Триває Національний тиждень читання…

Триває Національний тиждень читання, мета якого – промоція читання, підтримка видавців та авторів, які в складні місяці повномасштабної війни змогли видати або написати нові книжки, а також — привернути увагу до українського книговидання та літератури, підтримати видавництва, книгарні та бібліотеки.

Для більшості публічних бібліотек формувння навичок та потреб у  читанні , популяризація книг і читання є щоденною роботою.

У цей тиждень,  максимально активізуючи комунікаційну компанію та використовуючи власні сервісні можливості (онлайн і офлайн ), бібліотеки демонструють доступність до своїх книжкових просторів та мотивують до читання, як інструменту особистісного та професійного розвитку.

Сьогоднішній допис не про інноваційні активності бібліотечних фахівців, а про долученість до Національного тижня читання державних інституцій і публічних осіб.

  У добірці від МКІП –  книги українських письменників, які вже стали свого роду культурним надбанням та набрали популярність далеко за межами України:

Любов Якимчук, «Абрикоси Донбасу»

Марія Матіос, «Солодка Даруся»

Оксана Забужко, «Тут могла б бути ваша реклама»

Софія Андрухович, «Фелікс Австрія»

Гаська Шиян, «За спиною»

Денис Казанський та Марина Воротинцева, «Як Україна втрачала Донбас»

Сергій Жадан, «Ворошиловград»

Андрій Курков, «Сірі бджоли»

Галина Крук, «Хто завгодно, тільки не я»

Леонід Чернов, «Чудаки прикрашають світ»

Андрій Любка, «У пошуках варварів»

Олеся Яремчук, «Наші інші»

Юрій Андрухович, «12 обручів»

Євгенія Кузнєцова, «Спитайте Мієчку»

Катерина Бабкіна, «Мій дід танцював краще за всіх»

Маркіян Камиш, «Чормет»

Дорж Бату, «Таємниця старого лами»

Артем Чех, «Хто ти такий?»

Тарас Прохасько, «Так, але»

  Своєю добіркою поділився і Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України:

📚«Подолати минуле. Глобальна історія України», Ярослав Грицак

Незнання історії рідної країни, глобальної історії коштує дорого. Закликає читачів бути активними творцями, а не просто спостерігачами історії. Ця книга дає імпульси глибшому розумінню сучасних політичних подій у світі.

📚«Григорій Сковорода», з серії «Життя видатних українців», І. Драч, М. Попович, С. Кримський .

Тут зібрано думки сучасної української інтелектуальної еліти щодо феномену Сковороди. Григорій Сковорода залишається близьким, актуальним для всіх, без виключення, поколінь українців.

📚«Діти повітряних тривог», Лариса Денисенко

Книга писалась саме під час повітряних тривог з кінця лютого 2022. Українські діти, коли чують звуки сирени, коли встигають, ховаються в укриттях та бомбосховищах. Від російської зброї за страшні місяці війни загинуло кілька сотен дітей. І продовжують гинути… Ця книжка є продовженням книжки «Майя та її мами», яка стала популярною в Україні й на Заході.

📚«Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо», У. Рослінг, А. Рослінг-Рьонлюнд, ГииРослінг

Автори показують помилки нашого сприйняття здавалося б загальновідомих фактів, дають інструменти, щоб розпізнати невиправдані узагальнення, заспокоїти ірраціональні страхи та сприймати життя на підставі фактів.

📚 «Люди з дієсловами», Катерина Калитко

Поезія — особлива територія діалогу творця з читачем. Кожне покоління має свої виклики, кожне покоління має своїх поетів, які силою слова допомагають ці виклики долати.

📚«Книга Love»

Видавництво «Книголав»

Колекція віршів про кохання — справжнє дорогоцінне намисто. Твори від 46 українських поетів та поеток, серед яких наші класики і сучасники: Андрій Любка і Богдан-Ігор Антонич, Борис Грінченко і Василь Стус, Євген Плужник та Ірина Цілик, Катерина Бабкіна і Леся Українка, Ліна Костенко й Олександр Олесь, Олена Теліга та Сергій Жадан, Юрій Андрухович та Юрій Іздрик.

  Ірина Констанкевич, народна депутатка України, перша заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує книгу про український культурний супротив –  «За лаштунками імперії. Есеї про українсько-російські культурні відносини» авторства Віри Агеєвої.

Книга «За лаштунками імперії» вийшла друком у 2021 році, і це одна з перших спроб системно подивитися на українсько-російські культурні відносини з української точки зору на великій хронологічній прямій.

