Досвід фінських  бібліотек міжсекторальної  співпраці для покращення добробуту людей похилого віку

Пропонуємо ознайомитися з досвідом фінських бібліотек в реалізації міжгалузевого проєкту Kulttuurikaari – культура та фізичні вправи як частина життя людей похилого віку, який фінансується Міністерством соціальної сфери та охорони здоров’я Фінляндії. Його мета полягала в тому, щоб залучити більше творчих заходів до щоденного життя для людей похилого віку та в той же час сприяти їх  реабілітації та благополуччю .

 У Тампере проект був реалізований як співпраця між різними секторами культури в 2009–2011 роках. Були залучені бібліотеки, музеї, мистецький коледж і відділ спорту, а також приватні заклади. Таким чином у Тампере співпраця між бібліотекою та службами охорони здоров’я наближає послуги до клієнтів і сприяє добробуту людей похилого віку. Основною локацією  проєкту  було обрано населений пункт Куккуніємі, який нараховував понад 1000 жителів.

Міська бібліотека Тампере  з радістю прийняла можливість розвивати нові форми обслуговування людей похилого віку. Водночас для працівників стала зрозумілішою роль бібліотеки як промотора рівності та доступності послуг. Бібліотечні заняття відкрили пропозиції бібліотеки для літніх людей, які більше не вміють читати, наприклад літніх людей з проблемами пам’яті. Бібліотечні події  проводилися, як в будинках для літніх людей, так і   денних заходах бібліотеки, а програма була відповідно адаптована до потреб аудиторії.  Працівники бібліотеки читали вголос, вмикали музику, спілкувалися з клієнтами на різні теми, такі як  краєзнавство чи пори року. Бібліотечні заходи мали схвальний відгук та набули поширення після  завершення проекту.

Кілька років діяв цикл подій, спрямований на групи людей похилого віку, що були виставою, яка поєднувала музику та поезію.  Двоє працівників бібліотеки грали, співали та декламували. Також практикували спільний спів та обговорення.

Діяльність сервісу «Я тобі почитаю»  базувалася на співпраці з волонтерським центром для людей похилого віку. Ідея полягала в тому, щоб читати вголос групам літніх людей відповідно до обраних тем. Центр відповідав за навчання волонтерів, а бібліотека шукала місця для читання, керувала підбором матеріалів та організовувала зустрічі для читачів. На даний момент робота налагоджена, а її координація включена до повсякденних  планів роботи бібліотеки.

За словами координатора будинку для літніх людей міста  Куккуніемі,  проєкт мав практичний вплив на добробут окремих клієнтів, хоча жодних досліджень на цю тему не проводилося. Людина похилого віку, яка проводить дні в палаті і якій важко вийти за межі відділення, отримує такі необхідні  їй відпочинок,  розваги  та  емоції завдяки культурній пропозиції від бібліотек. 

Тематичні пакети, призначені для групових занять людей похилого віку, є мультисенсорними. Окрім бібліотечних матеріалів для читання та прослуховування, вони містять артефакти та запахи. Цей пакет називається Nature Awakens. Тематичні пакети – це невеликі програми, що складаються з бібліотечних матеріалів, які оживлені, наприклад, ароматами, фотографіями чи предметами. Вони містять готові програмні пропозиції, які дозволяють будь-кому легко реалізувати заняття в невеликій групі. Пакети тем можна переглянути в сервісі зображень Flickr

Після завершення проєкту його продовження було забезпечене фінансуванням за рахунок коштів, наданих Радою людей похилого віку та через фонд добробуту для людей похилого віку.  Поки що фінансування було організовано щорічно.

Цілеспрямоване виробництво культурних послуг для літніх людей створило основу для плідної співпраці з місцевими митцями та  творчими асоціаціями, і таким чином інвестиції муніципалітету в культурні послуги створюють нову роботу для креативних індустрій.

