Коли лялька надихає…

   Нарешті методистам НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого вдалось відвідати Ірпінську міську публічну бібліотеку ім. Максима Рильського. Поїздка подарувала не тільки практичну користь, а й незабутні враження, частиною з яких поділимось під час бібліотечного марафону «Бібліотека і війна: тримаємо стрій!»  (30.09.2022).

   А сьогодні пропоную зануритись у царину етнографічної ляльки від Тетяни Семенівни Федорової, заслуженої майстрині народної творчості України, лауреатки мистецьких премій ім. Данила Щербаківського (2009 р.), ім. Петра Верни (2013 р.) та премії «Київ» ім. Сергія Колоса (2018 р.),  учасниці всеукраїнських і міжнародних виставок і фестивалів.
Етнографічних ляльок та ляльок в історичних костюмах Тетяна Федорова створює з 1992 р. Вперше в Україні за історичними, науковими, образотворчими та літературними джерелами вона реконструювала у формі етномоделей зразки народного одягу регіонів України, а також історичного костюма.
Працює майстриня в різних техніках: порцеляна, текстиль, шкіра, папір, дерево, підлаковий розпис. Окрім порцелянових та м’яких текстильних ляльок, у її доробку є моташки, вузлові й вузликові ляльки, ляльки-подушки «Сонечко», а також картинки і плакетки, книжкові закладки і брошки, листівки й невеличкі «обереги», декоративні панно.
Ляльки Тетяни Федорової мають зріст від 3 до 60 см. Усі – ручної роботи. Доробок за 30 років творчості налічує близько 600 лише порцелянових і текстильних ляльок. Більшість із них – у приватних колекціях в Україні, Канаді, США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Ізраїлі, Італії, Угорщині, Росії, Лівані, Китаї, Сингапурі, Японії. Роботи майстрині експонуються в Національному музеї архітектури і побуту України (Пирогово), Музеї-будинку П. Тичини (с. Піски Чернігівської обл.), у Сингапурському музеї MINT, Ірпінському історико-краєзнавчому музеї та Ірпінській міський публічній бібліотеці ім. Максима Рильського.
Створено безліч тематичних проєктів, серед яких: «Кохацькому роду нема переводу», «Доба відродження», «Коли книга надихає…»
Під час відзначення всіх державних та народознавчих свят, проведення літературних вечорів, які проходять в міській бібліотеці, організації міських виставок завжди експонуються її талановиті роботи, які викликають захоплення і естетичне задоволення у читачів та жителів міста.
Колеги, пропонуємо і вам надихнутись та отримати естетичну насолоду від цих світлин:

 

 

  

 

 

 

Заставка – панно Тетяни Федорової “Берегині роду”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)