«Як росія століттями крала українську культуру? Як хабар допоміг обійти «валуєвський циркуляр»? Коли й чому з‘явилася «фігура москаля» в українській літературі? І як усе це пов‘язане з російською агресією сьогодні?

Дізнавайтесь у книзі Віри Агеєвої», – рекомендує Ірина Констанкевич.

Віра Агеєва — професорка Національного університету «Києво-Могилянська академія». Лауреатка Шевченківської премії. Феміністка, котра однією з перших у пострадянську добу заговорила про потребу ревізії патріархальних цінностей.

Джерело тут

  Сергій Жадан вирішив порекомендувати улюблені видавництва. «Не всі, ясна річ, а ті, книжки яких лежать просто під рукою, чекаючи на своє прочитання. Скажімо, мої добрі друзі з Чернівців, Видавництво 21, які видають особливо глибокі й несподівані перекладні книжки. Чи, скажімо, фантастичне Видавництво Старого Лева, яке дивує й тішить читачів уже добрих 20 років.

Ну і, звісно, завжди під рукою, в серці та рюкзаку, книжки, які друкує Видавництво «Абабагаламага» – чарівники нашого книжкового ринку. Тягаю за собою вже не перший день виданий ними томик вибраних віршів великого українського поета, славного сина Луганщини, Василя Івановича Голобородька)))

Читайте українське, що тут скажеш. Тим більше – читати є що)».

  Не можу не згадати одне з жовтневих фото Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного засвітилась його мінібібліотека. В “улюбленцях” Головнокомандувача ЗСУ зараз книги про війну та історію:
“Словник російського воєнного сленгу” – Національна академія Служби безпеки України.

В Академії СБУ видали словник, який тлумачить вирази та жаргонізми російських військових, ДРГ, спецслужб і злочинних угрупувань. Книга допомагає розуміти специфіку розмов загарбників та їхнє листування.

Всесвітня історія воєн 1 том (російською)

Перший із чотирьох томів цієї серії розповідає про війни в проміжку між 1500 роком до нашої ери та 1400 роком нашої ери. У виданні описані головні битви, військові системи, стратегії, тактики та історії видатних полководців.

“Честь дорожча за життя” – Аслан Масхадов

В описі цього видання зазначено: “Росія постане перед судом історії і понесе повну відповідальність за звірячу безпринципність і канібалізм цивілізаційних масштабів. Саме тоді книга обов’язково потрапить у томи обвинувальних висновків міжнародного трибуналу”.

Видання написане президентом незалежної Чеченської республіки Ічкерія. Воно описує всі терористичні злодіяння росіян проти кавказької нації. До речі, сам Аслан Масхад не тільки очолив державу у важкий час, але й стояв біля витоків збройних сил ЧРІ та провів кілька дуже вдалих воєнних операцій проти окупаційної армії.

“Українське козацтво: новітня історія” – Сухінін

Книгу про українських козаків видали у 2021 році спеціально до 30-ліття Незалежності. У вільному продажі її поки немає.

“Ісламська держава” – Олександр Кореньков

У центрі цього видання – Ісламська держава та грандіозна битва за півторамільйонне місто Мосул в Іраку. У боротьбі проти “ІД” взяла участь і Україна. Битва за Мосул – наймасштабніша військова операція сучасності. Вона сформувала концепцію ведення воєн у світі на роки або й десятиліття.

У книзі описані методи підготовки бійців, стратегію і тактику ведення бойових дій “Ісламською державою”, інформаційної війни тощо. Книга дасть можливість провести чимало паралелей із російсько-українською війною.

Національні лідери Європи

У цій книзі зібрані головні публікації біографій та ідеологічних брошур з міжвоєнних журналів Літературно-науковий вісник і Вісник. Також із класичного трактату Нікколо Макіавеллі “Володар” і студії видатного французького етнопсихолога Ґюстава Ле Бона Завдання проводу.

Вони свого часу формували націоналістичну і традиціоналістську політичну ідеологію: культ героїки, ідеалізм, національну солідарність, елітаризм, волюнтаризм, християнський консерватизм тощо. Тож це видання дає широкий погляд на міжвоєнне становлення української еліти та націоналізму, а також на створення та поширення різних політичних напрямків.

Джерело тут 

Не могла залишити осторонь інформацію від Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей, яка організувала Тиждень читань пам’яті Володимира Вакуленка

Тиждень триває…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)