Роблять те, що має робити, кожен з нас : бібліотеки Закарпаття

30 вересня бібліотечна спільнота відзначала своє професійне свято. Відгримів бібліотечний марафон «Бібліотека і війна: тримаємо стрій», організований Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого у партнерстві з ВГО Українська бібліотечна асоціація.
До марафону долучились ВСІ регіони України (100% охоплення)! Учасники охопили величезну кількість подій, які відбуваються в бібліотечному житті регіонів. А скільки всього залишилось за кадром!
Сьогодні хочемо подякувати колегам із Закарпаття за те, що вони робили з перших днів після повномасштабного вторгнення ворога на українські землі і за те, що роблять зараз.

  П’ять днів тому відзначила свій 120-літній ювілей Ужгородська міська бібліотека:


Детальніше ознайомитися з історією бібліотечної справи на Закарпатті можна тут: http://istoria.ko.net.ua/?p=3376
24 лютого розпочато новий розділ у довгій історії бібліотеки.

   З перших днів війни бібліотекарі активно долучились до допомоги Збройним Силам України, зокрема, плели маскувальні сітки, робили «коктейлі Молотова», допомагали в зборі коштів для підтримки наших захисників.

  

 Бібліотечні працівники не залишились осторонь допомоги і вимушеним переселенцям: у багатьох бібліотекарів вони знайшли прихисток на довгий час, працівники допомагали їм одягом, продуктами, засобами гігієни, для дітей збирали іграшки та дитячі книжечки

  З травня місяця щосуботи в Ужгородській публічній бібліотеці проходять заняття «Школи вихідного дня» для школярів молодших класів спільно з ГО «Платформа трансформації».

 З липня місяця в Ужгородській публічній бібліотеці почали діяти курси англійської мови для ВПО, які організувала ГО «Дівчата» в рамках проєкту «Підтримка ВПО в Україні» спільно з міжнародною організацією World Vision

 Дуже вразливі в цій ситуації є діти, які вимушені були покинути свої домівки. Урізноманітнити дозвілля таких діток, допомогти їм адаптуватися, розважити і заспокоїти, подарувати увагу та посмішки –  стало головним завданням бібліотеки – філії № 1 для дітей

На прохання 5-ти річного хлопчика з міста Дніпра, який тимчасово з родиною перебуває в нашому місті, читальна зала бібліотеки-філії №1 для дітей  перетворилася на океанаріум. Бібліотекарі розповіли цікаві факти про дивовижний світ морів та океанів.

Цікава інсталяція надихнула діток на творчість, і вони власноруч з паперу створили Кита та Медузу.

 Неодноразово бібліотекарі здійснювали бібліодесант в місця перебування ВПО, де їх прихід завжди радо сприймався  дітьми. Бібліотечні працівники розповідали їм багато цікавого, читали казки, організовували різноманітні ігри та розваги, присутні   відправлялися в подорож разом з піратом та клоуном по островах та океанах, виконуючи різні завдання в пошуках скарбів, розгадували загадки та вчилися відрізняти добро від зла.

  Важливим аспектом у роботі бібліотек з вимушено переміщеними особами стала тісна взаємодія з волонтерськими організаціями. Серед них співпраця з волонтерами Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, які на базі бібліотек постійно проводять заняття з психосоціальної підтримки дітей.

«Під час війни дуже важливим є єднання українців для боротьби з ворогом. Ми щоденно складаємо іспит на людяність, силу духу, кожна добра справа наближає день нашої Перемоги.
І бібліотеки, як завжди, не стоять осторонь.
Ми робимо все можливе, аби цей день настав якнайшвидше, і наші діти росли у вільній та незалежній країні…» – зазначають бібліотекарі Ужгородської МПБ.

 КЗ «Виноградівська публічна бібліотека»  – це 17 бібліотек, з яких 1 центральна публічна бібліотека, 1 – бібліотека-філія для дітей.

З перших днів війни бібліотекарі КЗ »Виноградівська публічна бібліотека» використовуючи свої знання, вміння, навички, допомагають захисникам та цивільному населенню. Їхніми головними професійними та життєвими пріоритетами стали: захист інформаційного простору: боротьба з фейками, дезінформацією та кіберзагрозами; робота з переселенцями і тимчасово переміщеними особами, надання психологічної та емоційної підтримки місцевим жителям громади та внутрішньо переміщеним особам. жителям і ін

Завдяки перемозі Виноградівської Центральної ПБ у відкритому конкурсному відборі оголошеного у  дев’яти  областях Українив рамках програми “Мріємо та діємо” за ініціативи – “ВільноХаб» була активізована робота з ВПО, перетворивши  роботу «Бібліохабу» у платформу соціальної адаптації, творчого, психологічного, інтелектуального розвитку, стійкості  та віри  у перемогу.
Команда проєкту
За умовами проєкту протягом п’яти місяців бібліотекарі Виноградівської ЦПБ та двоє залучених помічників з когорти ВПО проходили онлайн навчальні тренінги, отримували консультаційну та менторську підтримку щодо послуг, які є нагальними, а також методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів тощо.
В рамках реалізації проєкту бібліотека отримала

  • набір канцтоварів, настільних ігор, побутових предметів, друковані та електронні матеріали, необхідні для проведення заходів
  • фінансову підтримку членам команди ВільноХаб (координатору та 2 залученим помічникам з когорти ВПО віком 18-35 років)

Єднання та соціальна згуртованість

Виноградівська громада  прийняла на прихистила більш як 3000 внутрішньо переміщених осіб, які потребували  допомоги і не лише у задоволенні базових життєвих потреб.  Тому в рамках проєкту:

  • Відновлювали психоемоційний стан ВПО;
  • Інформували, навчались і творчо розвивались
  • Сприяли працевлаштуванню ВПО
  • Допомогали адаптуватись до нових умов проживання;
  • Організовували змістовне дозвілля;
  • Залучали спонсорів для надання допомоги ВПО;

Протягом п’яти місяців, в рамках проєкту було проведено 60 заходів, учасниками яких були як місцеві жителі, так і ті, хто нещодавно переїхав до міста.«ВільноХаб» став безпечним простором, осередком дружнього спілкування, психо-емоційної стійкості.
Приємно, що ВПО стали сумлінними користувачами бібліотеки, активними учасниками  різноманітних  заходів .

 

  Мукачівська міська бібліотека – одна з найстаріших в  Закарпатській області – у 2019 році їй виповнилося 90. Для кількох поколінь мукачівців вона є центром інтелектуального спілкування, змістовного дозвілля, актуальної інформації, словом, місцем, де знаходить поживу розум і серце.

 Про соціально-культурний фронт бібліотек Мукачево  дізнатися тут

Дякуємо нашим колегам за стійкість, активність, небайдужість, професіоналізм!

 

«СВІТАНОК БЛИЗЬКО. ТРИМАЙМО СТРІЙ !»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)