Всеукраїнський день бібліотек 2022

Цьогоріч ми готуємося відзначати Всеукраїнський день бібліотек у важкий та визначальний час для долі нашої держави. Безпідставна збройна агресія принесла на нашу землю горе, біль, великі втрати, але водночас об’єднала нас  та дала віру, що ми разом зможемо все подолати та досягти Перемоги! Попри все, бібліотеки готуються до свого свята т пропонують користувачам безліч подій.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека запрошує 29 вересня  на День відкритих дверей: безкоштовний запис до бібліотеки; книжкова виставка калейдоскоп; молодіжний бібліоквест «Таємниці книжкових полиць»; інформаційну годину «Турне унікальними бібліотеками світу»; презентація електронних видань та інше. А ще відбудеться загальнобібліотечний благодійний ярмарок «З паляницею до Перемоги» (усі зібрані кошти будуть передані на потреби Збройних сил України).

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва запрошує усіх бажаючих на гостину до бібліотеки “Книжковий дім відкритий всім”. Протягом тижня буде представлено ряд різноманітних заходів, присвячених Всеукраїнському дню бібліотек

Шосткинська центральна міська бібліотека до Всеукраїнського дня бібліотек у фойє книгозбиральні створила незвичайну фото-зону. Вони запрошують усіх бажаючих прийти та зробити світлину на пам’ять, а ще подарувати бібліотеці книгу.

До Всеукраїнського дня бібліотек Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара запросила колег з книгозбірень територіальних громад області на «Ярмарку бібліотечних інновацій»: представити онлайн свої цікаві бібліотечні практики за останні 1-2 роки. Заявки на участь у Ярмарку подали бібліотекарі із 17-ти громад області. Вони представили широкому професійному загалу різнопланові за формою та тематикою бібліотечні заходи і проєкти за участі юнацтва та молоді. Серед них як і одноразові яскраві заходи, так і декількарічні маштабні проєкти; багато з цих проєків на момент проведення Ярмарку були такими, що ще не закінчилися і продовжують реалізовуватися.

28–29 вересня в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича відбудуться заходи, приурочені до Всеукраїнського дня бібліотек. Колектив приготував ряд цікавих і пізнавальних зустрічей для користувачів бібліотеки, познайомитись з відділами, взяти участь у майстер-класах, а також можливість кожному охочому безплатно одержати читацький квиток.

Житомирська обласна бібліотека для юнацтва спільно з Житомирською обласною бібліотекою для дітей до Всеукраїнського дня бібліотек дарують  читачам фотосесію з улюбленою книгою.

Одеська національна наукова бібліотека запрошує одеситів і гостей міста на цикл заходів «Бібліотека – твоя точка опори», які триватимуть  з 25 вересня по 1 жовтня 2022 року. Серед них: книжкові презентації, відео-подорож ЗD тур по ОННБ, зустрічі з літераторами та творчі зустрічі з митцями,  читання вголос та майстер класи, лекції та благодійні акції.

Серед подій, які пропонує Публічні Бібліотеки Львова: онлайн – День відкритих дверей; розмова з блогеркою, популяризаторкою читання Вікторією Титаренко; обмін книгами» у бібліотеці на Мулярській; зустріч громади (визначаємо рейтинг найцікавіших книг, прочитаних у бібліотеці), «Книжкові передбачення» ; PR-АКЦІЯ на книговелі по району; творчі зустрічі.

Бібліотеки Львова для дітей запрошують стати учасниками програми днів позитив-аудієнцій “Відверто та промовисто!”, які дозволять відчути особливу бібліотечну атмосферу, познайомитись, поспілкуватись, обмінятись досвідом у рамках Всеукраїнського дня бібліотек.

Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна пропонує приєднатися до ФОТО-АКЦІЇ “У світі бібліотек”.

