Вебінар «Швеція ‒ Україна: співпраця у воєнний час»

17 червня  відбувся вебінар «Швеція ‒ Україна: співпраця у воєнний час», організований Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та ВГО Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association. Учасники зустрічі мали змогу дізнатися більше, як працюють бібліотеки невеликих територіальних громад  у Швеції, пріоритети та стратегічні напрямки діяльності бібліотек цієї країни, а також дієві підходи до залучення нових користувачів та цікаві ідеї для реалізації нових проєктів у тісній співпраці з місцевою владою та громадою.

Як зазначила один із модераторів зустрічі, виконавиця директора ВГО Українська бібліотечна асоціація Ярослава Сошинська, представляючи головного спікера події директора Публічної бібліотеки Мьйольбі та  голову секції менеджменту та маркетингу ІФЛА Аню Фелтрейтер, Швеція та шведські бібліотекарі  одні із перших підтримали Україну в жорстокій війні, яку вона веде проти агресора, у тому числі в наданні широкого сприяння для біженців, що вимушені шукати прихистку, втративши рідні домівки в їхній країні.

Аня Фелтрейтер висловила захоплення тим об’ємом роботи та численних ініціатив, які впроваджують українські бібліотекарі в умовах ведення військових дій на території України, беручи на себе важливі соціальні та культурні функції забезпечення життєдіяльності своїх громад та  запевнила у щирій підтримці України.

Місто Мьйольбі є адміністративним центром комуни Естерйотланд , яка нараховує понад 27 000 тисяч мешканців, і саме тут розміщується головна бібліотека, яку очолює Аня Фелтрейтер. Загалом  у комуні нараховується 4 бібліотеки, 3 з них відкриті для самообслуговування користувачів упродовж дня в зручному для них режимі та не потребують постійного перебування бібліотечного фахівця на робочому місці. Діяльність бібліотек забезпечують 15-20 фахівців. У 2019 році бібліотеку відвідали 166817 разів, у 2021 – 104863 (карантинні обмеження). В середньому один читач протягом року прочитує 5 – 6 книжок. Бібліотеки співпрацюють із 14 міськими організаціями. У 2021 році відбулось 156 заходів.

Бібліотеки мають спільний каталог з регіональною бібліотекою Естерґьотланда, яка об’єднує тринадцять муніципалітетів, що гарантує доступ до приблизно 1,5 мільйонів книг, аудіокниг, електронних медіа, фільмів, ігор, газет та кількох баз даних.

Згідно  правових актів  Швеції, що регламентують бібліотечну сферу  країни, кожне місто повинно мати бібліотеку, а також визначені пріоритетні групи людей з надання бібліотечних послуг: діти, люди з особливими потребами та національні меншини і біженці, які мешкають в Швеції. Так, бібліотека Мьйольбі нараховує понад 100 000 аудіо книг на вибір: дитячі, юнацькі, романи та науково-популярні книги, а також є «Полиця для мовних таблеток». Мовні таблетки — це книжки з картинками, адаптовані для дітей, які потребують підтримки в мовному розвитку, але, звісно, ​​підходять для всіх дітей. Бібліотека має громадські комп’ютери для відвідувачів, на одному з яких є сканер; кімнату для студентів та науковців з комп’ютерами, сканерами та принтерами; кабінет для зустрічей, які можна бронювати; кабінет для курсів і заходів зі спеціальним обладнанням; молодіжну секцію з відеоіграми; дитячий відділ із простором для гри та відпочинку та Галерея для виставок. Бібліотека закуповує значну кількість книг іншими мовами, щоб мешканці громади мали можливість отримати книгу своєю рідною мовою, віднедавна тут можна отримати книги і української мовою.

Велике значення працівники бібліотеки приділяють забезпеченню доступу до інформації людям з особливими потребами. Це і необхідне технічне обладнання, і спеціальне обладнання та книги, а також відповідні читацькі проєкти. Серед них послуга «Книга до вашого дому», яка передбачає доставку щомісяця замовлених книг для людей, які не можуть відвідувати бібліотеку. Ще один проєкт «Почуваємося краще за допомогою книг» для людей із розладами внаслідок стресу, об’єднує  групи людей для спільного читання вголос  та обговорення прочитаного, модератором яких є бібліотечні фахівці, що пройшли відповідне навчання.

Цікавим досвідом є проєкт бібліотеки «Книжки ззовні», що базується на  співпраці з місцевим Інститутом корекції. Бібліотечні працівники двічі на тиждень відвідують  чоловічу в’язню та надають бібліотечні послуги.  Сам проєкт передбачає роботу з ув’язненими, читання книжок та запис у їх виконанні казок для власних дітей, що часто буває першою книжкою, яку батько прочитав для своєї дитини.

Програма «Подорожуюча бібліотека» була викликана бажанням розширити коло користувачів та відвідувачів бібліотеки. Замість того, щоб чекати, поки люди знайдуть дорогу до бібліотеки, бібліотекарі виїжджають у місто, відвідують молодих і старих, в’язниці та церкви, робочі місця та вразливі житлові райони, беруть участь у всіх важливих подіях громади . Тут на пригоді став наповнений книгами коробковий велосипед «Біббі». Всього за кілька місяців бібліотека стала настільки природною частиною всіх заходів, які проводяться в муніципалітеті, що тепер з нею зв’язуються різні асоціації та організації для налагодження співпраці, і навіть, деяким вони змушені відмовляти.

Важливою частиною спілкування  з Анею Фелтрейтер та її колегою з питань доступу до інформації пані Керстін стали численні запитання від учасників вебінару, які прагнули дізнатись про: налагодження співпраці з місцевою владою та лобіювання інтересів бібліотеки; фінансування бібліотек та бібліотечних проєктів; форми роботи із шведськими авторами та видавництвами; питання освіти та фахового зростання шведських бібліотекарів.

Детальніше про вебінар можна дізнатись  та переглянути його запис на  ФБ сторінці Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association.

 

Валентина Горчинська,

головний бібліотекар

науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)