#ВільноХаб

      Немає Коментарів до #ВільноХаб

   В березні 2022 року на базі 24 бібліотек стартував проєкт “ВільноХаб” в рамках програми «Мріємо та діємо» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (ІREX) за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Проєкт триватиме 6 місяців, з липня по грудень 2022 року.
На базі бібліотек, обраних на основі відкритого конкурсного відбору у Волинській, Вінницькій, Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях, створено та активно діють «ВільноХаб». Ця ініціатива спрямована на зміцнення спроможності бібліотекарів забезпечувати інформаційні та навчальні потреби у громаді у зв’язку з війною та її гуманітарними наслідками, надання підтримки внутрішньо переміщеним особам через залучення їх до діяльності бібліотеки та сприяння дітям і молоді серед переміщених осіб та місцевої громади задля їхньої психологічної адаптації, зміцнення соціальних зв’язків та потреб шляхом спілкування з оточенням і отримання можливостей для неформального навчання та розвитку.
У Волинській області до ініціативи приєдналась Луцька центральна міська бібліотека для дітей. Активними учасниками проведення заходів для дітей стали волонтери, які внаслідок війни вимушені були покинути свої домівки. Так, мешканка м. Буча Євгенія Шаповалова у бібліотеці-студії ДіМ як волонтер проводила заняття з медіа грамотності циклу “Твоя соціальна сторінка – твоє обличчя”, заняття в блогер-студії “Медіа–cases”, арттерапевтичні заняття з хоум-терапії, артпленер “Весняний цвіт”, артпростір Веселка. Активно долучалася і до проведення інших бібліотечних заходів як дизайнер та фотограф.

Ще одна мешканка Бучі Ірина Заброда виступила  ініціаторкою створення фінансової школи у бібліотеці-студії “ДІМ” та активно включилася у реалізацію проєкту “ВільноХаб”.

Рівненська обласна бібліотека для молоді в рамках співпраці з проєктом поповнилася численною кількість матеріалів для творчості та розвитку – малюваня, ліплення, майстрування, вишивання, а також настільні ігри для дітей та молоді. Зокрема методичні матеріали використовувалися для проведення майстер-класів у гуртожитку, де проживають тимчасово переселені жителі з інших областей.

Внутрішня переселенка, учасниця проекту #ВільноХаб Маргарита Берестова щотижня проводила тренінги на важливі та актуальні теми для молоді, внутрішньо перемішених осіб та всіх бажаючих.

 Центральна бібліотека Олександрійської міської ЦБС також приєдналась до проєкту “ВільноХаб”, спрямованого на підтримку дітей та молоді, постраждалих через військові дії. Серед молоді, яка долучається до проєкту, користуються популярністю методики лікування «мистецтвом» – заходи з арт-терапії, заняття з малювання, рукоділля, арт-релаксу, а також діалоги з психологами.

У Здолбунівській бібліотеці-філії для дітей та юнацтва в рамках проєкту “Вільно ХАБ” за допомоги двох внутрішньо переміщених осіб,  запрацювала послуга “Кімната короткочасного перебування дітей”. Тепер батьки можуть спокійно відлучитися по справах, а дитина залишиться під наглядом досвідчених вчителів та психолога.
Здолбунівська громада прийняла на прихистила більш як 1500 внутрішньо переміщених осіб. Усі вони потребували допомоги і не лише у задоволенні базових життєвих потреб, але й допомоги у відновленні психосоціального стану, адаптації до нових умов проживання.
Заняття з арт-терапії, які проводять бібліотекарка Наталія та волонтерка Анастасія сприяють покращенню психоемоційного стану учасників заходів. Проводяться майстер класи, заняття з нейрографіки, курс лекцій «Школа Подружнього Життя» та індивідуальні консультації
Протягом п’яти місяців, в рамках проєкту було проведено більше 60 заходів, учасниками яких були як місцеві жителі, так і ті, хто нещодавно переїхав до міста.

  Учасниками ініціативи стали 6 бібліотек у Львівській області, серед них бібліотеки Львова, Ходорівська міська публічна бібліотека, трускавецька URBAN бібліотека.
У Ходорівська міська публічна бібліотека в рамках ініціативи відбуваються майстер-класи, вікторини, конкурси, перегляди мультфільмів, ігротека, які сприяють знайомству, комунікації, взаєморозуміння і підтримки серед місцевих мешканців громади і переміщених осіб, таким чином посилюючи згуртованість громади.

Вже п’ятий місяць в рамках ініціативи і співпраці з волонтерами «ВільноХабу» з числа внутрішньо переміщених осіб у трускавецькій URBAN бібліотеці відбуваються різноманітні заходи, які надають можливість для дозвілля, комунікації, взаєморозуміння і підтримки серед ВПО та місцевих мешканців громади, посилюючи таким чином згуртованість громади і запобігаючи конфліктам.
За цей час відбулася низка тренінгів з кібербезпеки, медіаграмотності, перегляди та обговорення документальних фільмів на соціально важливі теми, а ще велика кількість майстер-класів та інтелектуальних настільних ігор. Було організовано надихаючі зустрічі з артистами української естради. Крім постійних волонтерів в рамках проєкту допомагали організовувати різноманітні заходи тимчасово переміщені особи, що проживали чи проживають у Трускавці: дизайнерка Єлизавета Резенко, психологиня Анастасія Євсюкова, Оксана Коломійчук, Надія Обідченко та Христина Кропивницька, вишивальниця Марія Чаторийська, рослинознавиця Вікторія Писана, фахівець з рекрутингу Вікторія Гнатко та професійна діджейка Валерія Нікітенко. Нещодавно до дружньої команди волонтерів доєдналася соціальна працівниця Олександра Ганган.
За час реалізації другого етапу проєкту (червень-липень) вже організовано і проведено 34 заходи, участь у яких взяло близько 900 осіб з числа дітей та молоді віком 10-35 років.

