День захисників і захисниць України в бібліотеках

Цьогоріч відзначення Дня захисників та захисниць України стало особливим для нашої країни. Українські бійці вже понад 230 днів дають відсіч російській агресії, в цей день ми ще раз можемо подякувати їм за стійкість та відвагу, вшанувати полеглих, згадати героїв попередніх поколінь, які здобували та відстоювали свободу і незалежність України.

До Дня захисника України та Дня українського козацтва бібліотеки організували та провели низку акцій, подій та заходів.

У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей до Дня захисників і захисниць України відкрилася виставка дитячого малюнку «Пишаюся тобою, воїн добра», була проведена пізнавальна гра з читачами «Слава козацька не вмре, не поляже».

Колектив бібліотеки зібрав кошти для придбання чергового дрону для військових. Читачі бібліотеки з любов’ю виготовили патріотичні браслети і янголів-охоронців як обереги, а також діти написали вітання і побажання для наших захисників, які були оформлені на патріотичному серці.

На День захисників та захисниць України у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка ТАТОHub.Ужгород презентував новий проєкт, спрямований на підтримку людей, які постраждали внаслідок збройного нападу росії. Упродовж усього дня в різних локаціях обласної бібліотеки проходили майстер-класи із йоги, макраме, приготування страв тайської кухні, відбулися родинні естафети, презентація соціального підприємництва ВПО із дегустацією крафтових цукатів, концерт гурту “Вабливий кіт».

TATO Хаб – це проєкт школи батьківства, розроблений Фондом ООН у галузі народонаселення, UNFPA, спільно з Promundo (США) та інститутами громадянського суспільства на засадах партнерства з муніципалітетами з метою допомоги татам у відпрацюванні навичок та дій, які допоможуть їм стати більш відповідальними батьками та партнерами. Концепція тато хабів – це про залучене татівство, піклування, проведення змістовного дозвілля разом, і забезпечення всебічного розвитку дитини, а також сприяння партнерським відносинам в родині.

Листівки-подяки, листівки-обереги для наших захисників майстрували читайлики Чернівецької обласної бібліотеки для дітей. З нагоди Дня Захисників і Захисниць України, в бібліотеці в рамках Всеукраїнської естафети єдності “Нас єднає рушник-рекордсмен” відбулося відкриття рекордного калуського “Рушника єдності”. Цей рушник всім українцям нагадує про дім, генетичний код, нашу волю, яку виборюють наші Захисники ціною власного життя.

До дня Захисника України в бібліотеці-філії № 1 Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи була організована творча майстерня, де створювали ляльку-мотанку “Берегиня” для наших захисників.

Бібліотеки-філії ЦБС Хмельницької міської територіальної громади провели цікаві події. В бібліотеці-філії №13 презентували онлайн-галерею портретів «Борці за волю України». Її присвятили Дню захисників і захисниць України та Дню українського козацтва. Мацьковецька бібліотека-філія № 25 підготувала книжкову виставку «Перемога в серцях поколінь». Її розгорнула та представила 14 жовтня в приміщенні Мацьковецького будинку культури.

Бібліотечні працівниці філії № 3 провели в онлайн-формі інформаційно-розважальний мікс «Ми козацького роду». Учням запропонували короткі інформаційні довідки про кожне зі свят, котре відзначає країна 14 жовтня. А також дітям продемонстрували презентацію про козаків та їхні звичаї, влаштували онлайнову вікторину.

В Пархомовецькій бібліотеці-філії № 19 відбувся захід «Стежками козацької слави». На ньому бібліотекарка знайомила дітей з виданнями, котрі розташувалися на тематичних книжкових викладках, як-от: «Україна козацька: пам’ять віків історії», «Історія України – історія великого народу», «Я патріот своєї країни». Провела майстер-клас «Серця, що об’єднують» та вікторину.

В Центральній бібліотеці ім. І.С. Тургенєва ЦБС Слобідського району м. Харкова юні читачі власноруч створювали вітальні листівки для українських воїнів. Маленькі читачі прикрасили свої листівки яскравими малюнками, об’ємною аплікацією, знайшли найщирішими слова для поздоровлення.

Публічна бібліотека імені Лесі Українки м. Києва організувала до Дня захисників і захисниць України бесіду із військовим “ЗСУ на зв’язку». Бібліотека ім. Ю. Гагаріна ЦБС Деснянського району міста Києва провели онлайн зустріч «Справжні казкові герої» з Іриною Мацко — письменницею, авторкою неймовірних казок про сучасних героїв-воїнів, які захищають Україну.

Бібліотека с. Уличне Дрогобицького району Львівської області організувала перегляд української кінострічки режисера Олеся Саніна “Повадир” та презентувала книжкову виставку “Маленька Армія, яка змінила великі процеси”.

Люботинська публічна бібліотека Харківської області підготувала низку заходів. У центральній публічній бібліотеці для дорослих представлена книжкова тематична виставка «Славні лицарі козацької доби!»,  присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні. Проведено патріотично-інформаційну бесіду з відвідувачами «Хай живе козацька доля, хай живе козацький дух». У  бібліотеці для дітей проведено історико-патріотичну бесіду «Є така професія – Вітчизну захищати».  На книжкових полицях  виставки «А ми тую козацьку славу збережемо!»  експонуються  матеріали про подвиги воїнів-захисників, які  і сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи  кордони від ворогів.  До уваги користувачів бібліотеки міста представили книжкові виставки: «Козацька доба – то є славна епоха, коли українці орлами літали» ( Травнева бібліотека-філія), «Козацька слава» (Гиївська бібліотека-філія), «Козацтво – свято мужності і сил» (Манченківська бібліотека-філія).

Тернопільська обласна бібліотека для молоді на пошанування українських героїв підготувала ряд інформаційних матеріалів. Відомості про уродженців Тернопільщини, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України – козаків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни читайте на ресурсі “Герої рідного краю”. Для поціовувачів української історії, героїки в художній літературі пропонують книжкову підбірку “Нескорені. Історії про героїв України”. Виставка діє у відділі міського абонемента. Про День захисників і захисниць України пропонується послухати подкаст.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека провела патріотичну годину «Славетні лицарі козацької звитяги», під час якої учасники ознайомилися з виданнями з фонду обласної наукової бібліотеки, що розкривають славні козацькі традиції, уособлють мужність і героїзм визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.

Нaпередодні Дня зaхисників і зaхисниць Укрaїни працівники Тернопільської обласної бібліотеки для дітей  вирішили перерaхувaти нa допомогу укрaїнській aрмії одноденну зaробітну плaту. Тaкa aкція бібліотекaрів стaлa вірусною після того, як інформaцію про неї було опубліковaно нa фейсбук-сторінці КББ (Конструкторське бюро бібліотекaрів), яке об’єднує облaсні книгозбірні для дітей зaхідного регіону Укрaїни. В результaті, одноденний зaробіток нa підтримку ЗСУ пожертвувaли прaцівники Львівської тa Хмельницької облaсних бібліотек для дітей. Зa підсумкaми цього культурно-пaтріотичного «флешмобу», зaгaльнa сумa зібрaних коштів склaлa близько 50 тисяч гривень.

Матеріал підготувала 

Валентина  Горчинська,

головний бібліотекар науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)