Чи може бібліотека заробляти кошти під час війни?

27 жовтня 2022 р. Благодійний фонд “Бібліотечна країна” організував проведення вебінару щодо впровадження платних послуг в бібліотеках «Як бібліотеці заробити 200000 гривень за три місяці?» . Директорка міських публічних бібліотек Житомира Лариса Харчук поділилась  власним досвідом та практиками впровадження платних послуг в бібліотеках громади.

Виконавча директорка Благодійного фонду «Бібліотечна країна» Люсьєна Шум, розпочинаючи спілкування, навела приклад бібліотек Великобританії, які надають широкий спектр послуг  своїм користувачам з метою отримання додаткових прибутків. Серед можливостей бібліотек цієї країни:

♦ Контракти з державними установами на надання інших (не бібліотечних) послуг;

♦ Нортгемптонширська бібліотечна та інформаційна служба уклала контракт з місцевою радою на надання послуг з  універсального елементу дитячих центрів;

♦ Бібліотеки Уорвікширу мають контракт з місцевою поліцією на послуги «єдиного контакту», Бібліотечні працівники приймають заяви громадян про правопорушення, загублені речі тощо і надають інформації щодо профілактики правопорушень та інших аспектів  громадської безпеки;

♦ Бібліотечна служба острова Уайт уклала угоду з департаментом громадського здоров’я місцевої ради на надання низки послуг з комплексної профілактики здоров’я сімей;

♦ Контракти з приватними підприємствами на надання додаткових бібліотечних та інших (не бібліотечних) послуг;

♦ Кілька бібліотек у Західному Сассексі  за угодою з фірмою Amazon обладнали  спеціальні скриньки для речей придбаних онлайн; 

♦ Торгівельна діяльність;

♦ Продаж надлишок книжок, компакт дисків та канцелярських товарів; продуктів харчування та напоїв; витворів місцевого мистецтва та ремесел;

♦ Платні послуги;

♦ Дослідницькі послуги; оренда окремих приміщень чи спеціально обладнаних робочих місць; доступ до інтернету; користування принтером та копіювальними пристроями.

♦ Нові послуги ІКТ.

Директорка міських публічних бібліотек Житомира Лариса Харчук розповіла про успішний досвід в контексті надання платних послуг бібліотеками, наголосивши, що це команда робота всіх публічних бібліотек громади при надійній підтримці місцевої влади. Зокрема, за підсумками трьох  останніх місяців, бібліотека акумулювала 210 тисяч гривень на спецрахунку з платних послуг, наданих бібліотеками.

За 3 роки, починаючи з 2019 року, бібліотеки Житомира  заробили 850 тисяч гривень, що на переконання спікерки, є свідченням затребуваності цих закладів у громаді та показником ефективності їх діяльності. Вона розповіла про правові засади, порядок та механізм  запровадження платних послуг в бібліотеках Житомира , розрахунок вартості платних послуг  тощо .

Публічні бібліотеки Житомира надають 12 платних послуг. Серед них: ксерокопіювання; оформлення реєстраційно-облікових документів (станом на 1 жовтня 2022 р. активовано 9300 читацьких квитків; резервування документів, нічний абонемент (користування літературою підвищеного попиту, за три роки на цій послузі було зароблено понад 300 тисяч гривень, які були спрямовані на закупівлю сучасної літератури); сканування документів; надання послуг з організації та проведення культурно-масових заходів, семінарів, майстер-класів, тренінгів; продаж документів з фондів бібліотеки, що списуються та підлягають утилізації; надання послуг з користування ігровими дитячими містечками;  організація діяльності клубів  за інтересами.

Левову частку прибутків бібліотеки отримують від надання послуги «Табір книголюбів».  Цьогоріч  цей табір, який діяв з червня по серпень,  з користю відвідали 216 дітей (вартість послуги 100 грн./день; 70 грн./пів дня). Серед інших видів клубної роботи: майстер класи з петриківського розпису для людей поважного віку (запроваджено абонемент на квартал за 140 гривень).

Куди ж бібліотеки спрямовують отримані кошти, це: озеленення; декор приміщення; прилади обігріву приміщення; камери спостереження; меблі; матеріали для майстер-класів; кондиціонери; іміджева продукція; премії для працівників.

Спілкування учасників супроводжувалось дискусійними питаннями, які порушувала аудиторія. Детально із записом вебінару  можна ознайомитись  на сторінці Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)