Один тиждень з життя бібліотеки

«Ваш вплив на інших — найцінніша у світі валюта» (Джим Керрі)

Після дев’яти місяців повномасштабної війни наші бібліотеки не припиняють дивувати своєю незламністю, стійкістю, небайдужістю…

Замість простого очікування закінчення війни бібліотеки мають
чіткі цілі на сьогодні, план на майбутнє, захоплюються ділом, а не новинами, проявляють турботу про інших .  

На підтвердження вищезазначеного – огляд тижневої масової роботи Кіровоградської ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Так, за цей перший листопадовий тиждень бібліотека запропонувала

долучитись до :

  Європейського Тижня Коду, аби посприяти поширенню інформації про кодування та створенню різноманітних додатків, ігор за допомогою коду.

Під час воркшопу «Улюблені книжкові герої» старшокласники ліцею «Науковий» дізнались про візуальне програмування за допомогою середовища Scratch, а потім кодували льодяні візерунки разом з віртуальними помічницями Анною та Ельзою. Голосування допомогло обрати трьох переможців, котрі отримали цінні подарунки за свої проєкти. Крім того, учасники воркшопу скористались технологіями 3D-моделювання, створюючи об’ємні фігурки книжкових героїв за допомогою 3D-ручок.

Організаторами заходу виступили ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» та бібліотека Чижевського в рамках ініціативи «Meet and Code 2022», спрямованої на реалізацію подій у сфері програмування для дітей та молоді. Цей проєкт реалізовується за підтримки Ресурсного центру «Гурт» у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH за фінансування SAP.

  презентацій:

 книги Миколи Цуканова «Єлисаветградська фотографія. Погляд у минуле», яка поповнило знаний в Україні історико-краєзнавчий фонд бібліотеки.

На гостей очікувала цікава розповідь про найпопулярніші на той час формати фотосвітлин – візит-портрет, cabinet portrait, поштова карточка та інші, про паспарту, про антураж, який створювали для зйомок, процес фотографування та дані про перших фотографів міста (Єлисаветграда-Зінов’євська-Кірова-Кіровограда-Кропивницького).

Микола Цуканов зібрав понад 400 фотографій, більшість з яких представив в книзі. Також, книга містить цікаві факти та історії. Автор заглиблюється в історію повітового містечка та ділиться інформацією про вулиці та райони, підприємства та фабрики, про населення, його віросповідання та професії. Дослідник встановив, що за шістдесятилітній період з 1864 по 1924 рік у Єлисаветграді працювали не менше 36 професійних фотографів.

Окрема глава книги присвячена світлинам учнів єлисаветградських навчальних закладів, де автор розмістив інформацію, яку вдалося зібрати про них. В іншій розповідається про дитячі фотографії. Низку знімків супроводжують цікаві факти з життя тих, хто на них зображений. І, звісно, на читачів чекає цікава розповідь про понад три десятки фотографічних закладів Єлисаветграда.

«Старі фотографії – це щось особливе. Вони як машина часу переносять нас в інший світ. Роздивлятися їх – велике задоволення. Дякую пану Миколі за такий чудовий подарунок бібліотеці та її читачам. Впевнена, що він дасть поштовх для започаткування нового цікавого проєкту. Вивчаючи своє минуле, ми отримуємо шанс запобігти помилок у майбутньому. А збереження культурної спадщини робить нас вже сьогодні духовно багатшими», – зазначила на зустрічі директор ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська.

Було б цікаво дізнатися про наявність аналогічних видань у БФ інших регіональних бібліотек.

 збірки воєнної поезії і прози «Смертельний соль-дієз», яку випустило Кіровоградське обласне літературне об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного.

Порелаксувати батькам з дітьми у затишному куточку головного бібліотечного холу – родинному просторі на дітей чекають книги та іграшки, настільні ігри та пазли, майстер-класи та ще багато цікавих заходів. А на батьків – величезна добірка літератури – художньої та non-fiction з психології, саморозвитку, історії та політики, кулінарії, мистецтва, медицини та інших напрямів.

  Долучитись до Родинного клубу «Книга+Театр=Бібліотека» (новий проєкт бібліотеки).

ОУНБ ім. Дмитра Чижевського спільно з Кіровоградським академічним обласним українським музично-драматичним театром імені Марка Кропивницького вирішили створити затишну атмосферу і дарувати дітям та дорослим насолоду від прослуховування живого читання.

Під час першої вистави Дарина та Євген Скрипники, актори Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького читали казку кропивницької письменниці Надії Гармазій «Марго та Єдиноріг, що жив у буфеті».

 

  Відвідати чергове засідання творчого об’єднання «Вітрила», присвячене національному святу Болгарії – Дню народних будителів, яке щороку відзначають в перший день листопада.

За ініціативи обласної ГО «Об’єднання   болгар «Нашите хора» з нагоди свята в   бібліотеці Чижевського зібрались   представники болгарської, вірменської,   польської діаспор, художники, літератори,   музиканти.

фото з сайту ОУНБ ім. Д.І.Чижевського

  Під час свята лунали українська та   болгарська мови.   Його   учасники згадували   про трагічні й водночас   величні сторінки   багатовікової боротьби болгарського   народу за свою волю,   вшанували пам’ять героїв-   просвітителів, які присвятили життя   боротьбі за   усвідомлення народом своєї самоідентичності.   Пролунали зворушливі рядки поезії та пісні, присвячені   важливим історичним подіям в історії цієї країни.

Сергій Осадчий вручив подяку колективу обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в особі директора Валентини Животовської за вагомий внесок у збереження та популяризацію болгарської самобутності та активну участь у заходах національних спільнот Кіровоградщини та з нагоди болгарського свята – Дня народних будителів.

  Збагатитись знаннями щодо зниження ризиків появи інсульту та зберегти життя. З такими рекомендаціями у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ імені Дмитра Чижевського виступив лікар Обласного центру контролю та профілактики хвороб Дмитро Орлов з лекцією «Інсульт як соціально-гігієнічна проблема».

Переглянути лекцію можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=yjY-UmD9wqY.

  Вдосконалити свої навички у Клубі розмовної англійської мови 

Сьогодні наше життя вимагає дій, тож бібліотеки готові зіграти свою роль!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)