVO запустила проєкт по створенню культурного креативного простору «Фабрика добра та відпочинку» для психологічного розвантаження та підтримки під час війни, де мешканці Охтирської територіальної громади матимуть змогу психологічно розвантажитись завдяки ефективній організації змістовного, креативного, культурного дозвілля.

В рамках проєкту організовані заходи з психосоціальної підтримки (рекреаційні заходи, за каталогом заходів з ПСП в умовах НС (надзвичайних ситуацій), активні ігри та психоедукації інформаційні сесії), заходи за напрямком гуманітарної освіти, культурні заходи розважального характеру (організація вечорів відпочинку розважальної тематики, організація заходів в рамках клубу «Книжковий кайф», «Майстерня креативних ідей», «Моя родина – моя фортеця», «Ерудит», «Релакс»). В проєкті передбачається також організація дозвілля для дітей (творчі заходи, інтелектуально-розважальні вікторини, квести, створення міні-вистав з учасниками проєкту). Для учасників проєкту (ВПО та інших мешканців громади) надаються юридичні консультації та інформація правового характеру фахівцями безоплатної правової допомоги. І це не повний перелік заходів.

Вже проведено понад 40 заходів, які відвідали більше півтисячі громадян. Великою популярністю користуються і заняття з йоги, що допомагають розслабитись, врівноважити свій внутрішній стан та підтримати гарну фізичну форму.

Теребовлянська Княжа Книгозбірня доєдналася до проекту #toytherapyroom “Кімната терапії іграшкою”. Це – благодійний проєкт, спрямований на підтримку дітей, які постраждали від військової агресії. Зміст проекту – казковий ігровий простір. В ньому дитина вибирає та залишає собі іграшку, яка стане для неї психологічною підтримкою, другом, методом заспокоєння, зняття напруги, емоційною опорою. Вибір іграшки відбуватиметься під супроводом психолога, який проведе з дитиною терапевтичне заняття.

 

До цього  ж проєкту долучилася Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара.  За три місяці цю кімнату відвідали та попрацювали з психологом близько 100 людей.

Також були рганізовані бібліотечні активності:  діти з батьками можуть вибрати будь-яку локацію. Це й майстер-класи, психологічна консультація, «літературна середа», будь-який захід, який спрямований на психологічну й соціальну підтримку

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека розпочала в рамках психологічних студій «ДоВіри» тренінги з елементами арт-терапії для внутрішньо переміщених осіб, який проводять практичні психологи із Харкова Світлана Голубцова та Олена Кузьменко. Учасники тренінгу отримують необхідні навички та знання, які допоможуть самостійно долати напади тривожності, стресу та тримати своє психічне здоров’я під власним контролем.

Бібліотека на Соборній Філія 2 м.Кременчук проводить в читальній залі інтелектуальні розваги для сімей та друзів. Окрім конкурсів і вікторин, почали проводити зустрічі для настільщиків з Кременчука, району та навіть сусідньої області. Щосуботи у бібліотеці збираються настільщики з Кременчука, Горішніх Плавнів, Світловодська та вимушені переселенці. За цей час ігрову скарбничку бібліотеки поповнили 52 настільні ігри, які подарували місцеві та вимушені переселенці.

Центральна бібліотека Нікополя реалізує програму психологічної підтримки для підлітків. Програма проводиться в рамках проекту ПОРУЧ – спільний проект Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер».

Ця програма спеціально розроблена для дітей віком 8-18 років, аби разом з іншими однолітками навчитися справлятись із переживаннями, зумовленими війною. Кількість занять: 5 занять для дітей, та 2 заняття для батьків, що проводяться двічі на тиждень. Ведучі програми: сертифіковані тренери, які пройшли відповідне навчання від міжнародної фундації “Діти і війна” Участь у програмі для всіх безкоштовна.

У  теpитоpіальних гpомадах Кіpовогpадської області відкривають 9 дитячих точок “Спільно”. Дозвільні пpостоpи запpацюють у центpальних публічних бібліотеках. Наприкінці січня дитяча точка “Спільно” запpацювала в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.Чижевського.  Безпечний і затишний простір пропонує дітям та їхнім батькам майстер-класи, розважальні заходи, ігри, що розвивають, віртуальні подорожі і, звісно, читання. У точках “Спільно” працюють професійні педагоги, аніматори та психологи, які проводять майстер-класи для дітей, грають із ними в розвивальні ігри. У такий спосіб намагаються забезпечити дітям доступ до освітніх заходів та корисного дозвілля під час війни.

Наpазі облаштовуються такі пpостоpи у Гайвоpоні та Голованівську. Дитячі точки “Спільно” також відкpиють у Новомиpгоpоді, Світловодську, Знам’янці, Долинській, Олександpівці, Пpиютівці й Онуфpіївці. Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського кооpдинує ствоpення дозвільних пpостоpів від UNICEF. Відкpиття пеpших точок планується на беpезень.

Дитячі точки «СПІЛЬНО» працюватимуть в рамках проекту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їх батьків, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується Благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Відкрилася Дитяча точка “СПІЛЬНО” UNICEF і в Комунальному закладі “Публічна бібліотека Вишгородської міської ради” та низці інших бібліотек.

