Краєзнавча бібліотечна пропозиція – громаді

Під час бібліотечного марафону “Бібліотека і війна: тримаємаємо стрій!” ми представляли досвід Центральної бібліотеки централізованої бібліотечної системи з філіями Сокирянської міської ради  Чернівецької області. Історія успіху цієї бібліотеки заслуговує на поширення. Разом з тим, бібліотечна Буковина багата цікавими ідеями та проєктами – зокрема, краєзнавчого спрямування.

Пропонуємо вам інформацію надану колегами з Чернівецької ОУНБ. Дякуємо, що поділилися напрацюваннями.

Бібліотечне краєзнавство – один з пріоритетних напрямів діяльності книгозбірень, який надає публічним бібліотекам місцевого колориту та регіональної самобутності. Ця діяльність має комплексний характер  і за своєю специфікою схожа із завданнями музеїв, архівів та інших закладів. Тож, закономірно, що в багатьох бібліотеках області уже не перший рік діють краєзнавчі куточки, де представлено народний одяг, взуття, рушники, вишиті картини, предмети побуту, зразки облаштування оселі, подвір’я тощо. На базі таких народознавчих куточків створюються міні музеї, етнографічні куточки, народні архіви. Вони стають основою для проведення різноманітних заходів з патріотичного виховання жителів громади, особливо молоді.

Зважаючи на важливе значення бібліотечного краєзнавства  для розвитку місцевих громад Чернівецька ОУНБ ім. М. Івасюка та Чернівецьке обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація», ініціювали та організували обласний конкурс краєзнавчих мініпроєктів «Краєзнавча бібліотечна пропозиція – громаді», підсумковий етап якого відбувся 28 вересня 2022 року  у приміщенні Регіонального тренінгового центру обласної книгозбірні.

Конкурс проводився з метою: вивчення найбільш перспективних та інноваційних напрямів краєзнавчої діяльності бібліотек територіальних громад області, виявлення оригінальних ідей і послуг в організації бібліотечно-краєзнавчого та туристичного обслуговування, стимулювання творчої активності й професійної майстерності бібліотекарів.

До уваги журі у складі досвідчених бібліотечних фахівців були представлені презентаційні матеріали 11 публічних бібліотек Вижницького, Дністровського, Чернівецького районів області за  номінаціями: «Я починаюсь з рідної землі», «Бібліотека – територія краєзнавства: сучасний формат».

 Переможців визначали окремо серед Публічних (базових)  міських бібліотек та сільських бібліотек-філій.

Серед Публічних (базових) міських бібліотек перше місце отримала           КУ «Новоселицька публічна бібліотека Новоселицької міської ради» за презентацію бібліотечної віртуальної екскурсії «Світу не пізнаєш, не знаючи свого краю», в якій було висвітлено 9 маршрутів:

  1. Екскурс до центру рідного краю.
  2. У вишивках, як у піснях – душа народу.
  3. Храми нашої громади.
  4. Історії та легенди сіл Новоселицької територіальної громади.
  5. Поряд із сучасним – минуле (пам’ятники, музеї, світлиці громади).
  6. Дефіле національних костюмів Новоселицької громади.
  7. Культурна спадщина Новоселицької громади (відомі діячі культури та мистецтва).
  8. У звичаях, традиціях народу, ти душу України пізнавай (свята та обряди громади)
  9. КУ «Новоселицька публічна бібліотека Новоселицької міської ради»

  Оригінальний проєкт, який посів друге місце,   Центральна бібліотека централізованої бібліотечної системи з філіями Сокирянської міської ради  – радіорубрику на ТРО «Сокиряни – Sok-FM» «З вами бібліотека!».   Основна мета бібліотечної щотижневої радіорубрики – реалізація просвітницької, інформаційної та соціальної функцій бібліотеки для забезпечення інформування жителів громади матеріалами, пов’язаними з історією та сьогоденням краю, визначними подіями, цікавими людьми, героями-захисниками України; популяризація творчості місцевих письменників, майстрів народної творчості, талановитих дітей та молоді Сокирянщини засобами бібліотечної роботи.

   Третє місце виборола  КЗ  «Герцаївська публічна бібліотека ім. Г. Асакі Герцаївської міської ради» у партнерстві з Куликівською сільською бібліотекою-філією за пропозицію бібліочаювання і екопікніку «Герцаївщина: мандрівка в зелену аптеку». Бібліотечні подорожі місцевими краєвидами стали вже традиційними для молодих користувачів книгозбірні, під час яких проводяться різноманітні конкурси, квести, читання поезій, співання українських пісень, збір лікарських трав для чаювання в бібліотеці.