Бібліотека КПІ запрошує долучитися до святкування Всеукраїнського дня бібліотек. У програмі: Бібліоtalk “Бібліотека Незламна” про те, як жила Бібліотека КПІ з 24 лютого; дискусія “Синергія орієнтацій: що робити з/у бібліотеками після війни?” разом з гостями Good library; “Книжкова розкрутка” – традиційний захід, де розмовлятимуть про книжки, що допомагають почуватися краще; фотовиставка про життя Бібліотеки КПІ “Працюємо на перемогу”.

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека запрошує бажаючих провести цікаво час долучившись до майстер-класу «Малюємо кавою» за участю викладачок Сумського будівельного коледжу. Сюжет малюнку – кава та книги.

З нагоди професійного свята та з метою підтримки українських захисників працівники Тернопільської обласної бібліотеки для дітей організовують благодійний ярмарок. На ярмарку можна придбати рукотвори, зроблені з любов’ю і з вірою у перемогу, а саме: прикраси ручної роботи, патріотичні аксесуари, майстерні іграшки з фетру та ниток – для ялинки, інтер’єру і просто для душі.

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек Тернопільська обласна бібліотека для молоді організувала творчу зустріч із знаним краянином, відомим українським прозаїком, журналістом та науковцем, доцентом кафедри журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка, лауреатом Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв “Коронації слова” Олександром Вільчинським.

Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка запрошує на комплекс заходів: презентація книг «Черкаський національний університет на шпальтах  провідних газет Черкащини»; виставка художніх робіт студентів ЧХТК; флешмоб «Як пройти в бібліотеку»; година з бібліотекарем «Серед повені книг» – презентація сучасних українських видань; квест для учнівської молоді «Навколо бібліотеки за 80 хвилин».

Протягом двох днів 29 та 30 вересня у Свалявській публічній бібліотеці відбудеться свято приурочене до Всеукраїнського дня бібліотек. Першою з таких заходів відбудеться акція «Бібліотека для тебе» від Української бібліотечної асоціації.  Жителі громади та гості зможуть ділитися своїми особистими історіями, розповідати про неймовірних бібліотекарів та улюблені бібліотеки, розміщувати фотографії в соціальних мережах з хештегом #бібліотекаспільнодія.Такою акцією свалявчани зможуть привітати бібліотеку, яка підтримала чи допомогла, або ж продовжує допомагати ВПО, які постраждали під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Відбудеться флешмоб «Читаємо, мріємо, гуртуємося». Це флешмоб – читання українських поетів та прозаїків, які співзвучні подіям, що відбуваються в Україні. Для цього потрібно поділитись фото і відео на сторінках у соцмережах із хештегом #читання_для_Перемоги, #read_and_win

Благодійна акція: «Я дарую книги своїй бібліотеці». Свалявчани мають змогу подарувати книгу бібліотеці, яку вони вже прочитали, або ж виявили бажання зробити подарунок від себе.

Під час події діятиме святкова фотозона з книгою: «Бібліотека – твоя територія».

Київська молодіжна бібліотека 27 вересня на майданчику перед бібліотекою провела Благодійний ярмарок хенд-мейд на підтримку ЗСУ. На благодійному ярмарку можна було придбати красиві і милі речі. Всі кошти зароблені від продажу буде передано на потреби ЗСУ.

30 вересня Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого запрошує долучитися до бібліотечного марафону «Бібліотека і війна: тримаємо стрій!». Під час марафону будемо говорити про:

  • втрати бібліотек через російська збройну агресію
  • волонтерський рух, підтримку ВПО  та переселенців за кордоном
  • зміни у роботі бібліотек, спричинені російською збройною агресією
  • перспективи і майбутнє по війні.

Марафон відбуватиметься он-лайн на платформі Zoom з одночасною трансляцією на каналі НБУ ім. Ярослава Мудрого в YouTube та на фейсбук-сторінках Науково-методичного відділу НБУ імені Ярослава Мудрого, ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Матеріал підготувала 

Валентина  Горчинська,

головний бібліотекар науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)