«Мені потрібно, щоб врятували мене. Я врятую тебе…»

  Протягом березня – квітня на блозі ми висвітлювали практики наших публічних бібліотек, які в умовах повномасштабної військової агресії з боку росії набули нового забарвлення та значущості.

  Сьогодні акцентую увагу на такому архіважливому та актуальному сервісі від бібліотек –  навчання надання домедичної допомоги.  Ці вміння, такі необхідні в повсякденному житті, набули у наш час особливого значення.

Ази першої домедичної варто знати всім, адже саме до приїзду медиків часто спливає дорогоцінний час, коли можна врятувати життя чи не допустити погіршення стану. Провідні фахівці стверджують, – за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання першої медичної (домедичної) допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%.

Так, напередодні війни тренінги «Серцево-легенева реанімація» відбулись для більш ніж 100 фахівців НБУ імені Ярослава Мудрого.

В умовах війни України з роZією відповідні знання отримали бібліотечні фахівці Вінницької ОУНБ. Викладачем цієї теми був інструктор Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тишкул Сергій Вікторович

Понад сто людей різного віку та фаху впродовж двох днів взяли участь у курсах домедичної допомоги, яку організувала Мальтійська служба допомоги у Львівській ОБД.   Програма курсу відповідає нормам Європейської ради реанімації та законодавству України та включає в себе:  безпеку при наданні першої допомоги, в тому числі і юридичну; виявлення потерпілого; відмежування від небезпеки;  екстрений виклик;  серцево-легеневу реанімацію (дорослих та дітей);  зупинку кровотечі;  травми (переломи, вивихи, забої); сторонні тіла в дихальних шляхах;  судоми, в тому числі епілепсію;  захворювання серцево-судинної системи (інфаркт);  інсульт та ін.

З 27 квітня стартували безкоштовні курси домедичної допомоги від КУ Інститут міста та ЦЕ – Центри Едукації спільно з САВ у трьох філіях (Першій Львівській Медіатеці, SMART та у Бібліотеці на Повітряній) ЦБС для дорослих м. Львова.

  

21 квітня 2022 року в читальному залі Тернопільської ОУНБ  у рамках проєкту «Бібліотека як інформаційний фронт» відбувся тренінг на тему: «Домедична допомога в умовах воєнного стану для цивільних осіб» за підтримки кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ імені І. Я. Горбачевського

Як діяти під час обстрілу та надати першу допомогу собі та іншим постраждалим? Що покласти в «екстрену валізу»? Що необхідно знати про самозахист, вибухонебезпечні пристрої, предмети, а також першу допомогу при ураженнях ними? На ці та багато інших питань відповіли співробітники Національної поліції України під час тренінгу в Запорізькій ОУНБ.

 Більше тут

Щосуботи Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки для підлітків 11-15 років проводить різноманітні заняття.

Програма навчання адаптована для підлітків, щоб знизити негативні наслідки війни на психо-емоційний стан. Викладають психологи, педагоги, військові та медики, ін. Почесне місце займають заняття щодо оволодіння основ надання домедичної допомоги

  

Детальніше тут

   В умовах сьогодення оволодіти навичками надання домедичної допомоги доречно для будь-кого з нас. Це може в буквальному сенсі врятувати життя близької людини або того, з ким поряд ви можете опинитися під час надзвичайної ситуації.

І в мирний час, а у час війни особливо організація курсів (тренінгів, лекцій, практичних занять тощо) із домедичної допомоги має стати невід’ємною складовою в роботі будь-якої бібліотеки України.

Нині багато організацій проводять безоплатні курси офлайн або принаймні відкрили безплатний доступ до онлайн-курсів, тож публікуємо добірку, що може стати вам і вашим користувачам в пригоді:

 МОЗ публікує рекомендації з надання домедичної допомоги в умовах військового стану для цивільних осіб.

