Бібліотечний марафон. Сесія «БІБЛІОТЕКИ ЯК ОСЕРЕДКИ ПІЗНАННЯ І УСВІДОМЛЕННЯ ІДЕНТИЧНОСТІ. МОВА ОБ’ЄДНУЄ!»

Повертаючись у 30-те вересня переконуємося, що бібліотечне життя в країні не зупиняється попри війну, бо це наш вектор культурного фронту. Спільними зусиллями бібліотекарі щоденно виборюють перемогу над обставинами. Наш килим культурного життя зіткано з волонтерської та просвітницької діяльності, з інформаційної та медіаграмотності, з переосмислення історичної пам’яті та усвідомленого вибору мовної ідентичності, тощо.

Мова – наша зброя! Коротко про головне.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну:

  • 42% українців стали спілкуватися українською більше;
  • 14% громадян повністю перейшли на українську. За матеріалами Укрінформ;
  • діє понад 300 майданчиків, де можна безкоштовно вивчати українську мову;
  • кожна друга бібліотека міста Кривий Ріг має безкоштовні курси або розмовні клуби, де можна опанувати українську мову. За матеріалами Укрінформ.

«Мова нашого народу – це складник структури української нації, яка гідно протистоїть нав’язуванню окупантами своїх способів життя, мови чи культури. Тож питання розвитку української мови, як і її захисту, – це боротьба за нашу свободу, духовність, державність, що неодмінно має завершитись нашою перемогою», – написав у липні Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в блозі на Укрінформі.

Ми ж на марафоні говорили про те, як бібліотеки стали центрами розвитку та популяризації української мови і визначальним місцем української ідентичності для ВПО; ділилися досвідом реалізації проєктів та організації  мовних курсів та розмовних клубів.

На модерацію сесії було запрошено колегу з українського Херсону, зокрема Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, Лілію Вічіжаніну, яка є номінанткою Всеукраїнського конкурсу «Творчий злет: молодий бібліотекар року» (2021).

Пропонуємо до перегляду запис трансляції сесія «Бібліотеки як осередки пізнання і усвідомлення ідентичності. МОВА ОБ’ЄДНУЄ!»

«Українська виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного громадянина незалежно від його походження, фактор єдності і національної безпеки країни. Зміцнюючи фундамент національної ідентичності, ми, з мовою на вустах, зброєю в руках, янголом на плечі, йдемо до Перемоги України»,  – Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови.

P.S. Зустрінемося 9 листопада об 11:00 за київським часом на РАДІОДИКТАНТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ! Читатиме текст народна артистка Ада Роговцева.

Матеріал підготувала

Марина Адаменко,

головний бібліотекар НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого 

КОМЕНТАРІ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)