  Серед сільських бібліотек-філій переможцем стала Виженська бібліотека – філія КЗ «Публічна бібліотека» Вижницької міської ради за створення бібліотеки-музею с. Виженка «У вінку духовної краси».

  «Проєкт, довжиною в життя», саме так можна назвати роботу  бібліотекаря с. Виженка, яка збирала експонати для створення музею з початку трудової діяльності у бібліотеці.  Спочатку це була невеличка інсталяція особистих робіт пані Євдокії, потім – краєзнавчий куточок, пізніше – ціла кімната. Мрія бібліотекарки здійснилася у 2020 році завдяки Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» –  при бібліотеці створено історичний музей «У вінку духовної краси». Тут Євдокія Яремчук  проводить цікаві екскурсії як для користувачів, так і для туристів.

    У краєзнавчому музеї можна побачити стародавні сердаки, сорочки, кептарики, шкіряні чоботи тощо. Також тут є старовинні глечики, картини, колекція писанок.

   Друге місце посіла Селятинська бібліотека – філія  Центру культури і дозвілля Селятинської сільської ради за пропозицію створення  туристично – інформаційного центру на базі бібліотеки «Відомі і невідомі маршрути мого краю». Серед завдань бібліотечного мініпроєкту:

  • проведення інвентаризації природних та історико-культурних туристичних об’єктів на території Селятинської громади;
  • розробка туристичних та екскурсійних маршрутів за різними напрямами:
    • агротуристичний (відпочинок у сільській місцевості в зручних селянських будинках, під час якого туристи мають змогу ознайомитися зі способом життя місцевих жителів, традиційною культурою і сільською працею);
    • промисловий (відвідування лісництв, національного парку, деревообробного цеху, полонин);
    • культурний (відвідування історичних, культурних та географічних пам’яток);
    • релігійний (відвідування церков Святих Апостолів Петра і Павла (1877) , Свято-Іллінська (1898), Пресвятої Богородиці (XVIIст.) Святого Володимира (1846) церква АСД);
    • заготівельний (збір ягід, грибів, лікарських трав);
    • фестивальний («Любіть Буковину, бо вона того варта”, «Гуцульський коник», «Полонинська ватра»).

  Третю позицію виборола бібліотека с. Бобівці КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Сторожинецької міської ради з презентацією краєзнавчої розвідки «Село моє! Для мене – ти єдине!». Працівниці книгозбірні здійснювали ретельну дослідницько-пошукову роботу, в ході якої вивчали події та історичні факти про село Бобівці, традиції і побут жителів села у давнину, збирали речі побутового вжитку та документи із сімейних архівів. Результатом пошукової роботи бібліотекарів стало створення мінімузею «Краєзнавча світлиця», де проводяться різноманітні народознавчі заходи. Та кінцевою метою цієї діяльності бібліотеки є підготовка до друку та видача книги – путівника про рідне село Бобівці.

Цікаві краєзнавчі мініпроєкти і в інших учасників обласного конкурсу, які висвітлюють історію, культуру, народні звичаї і традиції, ремесла, обряди, дивовижні витвори народних майстринь – вишивальниць тощо: «Вишиті історії» КЗ «Веренчанська публічна бібліотека» Веренчанської сільської  ради, «Із бабусиної скрині» публічно-шкільної бібліотеки с. Червона Діброва   – філії  КЗ«Централізована система публічно-шкільних бібліотек

Глибоцької селищної територіальної громади», «Я починаюсь з рідної землі» бібліотеки с. Глибочок – філії Центру культури і дозвілля Кам’янської сільської ради, «З любов’ю до рідного краю»  КЗ «Публічна бібліотека Острицької сільської ради» (с. Горбова), «Нема краю милішого, ніж край Буковинський. Нема села ріднішого, ніж Зруб Комарівський!» бібліотеки с. Зруб Комарівський КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека».

Переможці обласного краєзнавчого конкурсу мініпроєктів нагороджені цінними подарунками, дипломами, подяками за рахунок коштів Всеукраїнської громадської організації Чернівецького обласного відділення «Української бібліотечної асоціації».

Конкурс посилив роль і суспільну значимість публічних бібліотек територіальних громад області як центрів бібліотечного краєзнавства, сприяв формуванню у мешканців громад свідомості про свою відповідальність за збереження духовних багатств краю, поваги до культурного та історичного минулого Буковини, відродження кращих традицій української історичної пам’яті, виховання національної самоповаги, гідності та патріотизму.

                                                Вітаємо переможців! Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)