Не станемо «корисними ідіотами» в руках пропагандистів !

«Інфо-медійна грамотність — одна з ключових компетенцій, яка сьогодні потрібна кожній людині, особливо коли триває повномасштабна війна, що включає в себе гібридну», — вважає директорка IREX в Україні Мехрі Дракман.

Щорічний Всесвітній тиждень медіа та інформаційної грамотності, започаткований у 2012 році, проводиться Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) спільно з Альянсом з питань медіа та інформаційної грамотності, Мережею університетів з медіа та інформаційної грамотності ЮНЕСКО і міжкультурного діалогу (UNESCO-UNAOC; MILID) й іншими партнерами.

Цьогорічний одинадцятий за ліком Всесвітній тиждень медіа та інформаційної грамотності (GlobalMILWeek2022) присвячений темі «Плекання довіри: імператив медіа та інформаційної грамотності» і проходитиме із 24 по 31 жовтня. Цей тиждень об’єднує всі континенти – і країни Європи, і Америку, і Азію, і Австралію з Африкою.

У країнах, що підтримують цінності ЮНЕСКО, відбуваються загальнодержавні та локальні свята абсолютно різних форматів: від тематичного заняття у закладах освіти, бібліотек до марафонів.

Національний проєкт з медіаграмотності МКІП України Фільтр пропонує українцям долучитися до святкування Глобального тижня медіаграмотності та взяти участь в активностях для тренування навичок на обізнаність в інформаційній сфері.

Фільтр — це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України. Проєкт був заснований у 2021 році, щоб об’єднати зусилля держави, громадського сектору, міжнародних організацій та медіаспільноти задля покращення рівня медіаграмотності українців

Ознайомлюйтеся та долучайтеся  разом із користувачами:

  Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» розробив алгоритм шкільного уроку для 8-11 класів, який допоможе краще розрізняти дезінформаційні атаки ворога, розвивати емпатію і толерантність у взаємодії з ВПО й біженцями та не використовувати мову ворожнечі.  Презентація уроку «Як українцям зберегти єдність: протидія стереотипам і мові ворожнечі» відбудеться 26 жовтня, 16:00. Детальніше тут.

  Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у співпраці з Освітнім Центром Верховної Ради України проведе тренінг для школярів та студентів на тему «Дезінформація у соціальних мережах». Тренінг відбудеться 27 жовтня о 14:00.

  Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 28 жовтня також запускає навчальний інтерактив на своїй сторінці в інстаграмі.  У межах такого інтерактиву щотижня планується публікація інтерактивних завдань на тему дезінформації та коротких пояснень до них.

  На сторінках ГО “Інтерньюз-Україна” в соціальних мережах протягом тижня головні герої коміксу «АРТІ VS ФЕЙК. ч.1 Фабрика новин» проєкту #ARTIFAKE ділитимуться секретами та корисними ресурсами з інформаційної грамотності. А за участь у цих активностях організатори розіграють комікси.

 Куншт планують опублікувати переклад дослідження польських вчених про дезінформацію в росії. Наразі є дві частини (див.  тут і тут) , цього тижня будуть опубліковані третя й четверта.

Також Куншт планують провести лекцію для дітей віком 7-12 років та їхніх батьків про магічне мислення. 26 жовтня о 18:00. Детальніше тут.

  Спеціально до Глобального тижня медіаграмотності Фільтр,  національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України, підготував словник, який уніфіковує термінологію з медіаграмотності, що використовується в Україні та світі. Словник допоможе ознайомитись із основними поняттями (наприклад, фактчекінг, кукіс, клікбейт, інфлуенсер, фішинг тощо).

Словник створений для професійної спільноти, проте буде цікавим до ознайомлення всім.

Ознайомитись зі словником можна тут.

  Фільтр підготував корисні інформаційні листівки на тему медіаграмотності у PDF-форматі. Вони стануть у пригоді для організації занять на тему медіаграмотності у навчальних закладах. Серед тем:

🔸 як перевірити достовірність фото?

🔸 чи можна довіряти Вікіпедії?

🔸 як працює російська пропаганда в мультиках?

🔸 які є 5 інструментів пропаганди?

🔸 як виявляти дезінформацію?

Ознайомлюйтесь з документами тут.

  Цьогоріч в Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності

До участі у тесті запрошені всі українці. Завдання можна буде виконати лише один день, 27 жовтня, за посиланням, яке опублікують цього дня на сайті.

  • Кожен українець та кожна українка зможуть перевірити, наскільки добре вміють розпізнавати фейки та протистояти ворожій пропаганді. Такою є мета організаторів національного тесту з медіаграмотності. Акція пройде під час Глобального тижня медіаграмотності з ініціативи проєкту «Фільтр», Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з програмою USAID «Мріємо та діємо» і проєктом «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», які виконуються IREX.

Платформа для проходження тесту буде відкрита тричі на день протягом 30 хвилин. Початок тесту — об 11:00, 15:00, 19:00. За умовами акції, кожен учасник гарантовано отримає сертифікат, а 30 учасників, які дадуть найбільшу кількість правильних відповідей за найкоротший час, отримають подарунки. Це планшети, павербанки, колонки, рюкзаки, худі тощо.

  Маємо в бібліотечній спільноті ОУНБ, яка є певним амбасадором в опорі до пропаганди та фейків – ЖОУНБ ім. О. Ольжича.

Сьогодні, 24 жовтня головним головний бібліотекарем НМВ ЖОУНБ ім. О. Ольжича Галиною Козаченко, проведено черговий тренінг для бібліотечних працівників ОУНБ «Інформаційна гігієна під час війни».

Під час тренінгу учасники ознайомилися  з поняттям «інформаційної гігієни під час війни», метою якої є зниження негативного впливу інформації на наше психічне, фізичне і соціальне благополуччя; дізналися, як формується інформаційне поле під час війни, прагнули розібратися, як в цей час  споживати інформацію безпечно; на прикладах вчилися розрізняти факти та судження, засвоювали необхідність перевіряти інформацію за допомогою кількох джерел та не сприймати популярність джерела як гарантію достовірності.

Тренерка розповіла колегам про основні принципи функціонування різних медіа та надала поради, як орієнтуватися в сучасному медіапросторі, виявляти вплив інформації на особистість, аналізувати її та оцінювати.

  У світі постправди та жорстких реалій українського інформаційного простору медіаграмотність є необхідним інструментом для кожного, починаючи з пелюшок і аж до старості. Критичне ставлення до інформації вимагає, проте, зусиль і постійної роботи над собою. Наші бібліотеки разом здатні забезпечити достовірність інформації.

 Разом — ми непереможні !

 фото заставки з порталу Гурт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)