Публічна бібліотека 2022 року – бібліотека створена для майбутнього!

На Всесвітньому бібліотечному та інформаційному конгресі Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій, який цього року проходить у Дубліні, Ірландія, 26-29 липня обрано бібліотеку 2022 року!

Нею стала Публічна бібліотека Міссули в Монтані (США).

Публічна бібліотека Міссули – це красива та інноваційна будівля біля підніжжя гірського хребта Сентінел, де люди зустрічаються для натхнення та навчання.

У нещодавно побудованій бібліотеці є все: від камери та виробничих студій до генеалогічних дослідницьких центрів, сімейних майстерень і, звичайно, безліч книг. Публічна бібліотека Міссули пропонує своїм громадянам унікальне місце для зустрічей, ігор, навчання та експериментів.

Чудове природне оточення, яке є фоном бібліотеки, вражаюче відображено в її конструкції та інтер’єрі. Природу та навколишній ландшафт можна побачити в багатьох аспектах архітектури та меблів бібліотеки. Отже, бібліотека не могла не привернути увагу журі, і публічна бібліотека Міссули тепер стала найкращою новою публічною бібліотекою світу 2022 року.

Нагороду «Публічна бібліотека року» щороку вручає Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (IFLA). Це відбувається у співпраці з данською програмною компанією Systematic, яка також спонсорує призовий фонд у розмірі 5000 доларів США, який виплачується переможцю. Цього року на премію претендували 20 бібліотек із 17 країн.  Дізнатися більше про кожну з бібліотек, що увійшли до короткого списку номінантів і що вони розказували про свій процес будівництва та найважливіші моменти із життя їх бібліотек можна за цим покликанням .

Зліва: екс-директор бібліотеки Оноре Брей, Трейсі Леснескі, генеральний директор і директор MSR Design, і президент IFLA Барбара Лісон. Фото: Мухаммед Хасан.

Керівник журі Джакоб Гілойс Лаєркс пояснює рішення журі так:

«У Публічній бібліотеці Міссули є все. Будівля вирізняється красивою архітектурою, віддає пошану навколишньому ландшафту, і, водночас, функціонує як бібліотека з безліччю пропозицій і можливостей, а також слугує місцем зустрічі для місцевої громади. Це бібліотека, яку ви були б раді мати в своєму районі. Ця бібліотека створена для майбутнього»

Керівні принципи дизайну нової бібліотеки Міссули

MSR Design і A&E Design створили концепцію новозбудованої публічної бібліотеки Міссули. Натхнення для дизайну бібліотеки вони знайшли в навколишній природі – сходи, стіни та меблі обшиті деревом, а фіолетовий колір інтер’єру – данина квітці штату Монтана – гірчаку. Головні центральні сходи між поверхами таким чином нагадують підйом на гору. На кожному з поверхів пропонуються різні види діяльності. На верхньому поверсі відвідувачі можуть насолоджуватися чудовим видом на гору Сентінел з тераси на даху бібліотеки.

Розробляючи нову публічну бібліотеку Міссули, MSR та A&E керувалися трьома керівними принципами: нова бібліотека має бути довговічною, гнучкою та стабільною. Тому проект будівлі передбачає енергозберігаючу систему розподілу повітря, а будівля опалюється геотермальною енергією.

Головна бібліотека площею 106 676 квадратних метрів розташована на чотирьох поверхах:

Перший поверх функціонує як місце зустрічей. Тут є кафе, магазин, а також окремі бібліотечні матеріали. Крім того, високотехнологічна продакшн-студія Missoula Community Access Television (MCAT) доступна для людей, які можуть експериментувати з технологіями та виробництвом медіа. На першому поверсі розташувалася лабораторія Університету Монтани.

На другому поверсі розміщені книжкові фонди бібліотеки, кухня, навчальні зони та центр генеалогічних досліджень.

Верхній поверх призначений для проведення заходів, прийомів та інших громадських заходів. Якщо вийти на відкриту терасу, можна насолодитися видами гірських краєвидів.

Нагороду «Публічна бібліотека року» вручає Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (IFLA) у співпраці з датською компанією з розробки програмного забезпечення Systematic A/S, щоб віддати належне новим публічним бібліотекам.

Нагорода вручається бібліотеці в будь-якій країні світу, яка досягла успіху в поєднанні відкритої та функціональної архітектури з креативними ІТ-рішеннями, водночас залучаючи цифрові технології та місцеву культуру. Нагорода включає 5 000 доларів США / 32 000 датських крон / 4 200 євро призових, які спонсорує Systematic.

Щоб претендувати на нагороду, бібліотека має бути новозбудованою або розміщуватися в будівлях, які раніше не використовувалися як бібліотека.

За матеріалами прес-релізу з ресурсу 

Вітаємо!

Сподіваємося, що у близькому майбутньому Публічною бібліотекою року стане українська бібліотека!

Матеріал підготувала

Надія Прокопенко

головний бібліотекар науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)