Від квітня 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка реалізується проєкт для дітей і молоді ВПО «ВільноХаб». Це ціла низка цікавих подій: знайомство з цікавими виданнями «Сучасна книга: яка вона?»; майстер-класи з виготовлення міні-книжечки; клуб вивчення англійської мови; майстерка з ліплення пластиліном; арт-терапія – живопис сухою пастеллю, аквареллю; майстерка з квілінгу, бісероплетіння; психологічні ігри з дітьми та молоддю; зустрічі з працівниками патрульної поліції; перегляди фільмів; клуб розмовної української мови «Спілкуємося українською разом!». За час впровадження проєкту Івано-франківською ОУНБ було проведено більше 80 заходів різної тематики. До бібліотеки залучено 1000 дітей молоді та їх батьків ( з них близько 700 ВПО).
Упродовж п’яти місяців у Тисменицькій центральній міській бібліотеці майже щодня відбуваються цікаві активності: тренінги з кібербезпеки, медіаграмотності; перегляди та обговорення фільмів; ляльковий театр; майстер-класи; арт-терапія  та інтелектуальні настільні ігри. Важливими та затребуваними сьогодні є зустрічі з психологами, тренінги із працевлаштування та надання домедичної допомоги. Бібліотека стала центром отримання інформації, підтримки, місцем зустрічей, знайомств і допомоги мешканцям громади та людям, які вимушено покинули свої домівки.

  З 1 квітня Центральна публічна бібліотека Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади стала учасницею проєкту «ВільноХаб». До організації та проведення заходів книгозбірня залучила молодих людей віком до 35 років, які мають статус внутрішньо переміщених осіб. Це Анна Миронова та Лара Рудковська. Їм надали можливість тимчасової зайнятості з метою проведення заходів та подій.
Тож загалом протягом трьох місяців у бібліотеці у межах роботи ВільноХабу вдалося організувати 66 заходів, у яких взяли участь понад тисячу людей. Переважно це ВПО – діти та дорослі. Вони прибули до Хмельницького з різних міст України – Лисичанська, Харкова, Сіверськодонецька, Запоріжжя, Чернігова, Бахмута. Також нещодавно відвідувати ВільноХаб почали і сім’ї з Маріуполя, адже бібліотека розпочала співпрацю з міським Центром підтримки переселенців «Я – Маріуполь».

  Вже 5 місяців діє проєкт «ВільноХаб» в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка. Щодня бібліотекарі та волонтери працюють з великою кількістю дорослих та дітей, для яких проводяться лялькові вистави, заняття з акторської майстерності, підготовки до НМТ, арт-терапія, музична терапія, йога та саундхілінг. Організовані розмовні клуби з вивчення англійської та японської мови. Відвідувачі із задоволенням беруть участь в інтерактивних п’єсах, 3D-графіці, майстер-класах з бісероплетіння, малювання, інтуїтивних танців та інших активностей.
З метою комфортної соціалізації та інтеграції ВПО в місцеві громади щотижня організовуються творчі заходи. До прикладу, на День вишиванки проведено майстер-клас з вишивки оберегів у національних кольорах для близько 30-ти учасників та учасниць з Краматорська, Харкова, Києва, Дніпра, Бахмута, Чернігова, Запоріжжя та Ужгорода. Дорослі і діти вишивали національні символи України, обереги-ангелів та відомого песика Патрона. Усі ці обереги поїхали з волонтерськими посилками на фронт для захисників та захисниць.
У роботі з дітьми використовували інтерактивні форми – бібліоквести та флешмоби. Учасники виконували різноманітні завдання, пов’язані з літературними героями, усною народною творчістю, шукали підказки в різних локаціях бібліотеки, зокрема у дворику та в бібліотечному підземеллі.
Команда бібліотекарів та залучених помічників з когорти ВПО щомісяця проходить навчальні онлайн-тренінги, отримує консультаційну та менторську підтримку щодо послуг, які є нагальними, а також отримує методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів з таких тематик як психосоціальна підтримка, протимінна безпека, протидія торгівлі людьми, творчість та креатив, медіаграмотність, кібергігієна, працевлаштування, діалог та порозуміння, тощо і застосовують отримані знання у щоденній роботі. Так було організовано й проведено тренінг з медіаграмотності для молоді спільно з Центром протидії дезінформації при РНБО, а також спільно з Міжнародною організацією міграції проводено обласну інформаційну кампаію з протидії торгівлі людьми.

  Виноградівська публічна бібліотека стала певним центром об’єднання  внутрішньо переміщених осіб різних вікових категорій та налагодила партнерську співпрацю . Жінки і діти з числа  внутрішньо переміщених осіб є активними учасниками  різноманітних  заходів в рамках  проєкту , що сприяє  їх психосоціальній адаптації, зміцненню соціальних зв’язків та потреб шляхом спілкування з місцевими жителями,  а також можливостей для неформального навчання та розвитку. Так, напередодні початку нового навчального року у центральній публічній бібліотеці проведена піжамна вечірка «До побачення літо». На вечірку зібралось понад 35 діток і дорослих як з числа внутрішньо переміщених осіб так і місцевих жителів. Були тут і сльози прощання , бо деякі дітки повертаються до своїх домівок.

Матеріал підготувала 

Валентина  Горчинська,

головний бібліотекар науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Фото заставки від Виноградівської ПБ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)