Пріоритети МКІП на 2023 рік

   Цьогоріч МКІП буде робити ще більше, аби голос України у світі та всередині країни звучав гучніше.

МКІП окреслило пріоритети, за якими буде рухатися вперед у 2023 році:

збереження та повернення людського капіталу і стійкість культурних інституцій;

реалізація політики подолання наслідків тоталітарного впливу та русифікації;

організація мистецьких проєктів за кордоном;

робота над відновленням діяльності українських ЗМІ на звільнених від російських загарбників територіях, посилення присутності українських ЗМІ у світі.

Крім того, міністерство ставить перед собою такі завдання:

імплементація євроінтеграційного закону про медіа;

   реалізація важливих проєктів у царині збереження та популяризації культурної спадщини;

   відновлення бібліотечних фондів;

  фандрейзинг для української культури та медіа; відновлення інвестицій у креативні індустрії.

“Це, звісно, не вичерпний перелік. Перед нами щороку постає все більше викликів, але ми навчилися ці виклики гідно зустрічати, швидко адаптуватись та мати «план Б». Ми знаємо нашу мету. Отже спільними зусиллями, кожен на своєму фронті, щодня наближатимемо перемогу України”, – додав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Зрозуміло, що  подолання наслідків тоталітарного впливу та русифікації, відновлення бібліотечних фондів, фандрейзинг – безпосередньо стосується і бібліотек.

І тут маємо активізувати увагу на новому документі, який а саме – Указ Президента України №4/2023,  який увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 січня 2023 року “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

До санкційного списку РНБО включено 119 фізичних осіб, які є «пропагандистами смерті», адже кожний з прямо чи опосередковано закликали вбивати, захоплювати, красти в Україні.

Зокрема, під санкції потрапили Образцова Є.В., Аллегрова І. О., Білан Д. М., Доліна Л. О., Дюжев Д. П., Газманов Р. О., Харатьян Д. В., Кіркоров П. Б., Міхалков М. С., Проклова О. І., П’єха Стас, Скляр О. Ф., Шуфутинський М. З., Успенська Л. З., Якубович Леонід та багато ін.

Також під санкціями опинилися троє громадян України: телеведуча Жанна Бадоєва, співачка Лоліта Мілявська, яка також має громадянство РФ та Ізраїлю, і футболіст Анатолій Тимощук.

На жаль, наприкінці 90-х, на початку 2000-х років публічні бібліотеки (особливо міські) отримали певну кількість книг, присвячених вищезазначеним «звьоздам»:

На часі проаналізувати бібліотечні фонди за розділами розділи 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт та 9 Географія. Біографії. Історія.

Пам’ятаємо, що в умовах російсько-української війни зберігати в бібліотечних фондах види документів, зазначених у санкційному списку, є неприпустимим з точки зору інформаційної безпеки нашої країни та впливу на суспільну свідомість громадян.

 

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Оксана

    Добрий день. У мене запитання можливо не зовсім по темі, але… Щодо створення ЦКП. Якщо бібліотеки входять як філії до складу комунального закладу і при створення ЦКП, центральну бібліотеку включають до складу ЦКП як відділ. Що буде із філіями? Яким буде їх статус?

    Reply
    1. Лагута Людмила Post author

      Відповідь. 1. Така організація бібліотечної мережі не відповідає нормам діючого законодавства. Центральна бібліотека не може бути відділом ЦКП, а тим паче відділ не може мати філії. Якщо Центральна бібліотека буде структурним підрозділом ЦКП, то й інші філії будуть структурними підрозділами ЦКП. Керівником цих структурних підрозділів стає директор ЦКП, який має організувати роботу і ефективну взаємодію відділів та інших структурних підрозділів бібліотеки; забезпечувати виконання завдань філій, що направлені на формування та забезпечення потреб населення у бібліотечно-бібліографічних послугах; аналізувати стан бібліотечно-бібліографічного обслуговування громади, розробляти пропозиції щодо його покращення; організовувати підвищення кваліфікації бібліотечних працівників; організовувати формування бібліотечного фонду і т.п.
      2. Пропонуємо ознайомитись з прикладами організації мережі публічних бібліотек в територіальних громадах, викладених на сторінках довідника «Сучасна публічна бібліотека від А до Я» / Електронна бібліотека “Культура України” на офіційному сайті НБУ ім. Ярослава Мудрого Режим доступу: https://elib.nlu.org.ua/object.html?id=11267
      З повагою
      НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого

      Reply

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)