Обмінно-резервний фонд як джерело поповнення бібліотечного фонду

Вчора (і не тільки вчора в Міжнародний день дарування книги (International Book Giving Day) багато говорили про недостатнє комплектування. Проблема поповнення книг для публічних бібліотек актуальна і болюча. Сільські, селищні та міські бібліотеки мають обмежений вплив на політику формування своїх фондів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 № 72 затверджено Державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, якими визначені мінімально необхідні умови для організації надання належних бібліотечних послуг.

Пунктом 11 визначається:  Фонди публічних бібліотек, крім обласних універсальних наукових бібліотек, повинні щороку оновлюватися не менше ніж на 5 відсотків, у тому числі шляхом:

закупівлі книжкових видань – не менше 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування публічної бібліотеки;

передплати періодичних видань – не менше 15-20 найменувань газет та журналів;

отримання документів з інших джерел, не заборонених законодавством.

Одним із таких джерел може бути обмінно-резервний фонд Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. Відділ обмінного і резервного фондів Бібліотеки є головним методичним та координаційним центром з питань обміну та розповсюдження документів в Україні.

На сайті розміщена база даних обмінного фонду.

 

Документи, що тут представлені, можна замовити або відібрати у обмінному фонді за адресою: м.Київ, пров.Жуковського, 4.

Для листування –  orf@nplu.org

Порядок виконання замовлень

Передача документів з обмінного фонду НБУ імені Ярослава Мудрого здійснюється на підставі офіційного листа бібліотеки-замовника і письмового дозволу в.о. генерального директора Сербіна О.О. (листи надсилати на адресу: 01001, м.Київ, вул Грушевського, 1, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, office@nplu.org

Вивіз здійснюється за рахунок отримувача.

У листі обов’язково зазначається контактна особа від бібліотеки і гарантія самовивозу  (або оплати пересилання).

Звичайно є багато об’єктивних обмежень у формуванні фондів. Але варто поставити собі питання і відверто на нього відповісти: Чи всі можливі варіанти використала моя Бібліотека для актуалізації своїх документних ресурсів?

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Олена Демченко

    Біля 5 років Дашівська бібліотека поновлює свої фонди дякуючи обмінно-резервному фонду НБУ імені Ярослава Мудрого. Безмежно вдячні за надану можливість! Маємо надію на подальшу плідну співпрацю!

    Reply
  2. Pingback: Дослідження правлять майбутнім (ч.3, епілог) – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)