В Олександрійській центральній міській бібліотеці для дітей проводяться просвітницько-профілактичні засідання Батьківського клубу. Для батьків організовують цікаві зустрічі з лікарями, освітянами, практикуючими психологами, представниками правоохоронних органів, які порушують теми, що найбільше хвилюють батьків. Заходи реалізовує благодійний фонд «Безпечне майбутнє» у співпраці з UNICEF.

Бібліотека-філія №3 для дітей та бібліотека-філія №5 Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи приєдналися до проєкту #WWO «Діти України і війна: допоможемо дітям пережити синдром війни».

Програма бібліотечних занять об’єднала дітей у навчанні через гру за методикою Element of Play, Learning Spaces, Music, Storytelling, якою користуються країни, де відбувалися війни.

Навчання через гру, музику та розповіді історій – основні елементи цієї методики. Музика й танці активізують мозкову діяльність, тому згідно методики частиною занять є музично-ритмічні та рухливі ігри. У процесі спільної діяльності діти вчаться працювати командою. А цікавий елемент занять Storytelling – читання казкових історій разом з дітьми – сприяє покращенню їх креативного мислення і психосоціального стану.

В сільській бібліотеці Грунської громади Сумської області організували фітнес-клуб, до якого ходять місцеві й вимушені переселенці. Переселенка з Харкова Наталія Чут запропонувала проводити в бібліотеці заняття з фітнесу. І сама стала тренеркою новоствореного клубу. Простір для тренувань облаштували в читальній залі. У бібліотеці є великий килим, який замінив учасницям занять спеціальні фітнес-килимки. У бібліотеці збираються жінки різного віку.. 

Планів у Грунської публічної бібліотеки на майбутнє багато. Наразі її працівники готують грантовий проєкт щодо створення на базі закладу Центру моральної реабілітації “Школа виживання”. Його мета: надання соціально-психологічної підтримки та допомоги людям під час війни. У бібліотеці впевнені, що такий проєкт потрібний і в результаті допоможе відновити внутрішній ресурс людей, яким потрібна допомога.

У Бібліотека-філія 3 КЗ “Червоноградська публічна бібліотека” в рамках проєкту Shelter – Friendly Chervonohrad проводяться різноманітні заходи: цикл занять розмовної англійської, розмовної української мови, заняття з гончарства, лідерський курс.

Проєкт «Shelter – Friendly Chervonohrad» допомагає  дітям, які змушені були покинути свій дім через бойові дії чи окупацію, інтегруватися у нове середовище перебування та покращити психоемоційний стан, забезпечивши фізичний та інтелектуальний розвиток. Цей проєкт реалізовується ГО “Альянс розвитку” за підтримки Peer leader International та фінансування SHL.

У Бібліотеці -філії 4 Централізована міська бібліотечна система м.Суми на абонементі для дорослих діє клуб ” Живи здороVо ! “. Читачі збираються для спілкування в основному у вихідний день, коли з’являється вільний час приділити увагу своєму здоров’ю.

Читачі Бібліотека ім.Е.Багрицького (м. Одеса) об’єдналися в оздоровчу команду #активнийчитач під керівництвом інструктора Інни Черкес. Кожну суботу, після обміну книгами обов’язкові і фізичні вправи.

У Кельменецькій центральній бібліотеці  завдяки грантової програми «Інтегруйся та самореалізуйся» розпочав роботу майданчик для розвитку та самореалізації всіх, хто цього потребує. Допомогли бібліотекарям реалізувати такий простір представники ГО «Чернівецьке об‘єднання «Захист» в межах проєкту «Інтеграція та самореалізація ВПО в життя громад» за підтримки Асоціації Triangle Génération Humanitaire. Відокремленим підрозділом Асоціації Triangle Génération Humanitaire Ukraine.

Проєкт «Інтегруйся та самореалізуйся» націлений на створення належного простору для інтелектуального та культурного розвитку дітей ВПО і мешканців громади, що буде сприяти зміцненню відносин між дітками ВПО та місцевими.

Центральна бібліотека Полтавської міської територіальної громади, що стала у нинішньому році учасником Українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», взяла участь і у конкурсі на кращу організацію форм фізичної активності, що проходив в рамках проєкту, та нещодавно отримала набір спортивного інвентарю. Це допоможе розвивати та більш ефективно реалізовувати ініціативи, направлені на збереження здоров’я населення.

Проєкт «Здорові бібліотеки» впроваджувався упродовж січня-листопада 2022 р. БФ «Бібліотечна країна» за підтримки Українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». В проєкті взяли участь 20 пілотних бібліотек з 5 областей України

В бібліотеках Сумської міської громади розпочав діяти новий проєкт від Сумської місцевої організації Товариства Червоного Хреста України, яка ініціювала створення “Клубу ПсихоСоціальної Підтримки “ПочатОК”. Діяльність клубу передбачає постійну роботу з уразливими верстами населення, а саме людьми поважного віку та інвалідами, особами, які опинилися у «соціальному вакуумі» завдяки військовим діям.

Засідання клубу проводяться волонтерами Сумської МО ТЧХУ декілька разів на тиждень в різних куточках міста Суми. Вже відбулося спілкування з мешканцями в бібліотеках-філіях № 1,2,3,4, 5,6,7,8,17 Централізована міська бібліотечна система м.Суми.

В URBAN бібліотека м. Трускавця проходять майстер-класи з хіп-хопу та брейкдансу для всіх бажаючих від тренерки Валерії Нікітенко.

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)