 Всеукраїнська Спілка Парамедиків відкрила доступ до 23-х тем онлайн-курсу. Серед тем – як і в яких випадках треба надавати допомогу: судоми, укуси, травми голови, кровотечі, інфаркт та інсульт, як користуватися дефібрилятором, втрата свідомості, як дістати людину з авто, алергічні реакції, опіки, якою має бути автомобільна аптечка, кишкові інфекції тощо. Посилання на курси тут.

 «Курс першої медичної допомоги онлайн» . «Курс ПМД онлайн» – це ініціатива організації «Пласт». Курс складається з трьох частин. Основи першої допомоги (ОПД) – перша медична допомога за найбільш поширених станів, що викликають різного ступеня важкості загрози здоров’ю та життю постраждалого. В окрему частину виділили першу медичну допомогу під час зупинки серця та дихання. Третя частина додаткова – дії в екстремальних ситуаціях. Ці дії не є власне першою медичною допомогою, але саме ці ситуації, за невмілого поводженні в них, призводять до станів, які й потребують надалі надання ПМД.

Усі процедури та методи показані на курсі відповідають вимогам пластових вмілостей із ПМД першої та другої проби, протоколам МОЗ України з порядку надання домедичної допомоги особам за невідкладних станів.

Після завершення видають сертифікат, який діє протягом двох років.

TESIMED – Center for Medical Simulation проводив вебінар про домедичну допомогу під час війни. Запис можна переглянути за посиланням . У відео йдеться про зони надання допомоги та алгоритм, як це робити правильно.

Надавати таку допомогу можуть усі, хто пройшли спеціальне навчання та здатні убезпечити ситуацію до приїзду медиків.

Можна пройти онлайн-курс “Домедична допомога” від ГО “Смарт освіта” і EdEra.    У відео лікар-хірург розповідає й показує, як надавати домедичну допомогу в різних ситуаціях.

Організація “CAB”, що навчає домедичної допомоги, відкрила доступ до навчальних відео. Тут  є письмове пояснення, тут   можна ознайомитися з протоколами надання тактичної допомоги пораненим в умовах війни. За посиланням   є відео, як зупинити кровотечу, а в цьому посібнику йдеться про допомогу травмованим на догоспітальному етапі.

Всеукраїнська Рада Реанімації та Екстреної Домедичної Допомоги безплатно надає  посібники “Домедична допомога в умовах бойових дій” медикам, воєнним, теробороні та волонтерам. Аби отримати посібники для організації, заповніть анкету за посиланням.

Війська НАТО розробили короткий алгоритм дій для домедичної допомоги, який допомагає швидко вивчити головні правила. А українська військова Ольга Омельчук створила https://www.youtube.com/watch?v=UPvir0vJQ9Q   україномовну спрощену послідовність дій, яка допоможе швидко надати домедичну допомогу.  Принцип “Ко-Ле-Со” легко запам’ятовується, а кожен склад відповідає за наступний крок: кров, легені, серце.

 Чат-бот Медичного Корпусу в телеграмі створили для того, аби нагадати, як надавати домедичну допомогу постраждалому та не розгубитися в надзвичайній ситуації. Чат-бот не має медичних рекомендацій – лише поради, як надати допомогу до приїзду швидкої.

Лікарка медицини невідкладних станів Анастасія Азовська підготувала базовий курс про правила й алгоритми домедичної допомоги. Курс безплатно можна переглянути після реєстрації.

 Центр спеціальної підготовки надав відеозапис семінару “Перша допомога в надзвичайній ситуації”. Після перегляду відео ви знатимете, який початковий алгоритм дій під час надання першої невідкладної допомоги, усе необхідне про рани та кровотечі та як їм зарадити, про евакуацію постраждалих із місця події та набір першої допомоги.

До того ж на YouTube-каналі організації можна переглянути інші тематичні відео. У її телеграм-каналі також є короткі інструкції, корисні відео та ілюстрації.

 Медики черкаської екстреної допомоги публікують у TikTok короткі відео з фаховими порадами. Наприклад, щодо різних способів зупинки кровотечі, причин для виклику екстреної допомоги й висвітлюють звичні будні працівників екстреної служби.

Навчений – отже, захищений!

Заголовок допису – слова з пісні Leela James – Save Me .

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)