Патріотизм без пафосу

   Чи можемо ми стверджувати, що наші користувачі відвідують  бібліотеки лише з патріотичних міркувань? Найімовірніше до відвідування бібліотек їх спонукає пошук нових знань або оновлення існуючих, отримання сучасних навичок, бажання стати  дотичним до певних подій і акцій, можливість живого спілкування тощо.

   У той же час широкомасштабна війна сколихнула Україну і спонукала владу й український народ згуртуватися, мобілізуватись, усвідомити свою ідентичність, національну унікальність і самодостатність та здивувати самих себе і світ.

   Наприкінці грудня 2022 року було опубліковано Закон України  «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності» . Цей Закон визначає мету, завдання, принципи, напрями, особливості формування та реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як складової забезпечення національної безпеки України, гарантії участі громадян України, закордонних українців, громадських об’єднань та інших інститутів громадянського суспільства у її реалізації, визначає повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері.

Звертаємо вашу увагу на те, що законом уніфіковано низку термінів (військово-патріотичне виховання, волонтер сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності, громадянська компетентність, духовно-моральне виховання, національно-патріотичне виховання, оборонна свідомість та ін.) . Тобто ці терміни кодифіковано і вони стають функціонально стійкими для використання в усіх НПА, діловій документації та сфері усної комунікації.

Публічні бібліотеки завжди були центрами духовного, культурного та пізнавального розвитку. Зберігаючи традиції та використовуючи сучасні організаційні форми, методи, прийоми і засоби, вони й надалі займатимуть провідне місце в системі формування і утвердження української національної та громадянської ідентичності, оборонної свідомості, громадянської стійкості на основі суспільно-державних (національних) цінностей України, соціальної активності та відповідальності, готовності до дієвого виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, державної незалежності і територіальної цілісності України.

Січень поточного року вже рясніє безліччю відповідних подій в бібліотеках.

   Вашій увазі невелика добірка заходів та анонсів від публічних бібліотек прифронтових громад, спрямованих на утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Тринадцятого січня у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького (м. Миколаїв) розпочала роботу персональна виставка «Карнавал» миколаївської майстрині Ольги Дробишевої – багатогранної творчої особистості, членкині Національної спілки журналістів України та Міжнародної незалежної спілки художників імені А. Кашшая.

Це п’ята виставка з творчого циклу «Берегині України», учасницями якого стануть миколаївські мисткині. Мета проєкту – ознайомити глядачів з творчістю жінок прифронтового міста-героя Миколаєва. Розповісти про важливу роль жінки-Берегині під час війни, головною місією якої стає відродження та збереження головних цінностей України: родини, традицій, культури.

Гості заходу також мали змогу побачити живі ляльки, кожна з яких виконувала свою роль: ворожила, дивилася у майбутнє або вишивала послання для України.

«Така феєрія образів, різнобарв’я емоцій і мінливість відчуттів схожа на багатогранність нашого життя. Саме у буденному житті ми – немов учасники великого дійства – карнавалу буття. Це великий карнавал бурхливого життя, в якому ми граємо, переживаємо, перевтілюємось та натякаємо. Це велике театралізоване свято, в якому завжди міцно переплітаються старовинні традиції, сучасні тенденції та мистецьке мислення», – підкреслила Валентина Кривцова, голова Культурно-мистецької асоціації “Арт-спокуса”.

Детальніше  тут 

   10 січня  у відділі документів і наукових розвідок з питань краєзнавства Миколаївської ОУНБ   до 170-річчя від дня народження М. М. Аркаса пройшла краєзнавча студія «Славетний український патріот». Учасники заходу – учні Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса – ознайомилися з різноманітними унікальними матеріалами з фонду бібліотеки про життєпис та творчу спадщину М. М. Аркаса, що розкривають його особистість як композитора, письменника, історика, українського культурного діяча. Чималий інтерес присутніх викликали видання з книжкової колекції родини Аркасів, зокрема – книга «Історія України-Русі». Були презентовані електронний  ресурсу web-library «Аркасівська спадщина»  та віртуальна виставка «Нащадки Миколи Аркаса»  (до 115-річчя з дня заснування миколаївського товариства «Просвіта»). Наприкінці заходу учасники взяли участь у краєзнавчій мінівікторині.

   22 січня в Україні відзначатиметься державне свято – День Соборності України.

