День Книгодарування

   14 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день дарування книги (International Book Giving Day). Його мета – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об’єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.

Напередодні 14 лютого на сторінцу Facebook Mila Ivantsova натрапила на лист від нашої колеги Олени Капшук:

“Доброго дня! Я родом з Гуляйпільщини, але наразі мешкаю і працюю в селі Савинці Лубенського р-ну Полтавської обл. Вже три місяці завідую бібліотекою, яка до цього майже рік не працювала. Село велике, налічує 663 мешканця, також близько 50 переселенців, я теж зі своїм маленьким синочком в їх числі. Маю педагогічну освіту, завдяки цьому отримала посаду в бібліотеці. Зараз дуже нелегкий час, і хочеться залучити якомога більше читачів до бібліотеки, але фонд її маленький, лише 4500 книжок, з яких 3600 мовою агресора. Дуже мало дитячої літератури, хоч у мене багато маленьких читачів. Книги старенькі і в жахливому стані, деякі навіть страшно взяти в руки, їх буде списано, але ж потрібно замінити хорошими, цікавими.

Раніше бібліотека знаходилась у великому приміщені, але воно не опалювалося, потребувало ремонту. Коли я приступила до роботи, мені виділили 2 кімнати з ремонтом і опаленням, тому я перенесла книжки туди і стараюся відродити бібліотеку. Але, на превеликий жаль, я не маю таких коштів, щоб закупити й оновити літературу, а нових надходжень поки не світить. Я хочу дати життя нашій бібліотеці. Бо людина з книгою в руках ніколи не буде бідною!

Я приїхала з мальовничого села Малинівки, що на Гуляйпільщині. Мого села вже немає, це нульова позиція,там щодня все горить і рушиться… А приїхала я в Савинці, бо це Батьківщина мого чоловіка, також чудове село, тому й хочеться зробити свій маленький внесок в культуру односельчан. Хочу, щоб цвіт нації не зів’яв, а мова жила та розширяла свої кордони в світлих голівках. Ще раз дякую від усього серця небайдужим людям!”

Адреса: 37722, Полтавська область, Лубенський район, село Савинці, Капшук Альоні Леонідівні (відділення Укрпошти). Тел. 0977100512 ».

   Цей лист описує ситуацію, притаманну тисячам публічних бібліотек України…

   14 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день дарування книги (International Book Giving Day). Його мета – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об’єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.

   Усвідомлюючи, що книга сьогодні є надважливим соціальним продуктом, який закладає базові цінності світогляду, формує особистість, вибудовує потужний культурний простір сьогоднішнє Книгодарування спонукало :

 українського письменника Андрія Кокотюху до книжкового волонтерства :

«Я свідомий того, що спроба зібрати гроші на допомогу бібліотекам приречена, не популярна і точно не важить так само, як щоденні збори на ЗСУ, на допомогу окремим бригадам, на авто, на ліки, на ліхтарики, рукавички тощо. Люди, які це роблять і все закривають, вміють це робити і в них виходить. Проте я вважаю, що оновлення бібліотечних фондів у часи, коли бібліотекарі ЧЕСНО викидають звідти пушкіних із лук’яненками – на часі. Міг би розвести тему, що книжки – це як хаймарси чи дрони. Але не буду, бо пафос. Отже: я міркую над початком книжкового волонтерства. Поки – лише книжки українських авторів, лише детективи, жіночі романи, історичні твори, пригоди, фантастика, фентезі, дитячі книжки. Закупівлю своїх книжок у себе за пожертвувані гроші НЕ РОЗГЛЯДАЮ. Всі бібліотеки, навіть половину, навіть третину – навряд охоплю. Але люди раді бодай чомусь новому. До всього, списки складатиму сам. Купуватиму зі знижками, є можливість домовитись. Поки – на рівні ідеї. Вітаю схожі ініціативи» .

Тестовий збір триватиме до   24.02.2023. Чиста, незаймана картка, яку перетворено на волонтерську  Приват: 4149 6293 8308 6030 .

  Українські видавництва запровадити знижки, розіграші та інші акційні пропозиції.

  Безліч бібліотек долучитися до акцій “Подаруй бібліотеці книгу”, «Подаруй дитині книгу» та ін.

   Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука» до Міжнародного дня дарування книг запрошує долучитися до збору книжок для бібліотек деокупованих територій.

   Хочеться вірити, що цей день запровадить новий культурний тренд, коли дарувати книжки своїй місцевій бібліотеці стане доброю традицією.

І наостанок.

Усі пам’ятаємо про благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу!» від Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та МКІП, розпочату у березні 2022 року. Мета акції – забезпечити підручниками та художньою літературою маленьких українців, які через війну змушені були виїхати в безпечні регіони України та за кордон.

Станом на січень 2023 року понад 600 тисяч книжок було доставлено до бібліотек, закладів освіти та організацій України та європейських країн.

Бібліотечна спільнота не лише розуміє та усвідомлює важливість такої акції, але й активно прилучалась/ється до збору та пересилки книг біженцям за кордон. 

Однак не менш важливим залишається питання оновлення бібліотечних фондів в Україні. Особливо гостро це питання стоїть перед бібліотеками з деокупованих територій. Можливо цьогоріч, має сенс перенаправити частину книг від акції «Українським дітям – українську книгу!» до бібліотечних фондів саме цих бібліотек?

Чому б і ні ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)