Завдяки проекту також була налагоджена співпраця між секторами культури громади. Головна ідея полягає в тому, що культурні служби, бібліотека, коледж, музеї та відділ спорту намагаються уникнути дублювання діяльності через взаємну співпрацю та ефективно надавати високоякісні послуги для людей похилого віку, незалежно від того, де вони мешкають. Так, музейники розробили звуковий макет валізи для людей похилого віку, який надається бібліотеці напрокат.  З іншого боку, бібліотека виготовила пам’ятні валізи для людей похилого віку із зображеннями та предметами, отриманими з музеїв.

Музей звуку дозволяє познайомитися з літературною традицією Тампере, новинами та музичними програмами Yleisradio 1950-х, 1960-х і 1970-х років, а також природою та сільськими звуками минулого. Музей звуку упакований в одну або дві валізи і важить близько 8 кг. Музей звуку підходить для використання як поодинці, так і разом. Виконавці спонукають слухачів обговорювати власні спогади та життя в минулому. Спогади пробуджуються за допомогою коротких оповідань, які читаються вголос, знайомих віршів і музики, а також костюмів для вистав. Презентація підходить, наприклад, для групових занять для хворих на пам’ять, а її тривалість становить 30–60 хвилин залежно від ситуації.

 Пам’ятна валіза – повсякденне життя дітей 1930-1950-х років.  Перенесе думки в минулі часи за допомогою книг, віршів, пісень і предметів. 

За словами керівника відділу обслуговування клієнтів  бібліотеки на дому, у майбутньому співпраця між службами культури та охорони здоров’я буде посилюватися.

– Зі старінням населення буде більше клієнтів і тиск на ресурси зростатиме. Послуги, включаючи онлайн-послуги, мають бути доступними для всіх. Розробляючи послуги та прагнучи до ефективності, необхідно враховувати потреби особливих груп. Необхідно розуміти фізичні, психологічні та соціальні бар’єри доступності, щоб ефективно їх усунути.

Метою співпраці є сприяння добробуту мешканців міста за допомогою доступних послуг. У Тампере, наприклад, відвідувачі можуть зустрітися з медсестрою щотижня в різних бібліотеках міста.

При плануванні нових просторів  громади враховуються нові форми співпраці. Так,  в Тампере вони знаходяться в процесі об’єднання бібліотеки, соціальної та медичної допомоги під одним дахом і в спільних приміщеннях. Ідея полягає в тому, щоб жителі муніципалітету різного віку могли легко отримати широкий спектр послуг. У новому торговому центрі Lielahti є бібліотека, центр обслуговування та денний центр для людей похилого віку, консультаційний центр та оздоровчий центр. Таким чином, під час однієї поїздки відвідувачі зможуть ходити по магазинах, проводити час у бібліотеці та брати участь у  різних заходах. Подібна модель також планується для районів Тесома та Ліннайнмаа.

Джерело: https://vaikuttavuus.kirjastot.fi/kulttuurikaari.html

Можна відзначити, що різноманітні форми роботи та численні проєкти для людей похилого віку реалізуються в бібліотеках України: від доставки книг на дому, краєзнавчих гуртків та клубів за інтересами до творчих об’єднань любителів поезії, навчальних курсів з цифрової грамотності  та мовних курсів і дозвіллєвих подій.

Тільки кілька прикладів.  Інклюзивний проєкт Шосткинська центральна міська бібліотека «Почути світ, щоб бачити життя». Людям читають книги по телефону. Серед слухачів – незрячі, люди літнього віку та ті, хто важко хворіє. Проєкт зародився під час карантину.

Проект “Велобібліотека, обслуговування літніх людей книгою на дому” К З “Публічна бібліотека ТГ”Катеринопільської селищної ради.

Зустріч любителів пограти в шахи в Сарненська центральна бібліотека.

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці діють курси із користування смартфонами для людей старшого віку.

Лубенська публічна бібліотека імені Володимира Малика проводить тренінги для старшого покоління, цілу  серію заходів соціо-емоційної підтримки. Під час зібрань учасники й учасниці, зокрема,  знайомилися з правилами безпеки на дорозі у темну пору доби, разом з волонтерами виготовили й декорували шопери з світловідбивальними стрічками.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)