Донецька обласна бібліотека для дітей пропонує всім охочим відзначити це важливе свято разом. Бібліотека оголосила про обласну мережеву акцію «Наша дума, наша пісня – слава України». Для участі необхідно намалювати малюнок, або створити в онлайн-редакторі плакат, який розкриє тематику свята, а саме – ОБ’ЄДНАНА, ЦІЛІСНА УКРАЇНА.  Публікація робіт здійснюватиметься з 21 до 27 січня.

Бібліотека нагадує, що немає Східної України і Західної України, а є Схід України і Захід України, бо наша Ненька-Батьківщина – одна-єдина, соборна і неподільна!

Детальніше тут

  Торецька міська центральна бібліотека  з бібліотеками – філіями (Донецька обл.) готуються до проведення віртуальної естафети  єднання «Ми − нація, ми − сила, ми – народ» , зробивши онлайн ланцюг єднання.  

За підсумками проведення Естафети учасники отримають сертифікати.

Харківська обласна бібліотека для дітей  запрошує 19 січня  о 16.00 на народознавчу онлайн-зустріч «Січневі свята в традиційному народному календарі українців»

 з Михайлом Красиковим — фольклористом та етнологом, професором кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ», директором Етнографічного музею «Слобожанські скарби» імені Г. Хоткевича НТУ «ХПІ», провідним методистом ХООМЦКМ, членом Національної спілки письменників України. Ця зустріч – можливість дізнатись про різдвяних павучків, про обов’язкові прикраси в українських хатах у різдвяно-новорічний час, про сенс на Водохрище рукою в тісті перевʼязувати яблуню соломʼяним перевеслом  тощо. Покликання на онлайн-зустріч: https://us05web.zoom.us/j/87945386365?pwd=RzlLamYxckhTeTNNTWErb25uUmRtZz09#success

Ідентифікатор заходу: 879 4538 6365

Код доступу: CLg2q2

Варто долучитись!

19 січня працівники Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А Лавреньова  у краєзнавчому салоні «Бібліотечна лампа» проведуть чергову онлайн-подорож «Ялинки, маскаради та дивертисмент: різдвяно-новорічні розваги  старого Херсона».

 

 

 19 січня в бібліотеці на Гоголя (м. Запоріжжя) відбудеться відкриття виставки «Les arts contre la guerre/Мистецтво проти війни», яка приїхала з Франції! «Les arts contre la guerre» – серія антивоєнних плакатів та постерів на підтримку України, створених у літографській майстерні паризької Школи витончених мистецтв (Beaux-arts de Paris). Вони вже були показані у Чеському культурному центрі, Centre Pompidou, Palais de Tokyo!

Авторами-ініціаторами проєкту є українські художники: Міша Завальний Misha  Zavalniy і Нікіта Кравцов, який зараз живе та працює у Парижі. Більше тут

  Дніпропетровська ОУНБ ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія  запрошує 20 січня об 11 на онлайн-лекцію «Поховання гетьмана Кирила Розумовського в Батурині». Під час лекції є можливість дізнатися про єдине збережене на теренах України гетьманське поховання. Онлайн-лекцію проведе історик Національного заповідника «Гетьманська столиця» Тетяна Оксінь.

Адреса для підключення Zoom: https://us06web.zoom.us/j/87126386366?pwd=aHNweE5MK0d2SjI2bDlnUVk5U1Fvdz09#success

Ідентифікатор конференції: 871 2638 6366

Код доступу: 547848

 Добірка біографій відомих жінок, які творять історію на рівні з чоловіками. Ким були та чого досягли найвидатніші жінки України  —  про це відео – розповідь Олени Давидько, бібліотекаря  Центральної бібліотеки (м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область). 

Переглянути тут

ЦМБ ім. Ганни Світличної (м. Павлоград, Дніпропетровська обл.) презентувала книжкову виставку «Хто є Хто в українській літературі». Виставка знайомить не лише із знаними поетами, письменниками, літературознавцями, а й з тими, про кого через історичні обставини не друкували, не говорили в школах, університетах…

 

“Передавайте ж дітям і внукам своїм вісти про давнє життя і давні порядки. Нехай живе між ними тота пам’ять серед грядущих злиднів, так, як жива іскра не гасне в попелі. Прийде пора, іскра розгориться новим огнем!”

Вічна класика: Іван Франко, “Захар Беркут”

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)